Reactiile PDL dupa ce Antonescu l-a amenintat cu suspendarea pe Basescu in scandalul Puiu Hasotti

Crin Antonescu Cover

Presedintele PNL Crin Antonescu l-a avertizat vineri pe presedintele Traian Basescu ca, daca nu il va investi luni in functie pe Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii, PNL va declansa procedura de suspendare a sefului statului.

Vicepresedintele demisionar al PDL Traian Igas a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca suspendarea presedintelui este o framantare mai veche a lui Crin Antonescu, care nu va fi niciodata sef de stat, iar cei care guverneaza ar trebui sa aiba alte preocupari decat un conflict cu Traian Basescu.

"Este o mai veche framantare a domnului Crin Antonescu in ceea ce priveste suspendarea presedintelui Traian Basescu, dar, indiferent de ceea ce vor decide cei din USL, un lucru este clar si anume ca Crin Antonescu nu va fi niciodata presedintele Romaniei si acest lucru se discuta din ce in ce mai mult si in interiorul PNL si in interiorul PSD", a precizat Traian Igas.

Secretarul general demisionar al PDL, Ioan Oltean, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca intentia lui Crin Antonescu de a cere suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte este "totalmente inadecvata si disproportionata" fata de solicitarea sefului statului in cazul Puiu Hasotti.

Oltean a aratat ca solicitarea lui Traian Basescu ca Puiu Hasotti sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu a plagiat era normala, avand in vedere ca plagiatul "este un fenomen natural in Guvernul Ponta".
 

Citește și
Traian Basescu
Senatul: Presedintele este demis cu votul majoritatii celor care se prezinta la referendum
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

"Daca Traian Basescu nu semneaza luni, in conformitate cu prevederile legale, in conformitate cu prevederile constitutionale, investirea lui Puiu Hasotti, voi cere imediat Partidului National Liberal, parlamentarilor Partidului National Liberal, initierea procedurii de suspendare." - a declarat co-presedintele USL, Crin Antonescu.

Astfel, liberalul a precizat ca presedintele Traian Basescu nu va primi nici de la Puiu Hasotti si nici de la Victor Ponta vreo declaratie referitoare la teza de doctorat sau la lucrarile stiintifice ale ministrului propus pentru Cultura.

Potrivit lui Antonescu, presedintele Romaniei are atributii stabilite clar in Constitutie si nu are da dreptul de a solicita declaratii precum cea pe care seful statului a cerut-o in cazul lui Puiu Hasotti. "Atitudinea presedintelui este in afara legii", a spus Antonescu, precizand ca Traian Basescu se crede, in mintea sa, lider absolut al unei republici bananiere.

"A trecut vremea in care Traian Basescu isi putea bate joc de PNL", a mai spus Crin Antonescu.

El a adaugat ca luni, 25 iunie, la ora 19.00, Traian Basescu il va investi in functie pe Puiu Hasotti, "fara sa cracneasca", fara nicio declaratie.

Liberalul a precizat ca Basescu trebuie sa invete sa fie un presedinte care respecta Constitutia, altfel, nu va mai fi presedinte. "Pentru noi, presedintele tarii nu este capul unei haite de animale, ci este, sau va invata sa fie, sau nu va mai fi presedinte, un presedinte civilizat", a spus presedintele PNL.

Antonescu a adaugat: "Daca ii plac raporturile de forta, atunci ii spun clar ca nu va primi niciun fel de hartie si luni il va investi pe Puiu Hasotii, si va asigur ca o va face, fara sa comenteze".

Presedintele PNL a mentionat ca "nu accepta din partea lui Traian Basescu ceea ce altii, din nefericire, au acceptat", acuzandu-l pe seful statului ca a ajuns sa faca din Romania o tara bananiera. "Nici noi si nici premierul Ponta nu suntem dispusi sa ii mai permitem lui Basescu injosirea acestor oameni politici", a precizat Antonescu.

Presedintele Traian Basescu i-a cerut premierului Victor Ponta, joi, intr-o scrisoare, ca ministrul desemnat al Culturii, Puiu Hasotti, sa declare pe propria raspundere ca teza de doctorat a acestuia si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat.

"Luand in considerare recentele incidente cu privire la posibilele acte de plagiat de care sunt acuzati o parte dintre membrii Executivului si impactul major negativ asupra Romaniei in plan intern si international generat de existenta unor astfel de suspiciuni, presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, i-a solicitat joi, 21 iunie a.c., intr-o scrisoare, prim-ministrului Guvernului Romaniei, domnul Victor Ponta, sa transmita, pana la data depunerii juramantului de investitura, o declaratie pe propria raspundere a ministrului desemnat, domnul Puiu Hasotti, care sa ateste ca teza sa de doctorat si celelalte opere stiintifice nu constituie plagiat", precizeaza Presedintia.

Dupa aceasta solicitare, ministrul desemnat al Culturii, liberalul Puiu Hasotti, a declarat ca in jumatate de ora va depune la Palatul Victoria declaratia ceruta de catre presedintele Traian Basescu privind teza sa de doctorat, apreciind ca solicitarea este "inedita si amuzanta".

El a mai precizat ca va depune declaratia "cu zambetul pe buze".

Presedintia informeaza ca ceremonia de depunere a juramantului de investitura a lui Puiu Hasotti in functia de ministru al Culturii si Patrimoniului National va avea loc la Palatul Cotroceni, luni, 25 iunie, la ora 19.00.

Puiu Hasotti este absolvent al Facultatii de Istorie a Universitatii Bucuresti, iar din anul 1995 este doctor in stiinte istorice.

Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, care sustine ca a accesat documente prezentate de o persoana anonima indicand faptul ca mai mult de jumatate din teza sa de doctorat privind Curtea Penala Internationala ar contine texte copiate.

El a declarat, marti, ca va renunta la titlul de doctor daca se va stabili, de catre comisia de specialitate de la Ministerul Educatiei, ca a gresit trecand la sfarsitul tezei de doctorat autorii din care a citat la bibliografie, si nu in subsolul paginii.

Inainte de aceste acuzatii, presedintele Traian Basescu a facut referiri ironice, in cateva randuri, in legatura cu calitatea de doctor in drept a premierului Victor Ponta. Basescu l-a criticat pe premierul Victor Ponta ca nu l-a anuntat, macar telefonic, inainte de sedinta de Guvern, despre mutarea ICR de sub coordonarea sefului statului, afirmand ca aceasta denota o lipsa de respect, si adaugand: "Cand esti doctor in drept, esti tare. Dottore!".

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Basescu catre Ponta: Hasotti sa declare pe propria raspundere ca teza de doctorat nu e plagiat
Basescu catre Ponta: Hasotti sa declare pe propria raspundere ca teza de doctorat nu e plagiat

Ministrul desemnat al Culturii, Puiu Hasotti, a ajuns la Palatul Victoria pentru a depune la cabinetul primului-ministru declaratia pe propria raspundere prin care atesta ca teza sa de doctorat si alte opere stiintifice nu constituie un plagiat.

Senatul: Presedintele este demis cu votul majoritatii celor care se prezinta la referendum
Senatul: Presedintele este demis cu votul majoritatii celor care se prezinta la referendum

Plenul Senatului a adoptat, joi, modificarea la legea referendumului, prin care presedintele Romaniei va putea fi demis cu votul a jumatate plus unul din cei care se prezinta la referendum.

Raport favorabil, Comisia juridica a Senatului. Hotararile Parlamentului, scoase de sub controlul CC
Raport favorabil, Comisia juridica a Senatului. Hotararile Parlamentului, scoase de sub controlul CC

Membrii Comisiei juridice au adoptat, miercuri, un raport favorabil, fara amendamente, la proiectul de lege care scoate hotararile Parlamentului de sub controlul Curtii Constitutionale.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.