ALEGERI 2016. Campanie electorala cu banii numarati. Cat de putin au voie sa cheltuiasca candidatii dupa noua lege

Ultimul update: Miercuri 02 Martie 2016 07:09
Data publicarii: Duminica 28 Februarie 2016 20:05
Categorie: Politic

Afisele electorale de marimea unui bloc cu 10 etaje, concertele de campanie sau pixurile si brichetele bine-cunoscute nu se vor mai regasi in arsenalul candidatilor la primarie de anul acesta.
 

Potrivit noii legislatii electorale, toate sunt interzise. Intra aici si galetile, bicicletele sau punga electorala, plina cu alimente. Cei care nu respecta risca dosar penal pentru dare de mita. Sumele care pot fi cheltuite legal nu ar fi ajuns in campaniile trecute nici pentru cafea si sucuri.

Se spune despre bani ca sunt ochiul dracului, sau ca n-aduc fericirea, mai ales in dragoste. Anul acesta - la alegerile locale, dar si la cele parlamentare din iarna - vom vedea daca banii in politica sunt mai importanti decat proiectele sau ideile bune. Candidatii la primarie, dar si cei pentru un post de parlamentar, nu mai au voie sa arunce cu banii in cele 30 de zile de campanie electorala. Legea prevede sumele maxime pe care acestia le pot cheltui.

Spre exemplu, aspirantul la fotoliul de edil al Bucurestiului are un plafon de cheltuieli electorale de 35.000 de euro. Ca sa va faceti o idee, in 2012, candidatii la Primaria Capitalei puteau folosi pana la 1,6 milioane de euro, adica de 45 de ori mai mult. Iar cei inscrisi in cursa pentru primariile de sector pot cheltui pana la 23.500 de euro, in conditiile in care, cu patru ani in urma, le era permis un plafon de 400 de mii de euro.

Un candidat in municipiul resedinta de judet poate merge cu cheltuielile pana la 11.700 de euro, in timp ce, la tara, pentru primaria unei comune, este considerata suficienta pentru campanie suma de 1.170 de euro.

Campanie soc a unui politician danez pentru fotoliul de premier: a pozat complet gol, iar imaginea sa apare in toata capitala

Cristian Andrei, consultant politic: "Ideea este ca politicienii sa-si corecteze comportamentul si sa iasa mai mult in strada, sa renunte la brichete, pixuri si alte materiale si sa pluseze la capitolul contact direct sau prin facebook, mass media"

Promovarea electorala va fi posibila prin afise electorale de cel mult 30x50 cm, flyere, brosuri si publicitate online, in presa scrisa, sau la televiziuni. Cine foloseste alte mijloace, cum ar fi galeti, biciclete, pungi cu alimente sau chiar bani dati direct alegatorilor, risca inchisoarea pentru dare de mita. Toate aceste reglementari sunt doar pentru campania electorala, adica pentru cele 30 de zile de dinaintea alegerilor.

Cristian Andrei, consultant politic: "Probabil ca nu va reusi in totalitate acest proces, ba mai mult, va avea alt efect. O buna parte din campanie se va muta inainte de campanie, iar cheltuielile - si vedem asta in marile orase, deja - se vor face inainte de campanie"

Deja toate orasele sunt pline deja cu afise care promoveaza partide sau candidati. Dar pentru ca nu suntem inca oficial in campanie, acest lucru este permis. Cheltuielile cu aceste afise si banere nu se vor regasi in contabilitatea candidatilor. De-a lungul timpului, tocmai acest aspect la limita legii a alimentat ideea ca se folosesc si bani negri in campanie.

Prin noile reguli, ar trebui sa avem si in Romania campanii electorale mai curate. Depinde insa de autoritati sa aplice legea, de candidati sa o respecte, dar si de fiecare dintre noi. Nu ne costa nimic sa sesizam orice abatere a politicienilor.

 

Drumul spre Casa Alba, presarat cu injuraturi. Cursa electorala din Statele Unite s-a transformat intr-o campanie de jignire

Drumul spre Casa Alba, presarat cu injuraturi. Cursa electorala din Statele Unite s-a transformat intr-o campanie de jignire

Dacian Ciolos

Cioloş: Bunăstarea adusă de PSD o simţim în preţul combustibililor și în ratele crescute la bănci

Procedura numirii procurorului general şi a şefilor DNA şi DIICOT nu se schimbă

Primul ”filibuster” din Parlamentul României: 5.000 de amendamente USR la Split TVA

Iohannis, mesaj pentru comisia lui Iordache: ”Nu va rămâne așa”

Klaus Iohannis, despre bugetul pentru 2018: Sper să fie echilibrat și sustenabil

Klaus Iohannis, despre invitația lansată de Igor Dodon: O să îi răspund „in due time”

Iohannis la Bruxelles

Klaus Iohannis va discuta cu omologul său ucrainean, la Summitul Parteneriatului Estic de la Bruxelles

Tudose: Mulți doresc ca Guvernul să nu-și realizeze țintele. Nu doresc asta pentru binele României

Comisia lui Iordache a decis: președintele va avea rol decorativ în numirea magistraților

Președintele Consiliului Concurenței, după ce Petre Daea l-a făcut „păun între găini”: Sunt un funcționar cenușiu al statului

Tudose și Bădălău au ironizat ”statul paralel”: ”Nu înţeleg conceptul, sincer”

Mihai Tudose și Liviu Pop, afirmații contradictorii pe tema manualelor școlare