Averile demnitarilor scapa de sub control. ANI e in somaj tehnic!

×
Codul embed a fost copiat

ANI nu va mai putea sesiza Parchetul atunci cand constata indicii privind savarsirea unor infractiuni si nici nu se va mai putea adresa instantei de judecata pentru a solicita confiscarea averilor dobabdite in mod ilicit, potrivit unei decizii a CCR.

 

Curtea Constitutionala (CCR) a declarat neconstitutionale mai multe articole din Legea privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate(ANI). Exceptiile de neconstitutionalitate au fost invocate de avocatul Alice Draghici in procesul prin care ANI a solicitat confiscarea averii medicului Serban Bradisteanu.

Potrivit Mediafax, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional articolul care stabileste atributiile ANI: verificarea declaratiilor de avere si interese, controlul depunerii la termen a acestora, constatarea neconcordantelor, sau a nerespectarii hotararilor legale, constatarea incompatibilitatilor si sesizarea organelor de urmarire penala, dar si aplicarea sanctiunilor.

Surse din cadrul Curtii Constitutionale au declarat pentru cotidianul Gandul ca judecatorii au extins controlul de constitutionalitate, astfel incat au fost declarate neconstitutionale mai multe articole decat s-a solicitat in cadrul procesului.

Citește și
corneliu vadim tudor
Corneliu Vadim Tudor este cercetat de Agentia Nationala de Integritate
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”
A mai fost declarat neconstitutional si articolul 46 care prevede procedura de confiscare a unei parti din avere si contestarea starii de incompatibilitate. Neconstitutional este si articolul referitor la dreptul Agentiei de a constata diferenta vadita dintre averea dobandita pe parcursul exercitarii functiei si veniturile obtinute in aceeati perioada, cu consecinta sesizarii instantei civile in vederea confiscarii averii dobandite in mod illicit.

Sapte dintre cei noua judecatori ai Curtii Constitutionale sunt verificati de Agentia Nationala de Integritate, au declarat pentru Gandul surse ANI. Procedura de verificare a declaratiile de avere a magistratilor constitutionali a demarat in urma cu trei saptamani.

Verificarea a fost demarata in urma unei sesizari primite la Agentie. Judecatorii verificati de ANI sunt: Augustin Zegrean, Tudorel Toader, Petre Lazaroiu, Ion Predescu, Aspazia Cojocaru, Acsinte Gatpar ti Puskas Valentin-Zoltan. Nu sunt verificati de ANI Ioan Vida si Nicolae Cochinescu.

Reactiile autoritatilor si ale politicienilor

"Guvernul asteapta motivarea deciziei Curtii Constitutionale si publicarea acesteia in Monitorul Oficial. Prim-ministrul Emil Boc este ingrijorat de consecintele pe care le-ar putea avea o astfel de decizie a Curtii Constitutionale a Romaniei referitoare la Legea de functionare si organizare a Agentiei Nationale de Integritate pentru ceea ce inseamna ridicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, convenit cu oficialii Comisiei Europene. Premierul va intreprinde tot ceea ce este necesar, la nivel guvernamental si parlamentar, pentru a nu afecta obiectivul autoritatilor romane privind incheierea Mecanismului de Cooperare si Verificare", a declarat, joi seara, purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Ministrul justitiei Catalin Predoiu a declarat: "Declararea neconstitutionalitatii unor prevederi ale Legii ar putea pune in pericol rezultatele bune obtinute pana in prezent de catre ANI".

Judecatorul Curtii Constitutionale, Ion Predescu este de parere ca "ANI iti poate continua activitatea pe celelalte prevederi ale legii, ramase in vigoare, pentru ca legea este mare, nu se reduce doar la aceste texte. Institutia exista, nu a fost atacta ca atare ti poate functiona in continuare".

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, Gyorgy Frunda, senator UDMR, considera "in regula" declararea unor articole din Legea privind organizarea Agentiei Nationale pentru Integritate ca fiind neconstitutionale.

Fostul ministru PNL al justitiei Tudor Chiuariu a declarat, joi seara, ca liberalii sustin necesitatea ca ANI sa continue sa controleze si sa confiste averile nejustificate pentru ca mediul politic sa fie mai curat, aratandu-se convins ca juristii Parlamentului vor gasi o solutie constitutionala.

Decizia a luat prin surprindere autoritatile judiciare cu atat mai mult cat surse din cadrul ANI sustin ca aceleasi exceptii de neconstitutionalitate au mai fost ridicate in cadrul altor procese si au fost respinse de judecatorii constitutionali.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Marian Vanghelie, in atentia Agentiei Nationale de Integritate
Marian Vanghelie, in atentia Agentiei Nationale de Integritate

UPDATE: Saptamana a inceput extrem de prost pentru Marian Vanghelie. Agentia Nationala de Integritate a cerut Parchetului sa-l cerceteze pentru fals in declaratii.

Corneliu Vadim Tudor este cercetat de Agentia Nationala de Integritate
Corneliu Vadim Tudor este cercetat de Agentia Nationala de Integritate

UPDATE: Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, le-a declarat razboi inspectorilor Agentiei Nationale de Integritate.

Agentia Nationala de Integritate ia la puricat averile demnitarilor!
Agentia Nationala de Integritate ia la puricat averile demnitarilor!

Vara agitata la Agentia Nationala de Integritate, unde nu doar ministrii cabinetului Boc sunt verificati, ci si fostii functionari ai statului.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța
Firmele din România care vor primi până la 150.000 de euro de la stat. Guvernul a aprobat ordonanța

Guvernul a aprobat, în şedinţa de marţi, programul Electric UP 2, în baza căruia întreprinderile mici şi mijlocii şi firmele din domeniul HoReCa vor beneficia de un ajutor de până la 150.000 de euro.