Basescu ii cere lui Ponta sa opereze astazi, prin OUG, modificarile la Codul Penal. Raspunsul premierului

traian basescu victor ponta

Traian Basescu ii cere premierului Victor Ponta sa opereze, vineri, prin Ordonanta de urgenta a Guvenului modificarile la Codul de procedura penala, mentionand ca acestea au fost solicitate inca din luna septembrie a anului trecut.

UPDATE 15:54 Guvernul va aproba mici ajustari la Codul de procedura penala care vor clarifica si problema interceptarilor, pe baza unei centralizari care va fi prezentata vineri pe site-ul Ministerului Justitiei, a anuntat premierul Ponta, adaugand ca este "o prostie" sa spui ca noul Cod protejeaza infractorii, potrivit Mediafax.

El a precizat totodata ca, la inceputul saptamanii viitoare, in Parlament va fi aprobata o lege de abrogare a articolului 278 din noul Cod penal legata de activitatea mass-media.

UPDATE 11:18 Premierul Victor Ponta a declarat agentiei MEDIAFAX ca nu a primit vineri nicio solicitare din partea presedintelui Traian Basescu. "Nu am primit astazi (vineri-n.r.) nicio solicitare de la presedinte", a spus Ponta.

UPDATE 11:10 Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, "presedintele Romaniei, Traian Basescu, ii cere prim-ministrului Guvernului Romaniei, Victor-Viorel Ponta, sa opereze astazi, prin ordonanta de urgenta a Guvenului, modificarile la Codul de procedura penala solicitate, inca din luna septembrie a anului trecut, de presedinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), Livia-Doina Stanciu, si de procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), doamna Laura-Codruta Kövesi".

Citește și
Traian Basescu si generalul NATO Philip M. Breedlove
"Viscolul vostru e mai tare!" Traian Basescu a facut schimb de impresii despre ninsoare cu seful NATO in Europa
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Solicitarea presedintelui Traian Basescu vine la o zi dupa ce seful statului a declarat, la Cotroceni, ca daca premierul Victor Ponta nu isi asuma emiterea unei OUG care sa corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedura penala, este emblema coruptiei, si "devine scutul oamenilor corupti".

"Daca primul ministru nu isi asuma emiterea unei OUG care sa corecteze neajunsurile articolului 140 din Codul de procedura penala, este emblema coruptiei. Are destule altele care l-au situat deja in sfera omului corupt, prin utilizarea actelor normative, ba pamanturile la CJ Braila, ba problema Rompetrol, ba problema ASF, toate astea il arata ca fiind un om corupt, dar in cazul in care nu face urgent modificarile care trebuie facute acestui articol, el devine scutul oamenilor corupti si devine primul responsabil ca nu a actionat cand trebuia", a afirmat seful statului.

Iesirea publica a presedintelui a urmat prezentarii de catre Guvern a unei scrisori pe care seful statului i-a transmis-o, joi, premierului, in care solicita adoptarea unei Ordonante de Urgenta privind noul Cod penal si Codul de procedura penala, dar si a raspunsului in care seful Guvernului amintea ca cele doua Coduri au fost initiate de Guvernul Boc.

Presedintele atentiona ca, fara o Ordonanta de Urgenta, exista un risc semnificativ ca probatiunea in cauzele penale sa devina extrem de dificila, iar premierul ii cere sa isi asume raspunderea pentru ca a promulgat cele doua Coduri.

In scrisoarea de raspuns, premierul ii amintea insa ca aceste Coduri au fost adoptate de Guvernul Boc si ii cerea sa isi asume public raspunderea pentru faptul ca le-a promulgat.

Ponta precizeaza totodata ca ministrul Justitiei va prezenta Guvernului propuneri de modificare a legislatiei, dupa discusia avuta, joi, la CSM.

Conform alineatului 1 al articolului 140 din noul CPP, "supravegherea tehnica poate fi dispusa in cursul urmaririi penale, pe o durata de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecatorul de drepturi si libertati de la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta sau de la instanta corespunzatoare in grad acesteia in a carei circumscriptie se afla sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea".

Formularea "supravegherea tehnica poate fi dispusa in cursul urmaririi penale" implica de fapt limitarea posibilitatii procurorului de a supraveghea tehnic persoana vizata si inaintea inceperii urmaririi penale. Conform procedurilor judiciare, la momentul inceperii urmaririi penale, persoana respectiva trebuie anuntata.

Articol recomandat de sport.ro
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Starul din Premier League care le-a lăsat însărcinate pe soție și pe amantă în aceeași perioadă a devenit tată pentru a șasea oară
Citește și...
Traian Basescu a plecat in Germania, unde se va intalni cu presedintele Joachim Gauck
Traian Basescu a plecat in Germania, unde se va intalni cu presedintele Joachim Gauck

Traian Basescu se afla in Germania, unde se intalneste cu presedintele Joachim Gauck si cu Hans-Gert Pöttering, fost presedinte al Parlamentului European.

"Viscolul vostru e mai tare!" Traian Basescu a facut schimb de impresii despre ninsoare cu seful NATO in Europa

Presedintele Traian Basescu a l-a primit joi la Palatul Cotroceni pe Comandantului fortelor NATO in Europa, generalul Philip M. Breedlove.

Traian Basescu il ataca pe Victor Ponta cu articolul 140 din Codul Penal.
Traian Basescu il ataca pe Victor Ponta cu articolul 140 din Codul Penal. "Daca nu il corecteaza, este emblema coruptiei"

Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa la  Cotroceni, in care l-a atacat dur pe premierul Ponta, care nu a actualizat articolul 140 din Codul de Procedura Penala, care legifereaza folosirea mijloacelor tehnice de interceptare, in Justitie.

Recomandări
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate
FMI: Războiul din Ucraina face ca economia Rusiei să crească anul acesta mai rapid decât toate economiile avansate

Rusia s-a adaptat la ”noua normalitate”, iar trecerea sa la economia de război, pe fondul agresiunii pe care o derulează împotriva Ucraina, a făcut FMI să estimeze că economia sa va crește anul acesta mai rapid decât ale statelor avansate.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.