FOTO. Magnatul Murdoch, atacat in Parlamentul englez "in cea mai umilitoare zi din viata lui"

×
Codul embed a fost copiat

Rupert Murdoch, directorul general si fondatorul grupului de presa News Corp, aflat in centrul unui enorm scandal in Marea Britanie, intentiona sa predea conducerea companiei sale de peste un an, a anuntat luni Wall Street Journal, citat de AFP.

Audierea lui Rupert Murdoch si a fiului sau James a fost suspendata brutal, marti dupa-amiaza, cu putin inainte de ora 17.00 (19.00, ora Romaniei), dupa ce un manifestant a incercat sa arunce cu o spuma alba spre magnatul american, relateaza AFP.

Manifestantul a fost retinut dupa ce a aruncat spre Rupert Murdoch ceea ce parea sa fie spuma de ras asezata pe o farfurie. El a fost blocat in elanul sau de sotia magnatului, potrivit unui jurnalist al AFP.

Conform postului de televiziune Sky News, barbatul retinut ar fi un umorist. Audierea a fost reluata dupa cateva minute, Murdoch reocupandu-si locul fara a mai purta vesta de la costum.

Rupert si James Murdoch sunt audiati, incepand de la ora locala 14.30 (16.30, ora Romaniei), de Comisia pentru cultura, mass-media si sport a Parlamentului britanic, care i-a convocat in scandalul privind interceptarea unor telefoane.

Citește și
Rebekah Brooks
Scandalul interceptarilor ilegale din UK ia amploare. Directoarea ziarului rusinii, arestata
Puterea clanului Corduneanu. Liderul decedat al grupării a fost anchetat pentru trafic de droguri, cămătărie, trafic de persoane și acte de violență, dar condamnat doar pentru „spionarea soției”

UPDATE 17:50: Magnatul american Rupert Murdoch a negat marti ca ar fi responsabilul ultim pentru interceptarile efectuate de cotidianul News of the World, care face parte din trustul sau, cu ocazia audierii sale in Comisia pentru Media din Parlamentul britanic, relateaza AFP.

Intrebat de un deputat daca accepta ideea ca el este "responsabilul ultim pentru tot acest fiasco", Murdoch a raspuns laconic: "Nu".

Rupert Murdoch si fiul sau James au inceput, marti, imediat dupa ora locala 14.30 (16.30, ora Romaniei) sa fie audiati de Comisia britanica parlamentara care i-a convocat, in scandalul privind interceptarea unor telefoane

"Inainte de a aparea scandalul, batranul Murdoch intentiona sa demisioneze din functia de director general in favoarea lui Chase Carey, directorul executiv al grupului", scrie cotidianul pe site-ul sau de Internet, citand surse apropiate dosarului.

Intre timp, scandalul interceptarilor ilegale zguduie din temelii Marea Britanie cu demisii rasunatoare la varful politiei si dezvaluiri socante despre politisti mituiti de jurnalisti. Iar moartea "inexplicabila" a redactorului de la News of the World, de la care a pornit avalansa dezvaluirilor, da un iz macabru intregii povesti. Tot mai mute voci spun ca protagonistii scandalului sunt mult prea aproape de seful guvernului si ii cer demisia lui David Cameron.

Scotland Yard trateaza decesul lui Sean Hoare ca inexplicabil, chiar daca se stia de multa vreme ca era alcoolic si dependent de droguri. De fapt, chiar el a declarat ca sefii sai de la News of the World ii plateau 1000 de lire sterline pe saptamana ca sa se drogheze impreuna cu vedetele pentru ca apoi sa obtina detalii picante despre viata lor privata, direct de la sursa. Tot el este cel care l-a invinuit public pe fostul redactor-sef Andy Coulson, ajuns purtator de cuvant al premierului Cameron, ca stia despre ascultarea telefoanelor si chiar incuraja aceasta practica.

Marti, centrul de greutate s-a mutat la parlament. Doua comisii separate i-au audiat pe Rupert Murdoch, pe fiul sau James si pe fosta sefa de la News of the World, Rebekah Brooks.

La raport a fost chemat si fostul sef al Scotland Yard, Sir Paul, despre care presa scrie ca s-ar fi bucurat de o vacanta de lux de 12.000 de lire sterline gratie legaturilor cu redactorii de la News of the World. In ceea ce-l priveste, Sir Paul si-a justificat demisia citand din clasici.

"Cum spunea si William Shakespeare, sper ca-l citez corect: Daca tot trebuie facut ceva, mai bine sa fie facut repede", a declarat Sir Paul Stephenson, fostul sef al Politiei Metropolitane.

Fostul sef al Scotland Yard a dat totusi de inteles ca un consilier din echipa premierului i-ar fi cerut sa nu-l compromita pe David Cameron. De partea sa, seful guvernului nu pare, inca, dispus sa-si ceara scuze pentru ca l-a angajat pe controversatul Coulson, chiar daca discursurile opozitiei sunt tot mai agresive.

"Trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru deciziile pe care le-a luat in ce-l priveste pe Andy Coulson si contactele pe care le-a avut cu Rupert Murdoch si Rebekah Brooks", a punctat Ed Miliband, liderul laburistilor.

Cameron este asteptat miercuri in Camera Comunelor pentru explicatii. Ce-i drept, chiar la cererea sa. Intre timp, Ministerul de Interne a ordonat o ancheta ampla in randul politiei, dupa ce investigatorii au aflat ca jurnalistii de la News of the World mituiau politisti ca sa urmareasca vedete, politicieni sau chiar membri ai familiei regale dupa semnalele emise de telefoanele mobile ale victimelor.

Australian si american, Rupert Murdoch, unul dintre cei mai importanti magnati media de pe planeta, are 80 de ani. "In virtutea acestui scenariu, Murdoch ramane presedinte", a adaugat cotidianul, detinut de News Corp.

"O asemenea schimbare - analizata de peste un an, potrivit unei surse apropiate dosarului - ar fi avut fara indoiala putine efecte asupra grupului dar ar fi avut o importanta simbolica enorma", apreciaza autorul articolului.

Tabloidul News of The World este acuzat ca a piratat, din 2000, mesageria a circa 4.000 de persoane, intre care politicieni, celebritati si pe cea a unei eleve asasinate.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Dinastia Murdoch s-ar putea prabusi din interior. Copiii magnatului nu se mai suporta intre ei
Dinastia Murdoch s-ar putea prabusi din interior. Copiii magnatului nu se mai suporta intre ei

Tensiunile din inima imperiului lui Rupert Murdoch ameninta sa explodeze dupa ce copiii mogului par ca nu se mai inteleg si incep sa se certe intre ei.

Scandalul interceptarilor ilegale din UK ia amploare. Directoarea ziarului rusinii, arestata
Scandalul interceptarilor ilegale din UK ia amploare. Directoarea ziarului rusinii, arestata

Rebekah Brooks, fosta directoare a diviziei britanice a grupului Murdoch, a fost arestata duminica de politie la Londra, in cazul scandalului privind interceptarile, a anuntat duminica postul de televiziune Sky News, potrivit AFP.

Jude Law a dat in judecata The Sun si News of The World. I-ar fi ascultat convorbirile telefonice
Jude Law a dat in judecata The Sun si News of The World. I-ar fi ascultat convorbirile telefonice

Jude Law a dat in judecata tabloidul The Sun, parte a grupului de presa controlat de magnatul Rupert Murdoch, acuzand publicatia ca i-a interceptat convorbirile telefonice pentru a obtine informatii despre viata lui privata.

Recomandări
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct
Un stat NATO vrea să ia sisteme de apărare antirachetă pentru Ucraina din țări care nu sunt pregătite să le ofere direct

Unul dintre principalii aliați europeni ai Ucrainei a declarat că ar putea cumpăra sisteme de apărare antiaeriană Patriot, fabricate în SUA, din alte țări pentru a le trimite în Ucraina.

 

Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu
Arma folosită în premieră de americani pentru a doborî rachete iraniene este prezentă și la baza de la Deveselu

Navele de război ale Marinei SUA au folosit un interceptor de rachete pentru prima dată în luptă în weekend, în timp ce apărau Israelul de un atac iranian fără precedent, scrie Business Insider.

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați
România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje de venit între săraci și bogați

România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat.