Basescu il asteapta pe noul presedinte, Crin Antonescu, la Cotroceni cu o foaie semnata

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele a tinut un discurs in plenul Parlamentului si a vorbit din nou despre intentia USL de a-si subordona justitia.

SUSPENDAREA PRESEDINTELUI. Discursul lui Traian Basescu: "Vreti sa puneti mana pe Justitie". LIVE

Basescu: Am constiinta impacata ca mi-am facut datoria fata de tara mea, fata de poporul meu

Presedintele Traian Basescu a spus, vineri, in plen ca are constiinta impacata ca si-a facut datoria fata de tara sa si fata de poporul sau.

"Am constiinta impacata ca mi-am facut dat fata de tara mea, fata de poporul meu. O zi buna!", a spus Traian Basescu in finalul discursului sau din Parlament.

Citește și
Traian Basescu - COVER
"Vreau sa particip la dezbaterea cererii de suspendare." VIDEO cu discursul lui Basescu in Parlament
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Basescu in Parlament: Va rog sa aveti grija de tara si de oamenii ei

Presedintele Traian Basescu le-a spus, vineri, parlamentarilor sa aiba grija de tara si de oamenii ei, ceea ce inseamna repesctarea legilor, aplicarea codurilor juridice, crearea de noi locuri de munca si sa nu se atinga de justitie.

"Am un regret pentru ca am auzit foarte multe minciuni legate de activitatea mea si foarte putine abordari legate de ce e de facut pentru tara asta. (...) Va rog sa aveti grija de tara si de oamenii ei", le-a spus Basescu parlamentarilor.

Presedintele a explicat ca acest lucru inseamna sa ii respecte legile, sa faca sa se aplice legea educatiei asa cum e ea, fara sa o modifice, sa faca sa se aplice cele patru coduri juridice, sa creeze locuri de munca. "Inseamna in mod deosebit sa nu va atingeti de justitie si de institutiile statului", a subliniat Basescu.

"Nu aveti cum sa intelegeti care este sentimentul unui presedinte care trebuie sa treaca cu tara si poporului lui printr-o criza grea. Am fost partener cu Guvernul si cu majoritatea parlmentara intr-o perioada extrem de grea, 2009, 2010, 2011. Stiu ca s-au luat masuri care i-au afectat pe oameni. N-am facut-o cu sufletul deschis, dar am facut-o pentru a evita un rau mai mare", a mai spus Traian Basescu.

 

Basescu, lui Antonescu: Va las aici o foaie pe care sa scrieti ce ati promis

Presedintele Traian Basescu i s-a adresat lui Crin Antonescu, in finalul interventiei sale in fata Parlamentului, spunandu-i ca ii lasa o foaie, pe care sa scrie ce a promis, liderul PNL declarand anterior ca, daca Basescu nu este demis la referendum, se retrage definitiv din viata politica.

"Eu sunt la Cotroceni. Astept, eventual, decizia Curtii Constitutionale care sa stabileasca presedintele interimar, pentru a preda mandatul. Dar, daca nu veti avea o astfel de decizie datorita votului, tot puteti sa ma cautati, domnule Antonescu, pentru ca va las aici o foaie pe care sa va scrieti de-acum ce ati promis, demisia, daca eu voi castiga referendumul", a spus Traian Basescu.

Replica lui Crin Antonescu a venit imediat: "Exista, domnule presedinte si oameni care au cuvant, nu trebuie sa scrie".

Presedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, vineri, in plenul Camerelor reunite, ca, daca Traian Basescu nu va fi demis la referendum, el se va retrage "definitiv" din viata politica. Antonescu a mai spus ca Traian Basescu a fost si este un om politic puternic.

"Nu a fost, si pentru asta nu il putem pedepsi, si nu va fi niciodata un adevarat lider al acestei natiuni", a adaugat el.

Liderul PNL a mentionat ca drumurile sale si ale presedintelui Traian Basescu se despart.

"Veti fi sau nu suspendat azi, veti fi sau nu demis, de verdictul poporului, ne cam despartim. Daca nu veti fi demis la referendum, eu, Crin Antonescu, ma retrag definitiv din viata politica. Daca veti fi demis la referendum, nu stiu ce veti face, dar va urez si dumneavoastra si mie un singur lucru: sa apucam amandoi o justitie pe deplin independenta in Romania". Antonescu a continuat: "Dumneavoastra, personal, va urez un presedinte atat de bun, incat sa fie bun si pentru dumneavoastra".

Basescu: Ma bucur ca CC nu constata nicio abatere a presedintelui care sa justifice suspendarea

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, in plen ca a luat nota de avizul CC si ca s-a bucurat constatand ca in acesta Curtea nu constata nicio abatere a presedintelui care sa justifice suspendarea, asa cum ea este prezentata in articolul 95 din Constitutia Romaniei.

"Ma acuzati ca nu am respectat deciziile CC. Minciuna trebuie sa fie in limite acceptabile. Dati-mi un singur exemplu cand nu am respectat deciziile. Poate ca am facut greseala sa le comentez, dar sa nu le respect ... NICIODATA. Ati vrut sa acoperiti sfidarea pe care insusi premierul a facut-o", a declarat presedintele.

Presedintele Traian Basescu le-a spus reprezentantilor puterii, in Parlament, ca de doua saptamani nu fac decat "o zdruncinare puternica a statului de drept pentru a-l pune la dispozitia USL".

Basescu, USL: L-ati salvat pe Voiculescu, nu stiu daca o mai puteti face daca nu controlati justitia

Presedintele Basescu le-a spus, vineri, in plen, reprezentantilor USL ca l-au "salvat" pe Dan Voiculescu in urma cu doua saptamani, dar ca nu stie daca o vor mai putea face daca nu controleaza justitia, el sustinand ca obiectivul USL este subordonarea justitiei.

"Ceea ce faceti de 2 saptamani nu reprezinta nimic altceva decat o puternica zdruncinare a statului de drept spre a-l pune la dispozitia USL. Ceea ce ati facut va avea consecinte pe termen lung. Va asigur ca ori nu aveti o evaluare corecta asupra a ceea ce faceti, ori o aveti si nu va pasa. E mai important pentru dumneavoastra sa puneti mana pe parghiile puterii, inclusiv pe justitie. Vine randul lui Voiculescu, am inteles din presa, nu stiu daca veti reusi sa-l salvati in continuare fara sa puneti mana pe Justitie".

Basescu: Justitia functioneaza, asta sperie infractorii din politica sau cu legaturi in politica

Presedintele Traian Basescu a spus, vineri, in plen, ca de circa doi ani nu a mai fost auzit criticand justitia, pentru ca aceasta a inceput sa functioneze, ceea ce ii sperie "pe multi infractori, fie ca sunt din politica sau din afara politicii, dar cu bune legaturi in politica".

"Ma acuzati ca am influentat justitia. Daca veti gasi un singur ofiter de politie, judecator sau procuror cu care eu sa fiu vorbit direct sau caruia sa-i fi transmis mesaje indirecte cum facea domnul senator Voicu care astazi va vota pentru suspendarea presedintelui. Daca da, eu imi voi asuma afirmatiile dumneavoastra. Ceea ce am facut eu a fost sa o critic in baza rapoartelor pentru ca ineficienta constatata la un moment dat nu putea fi ascunsa de romani. Am facut-o si in sedintele CSM unde presedintele participa si conduce lucrarile, ca si atunci cand participa la sedintele de Guvern. Cred ca-s doi ani de cand n-am mai criticat Justitia. Pentru ca a inceput sa mearga. Si asta ii inspaimanta pe multi", a mai spus presedintele.

Basescu: Raspunsurile USL la invitatiile la dialog au fost de multe ori violente

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, in Parlament, comentand acuzatiile USL privind refuzul dialogului politic, ca de cele mai multe ori invitatiile presedintelui la dialog adresate celor din USL au primit raspunsuri "violente, neplacute pentru presedinte".

El a amintit ca USL il acuza ca a refuzat, ca presedinte, dialogul politic cu opozitia. Basescu a mentionat insa ca de multe ori in ultimii ani raspunsurile USL la invitatiile presedintelui la dialog au fost "violente si neplacute pentru presedinte". Seful statului a spus ca dialogul cu opozitia de multe ori nu a avut loc pentru ca a fost refuzat pe opozitie.

"Imi reprosati ca am respins dialogul cu partidele. Cred ca nu ar trebui sa fim intr-o situatie in care sa ne amintim ca au fost putine invitatiile carora USL le-a raspuns. De cele mai multe ori raspunsurile erau violente, neplacute, trebuie sa recunosc, pentru presedinte. A fost o buna perioada in care dialogul cu USL practic nu a fost posibil datorita refuzului de a raspunde pozitiv invitatiilor presedintelui", a spus Basescu.

Basescu: Ma acuzati ca nu s-a urmat procedura legala in revizuirea Constitutiei. Gresiti!

Presedintele Traian Basescu le-a spus, vineri, initiatorilor cererii de supendare, in Parlament, ca gresesc atunci cand il acuza ca nu ar fi respectat procedura legala referitoare la revizuirea Constitutiei.

"Proiectul a pornit de la Guvern. Mi-am asumat sa fac observatii, cu ele pe textul initial am trimis proiectul la Guvern. A revenit cu observatiile acceptate si a plecat la Curte. Nu era misunea mea sa adaptez observatiile Curtii la textul proiectului, ci l-am trimis la Parlament. Dumneavostra puteati decide daca le mentineti, daca le schimbati sau dati alt continut proiectului de revizuire a Constitutiei, care avea ca principal obiectiv implementarea in Constitutie a referendumului care prevedea Parlament unicameral si 300 de parlamentari", a spus Basescu.

El a precizat ca, datorita experientei acumulate in functia de presedinte nu a putut sa nu propuna Parlamentului ca, in procesul de revizuire, sa tina cont de disfunctionalitatile din interiorul Constitutiei.

"Pacat ca ati refuzat sa va aplecati asupra acestui proiect. Cu ocazia referendumului de suspendare a presedintelui puteam sa supunem referendumului si noua Constitutie. Ati pierdut o ocazie sa raspundeti pozitiv prevederii din Constitutie care spune: suveranitatea poporului se manifesta si in mod direct, prin referendum", a spus Basescu.

Basescu, legat de acuzele de xenofobie: Regret afirmatiile, nu trebuie facute de niciun om politic

 

Presedintele Basescu a declarat ca, in legatura cu afirmatiile sale cu privire la xenofobie, ele eu fost sanctionate cu avertisment de institutiile statului, dar niciodata nu au fost sanctionate in instante penale, desi de multe ori au ajuns pana la instantele de judecata. "Le regret si sunt de acord ca astfel de afirmatii nu trebuie facute de niciun om politic, cu atat mai putin de un sef de stat", a spus Basescu. Traian Basescu a mai declarat in finalul discursului ca isi rezerva dreptul ca pe parcursul dezbaterilor sa aiba si alte interventii, punctuale.

"Nu ramane decat sa ne incadram in limitele responsabilitatii fiecaruia. Eu va asigur ca am avut deplina responsabilitate ca sef de stat, intr-o perioada in care criza economica a lovit cumplit Romania si problemele de finante ale statului au fost tratate in perioada 2009, 2010 si chiar 2011 ca riscuri la adresa securitatii nationale", a mai spus Basescu.

In incheierea discursului, el le-a transmis parlamentarilor "succes".

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Analiza celor 7 puncte din documentul USL pentru suspendare. Concluzia Curtii Constitutionale
Analiza celor 7 puncte din documentul USL pentru suspendare. Concluzia Curtii Constitutionale

Curtea Constitutionala a constatat ca Traian Basescu nu si-a exercitat cu maxima eficienta si exigenta functia de mediere intre puterile statului, precum si intre stat si societate.

"Vreau sa particip la dezbaterea cererii de suspendare." VIDEO cu discursul lui Basescu in Parlament

Traian Basescu a declarat, joi, in Parlament, ca documentul de suspendare are ca obiective de fond punerea sub controlul PSD si PNL a institutiilor statului , in principal a justitiei si nepunerea in aplicare a referendumului din noiembrie 2009.

TRAIAN BASESCU A FOST SUSPENDAT. Momentele cheie din timpul votului si principalele declaratii
TRAIAN BASESCU A FOST SUSPENDAT. Momentele cheie din timpul votului si principalele declaratii

Suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu a fost aprobata cu 256 de voturi "pentru", conform rezultatelor anuntate in plenul reunit.

Recomandări
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”
Răspunsul ironic dat de Iohannis după ce a fost întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux: „E unul mic”

Klaus Iohannis a declarat marţi, întrebat de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu unul de linie, motivând că a venit într-o deplasare externă, aşa cum au fost şi multe altele, „în interesul României”.

Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.