2017, anul în care PSD a uimit toată lumea și și-a dat jos propriul Guvern. Retrospectiva politică

×
Codul embed a fost copiat

2017 ne-a arătat că în fotbal şi în politică, totul este posibil! PSD şi-a dat jos propriul Guvern prin moţiune de cenzură, la doar jumătate de an de la instalare, o premieră absolută pentru România.

Cabinetul Sorin Grindeanu a fost demis, în iunie, pe motiv că nu îndeplinise la virgulă programul de guvernare. Instalat la Palatul Victoria, premierul Mihai Tudose a fost la un pas să repete şi el scenariul Grindeanu. Mişcări de trupe au fost şi în opoziţie: USR şi PNL şi-au schimbat liderii, în 2017.

Scenariul unui guvern dărâmat prin moţiune de cenzură în Parlament de propriul partid părea absurd. Şi totuşi, la începutul anului, Liviu Dragnea şi liderii PSD l-au lăsat pe Sorin Grindeanu fără fotoliul de premier în doar câteva zile.

Relaţia tot mai tensionată dintre premier şi liderul PSD s-a stricat definitiv iunie, când parlamentarii se pregăteau de vacanţă. Grindeanu a decis să spună public ca Liviu Dragnea îi subminează autoritatea în Guvern.

Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru al României: "De ce trebuie să pui presiune pe propriii tăi miniştri pe care tu i-ai pus acolo?! N-am găsit un răspuns decât unul singur. Dorința unui singur om de a avea toată puterea."

Citește și
Liviu Dragnea
Dragnea, despre scrisoarea ambasadelor: "Suntem o ţară independentă, avem drepturi"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Conducerea PSD a pus în scena o evaluare a activităţii Guvernului şi a stadiului de îndeplinire a programului de guvernare. Mulţi au picat testul, însă ţinta era una singură: Sorin Grindeanu. În acele zile, Liviu Dragnea şi apropiaţii săi l-au acuzat pe premier că ar fi omul serviciilor şi că s-a apropiat prea mult de preseditele Klaus Iohannis.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "... nu mai e el. El nu mai e el. Mulţi colegi... foarte mulţi colegi au propus excluderea lui Sorin Grindeanu. A fost aprobată în unanimintate"

Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru al României:
"Nu imi dau demisia. Acest guvern e Guvernul României, nu al CEx"

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Sorin Grindeanu este o unealtă. Nu îmi dau seama cine sunt în spatele acestei operaţiuni, dar este o coordonare profesionistă".

Sorin Grindeanu, fostul prim-ministru al României: "Nu eu am fost la partide de tenis, nu eu am fost la şpriţuri cu reprezentanţi ai serviciilor secrete, aşa că să se gândească dl. Liviu Dragnea mai bine când spune aceste lucruri".

Uluiţi de curajul lui Grindeanu, alături de care venise între timp şi Victor Ponta pe post de secretar general al Guvernului, Liviu Dragnea şi Calin Popescu Tariceanu au luat decizia fără precedent.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "PSD a decis să depună luni o moţiune de cenzură, miercuri va fi dezbătuta şi votată".

Pe 21 iunie, PSD şi ALDE şi-au demis oficial propriul Guvern, la nici 6 luni de la investire.

Instalat la Palatul Victoria în locul lui Sorin Grindeanu, Mihai Tudose a fost la un pas să fie demis şi mai rapid decât predecesorul său. După doar 100 de zile, acesta l-a anunţat pe Liviu Dragnea că vrea să le dea afară din Guvern pe Sevil Shhaideh şi pe pe Rovana Plumb, pe motiv că sunt vizate de procurori în ''Dosarul Belina''.

De data aceasta, premierul şi-a impus punctul de vedere, după o şedinţă de şapte ore la partid, în care a jucat totul cu demisia pe masă.

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "PSD-ul a trecut astăzi printr-o cumpănă foarte mare".

Mihai Tudose, prim-ministrul României:  "Sunt dispus să plec în fiecare zi dacă mi-o cere partidul. Nu a fost un război, nu există un câştigător".

Liviu Dragnea, preşedintele PSD: "Am comunicat prost unul cu altul. Eu îmi asum, cred că îşi asumă şi el."

De cealaltă parte, în opoziţie, Uniunea Salvaţi România a fost părăsită tocmai de cel care a creat partidul şi care l-a adus pentru prima oară în Parlament - Nicușor Dan.

Nicușor Dan, preşedintele demisionar al USR:  "Vă anunţ demisia mea din USR!"

Fostul candidat la primăria Capitalei, în prezent deputat, a plecat din USR nemulţumit de faptul că mulţi dintre colegii săi vor să se opună procesului de modificare a Constituţiei pentru redefinirea familiei că fiind uniunea dintre un bărbat şi o femeie. Preşedinte USR a fost ales deputatul Dan Bârna.

La rândul lor, liberalii şi-au ales un nou lider în 2017.

Ludovic Orban, preşedintele ales al PNL: "Îmi doresc ca PNL să ajungă la guvernare, dar nu printr-un nou USL".

Declarat nevinovat de corupţie în prima instanţă într-un dosar DNA, Ludovic Orban a fost ales, în iunie, când l-a învins cu un scor de trei ori mai mare pe contracandidatul sau, Cristian Bușoi.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Premierul Tudose, despre demisia lui şi a miniştrilor.
Premierul Tudose, despre demisia lui şi a miniştrilor. "Durează 3 minute, o hârtie şi asta e"

Şeful Guvernului a răspuns la câteva dintre provocările lansate de Liviu Dragnea.

Dragnea, despre scrisoarea ambasadelor:
Dragnea, despre scrisoarea ambasadelor: "Suntem o ţară independentă, avem drepturi"

Liderul condamnat penal definitiv al PSD nu a primit bine avertismentul ambasadelor de la Bucureşti privind modificarea legilor justiţiei.

Liviu Dragnea susține că doi membri din Guvern ar fi fost „sfătuiți” să se pregătească pentru a prelua conducerea PSD
Liviu Dragnea susține că doi membri din Guvern ar fi fost „sfătuiți” să se pregătească pentru a prelua conducerea PSD

Șeful PSD și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, a afirmat, joi, că mai mulți membri ai Guvernului Tudose ar fi fost încurajați să se pregătească pentru posibilitatea să preia conducerea formațiunii.

Dragnea, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: ”MAE să ia în serios lucrul acesta”
Dragnea, despre mutarea ambasadei la Ierusalim: ”MAE să ia în serios lucrul acesta”

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat că Ministerul de Externe trebuie să ia în serios posibilitatea mutării Ambasadei României în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, menţionând că are toată capacitatea instituţională să facă o analiză serioasă.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.