Zelenski declară oraşul strategic Liman ''complet eliberat'' de sub controlul rușilor

×
Codul embed a fost copiat

Orașul Liman din estul Ucrainei a fost complet eliberat, a anunțat președintele Zelenski.

Recucerirea acestui oraș de importanță strategică, care era sub controlul forțelor ruse din mai, marchează un nou triumf pentru ucraineni, în contraofensiva lor spre Donețk.

De altfel, armata ucraineană susține că în ultimele două săptămâni a recâștigat 6.000 de kilometri din teritoriu. Conform principalului consilier prezidențial, Ucraina are până acum sprijinul a zece țări din NATO, o treime dintre membri, pentru a se alătura rapid Alianței nord-atlantice, așa cum a cerut, vineri, președintele Zelenski.

În centrul orașului Liman, din est, soldații ucraineni au îndepărtat steagurile rusești și au făcut adevărate coregrafii cu dansul victoriei.

Zelenski: „Astăzi (2 octombrie) la 12.30, orașul Liman a fost complet eliberat. Mulțumesc armatei noastre, războinicilor noștri. Glorie Ucrainei!”

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Retragerea forțelor ruse din acest oraș strategic marchează cel mai important câștig al Ucrainei după contraofensiva spectaculoasă din regiunea Harkov, în partea de nord-est a țării.

Ministerul apărării de la Kiev a anunțat că "aproape toate" trupele ruse din Liman au fost fie capturate, fie ucise. Cu toate acestea, Moscova susține că s-a retras în mod deliberat pentru a evita încercuirea soldaților săi.

Presa de stat a găsit o altă explicație pentru retragerea din Liman: "Inamicul a folosit atât artileria de fabricație occidentală, cât și informațiile din țările alianței nord-atlantice."

Deborah Haynes, Sky News: „Armele britanice sunt vitale pentru ucraineni, le conferă trupelor abilitatea de a lovi ținte valoroase ale rușilor, la distanță și cu precizie.”

Lansarea rachetelor dezvăluie poziția artileriștilor ucraineni. Cum artileria rusă poate răspunde rapid, poate fi fatal pentru ei să rămână pe loc.

Deborah Haynes, Sky News: „Ne-au cerut să oprim telefoanele mobile, ca să nu fim depistați. Locația este top secret.”

Pentru prima dată, jurnaliștii au putut vedea cum ucrainenii folosesc în luptă sistemele multiple de artilerie reactivă, livrate de britanici. Aceste arme redutabile pot lovi precis ținte până la o distanță de 24 kilometri.

Soldat: „Primesc coordonatele, le introduc în computer, și lansez... Imediat după lansarea rachetelor, simt cum îmi bate inima nebunește: Bum, bum! Asta e tot, apoi totul este calm.”

Aprovizionarea permanentă cu rachete este vitală, pentru că ucrainenii lovesc cu artileria reactivă de mai multe ori pe zi.

Comandanții militari ucraineni spun că, în bună parte, succesul contraofensivei care se poartă chiar acum în est se datorează lansatoarelor multiple de rachete britanice și germane, alături de deja faimoasele HIMARS, americane.

Soldat: „Înțelegem că nu va fi posibil să înaintăm rapid pe toate direcțiile, avem nevoie de mai mult sprijin din partea aliaților noștri occidentali, mai multe resurse (muniții și arme) și mai multe trupe, pentru a putea trece la contraatac.”

Pe de altă parte, încă nu este clar când a avut loc atacul asupra unui convoi de civili, descoperit într-o "zonă gri" dintre Kupiansk, orașul recent eliberat din regiunea Harkov, și o localitate aflată încă sub ocupație rusă din regiunea învecinată, Luhansk. Probabil că la sfârșitul lunii trecute, trupele ruse au deschis focul asupra unui convoi de șapte mașini, care au fost găsite ciuruite de gloanțe și incendiate.

Refugiații continuă să vină în Kupiansk, deși încă se dau lupte în apropierea orașului, și bubuitul artileriei se aude mereu.

Femeie: „Sunt bombardamente. Acolo unde sunt oameni, sunt și bombardamente. La noi în sat au început să tragă cu tunul pe la șase după-amiaza. Salve după salve... Abia la 8 dimineața s-au oprit, vreo 20 de minute.”

Decizia de a nu întări liniile de front vulnerabile din Kupiansk sau Liman a fost aproape sigur a lui Putin, nu a comandamentului militar - potrivit analizei Institutului american pentru studiul războiului, și acest lucru sugerează că liderului de la Kremlin îi pasă mult mai mult de menținerea terenului strategic din regiunile Herson și Zaporojie, din sud, decât de regiunea Luhansk, din est.

Recucerirea unui oraş de pe teritoriul pe care preşedintele rus Vladimir Putin l-a declarat anexat la Rusia demonstrează că ucrainenii înregistreze succese şi că ei pot respinge forţele ruse, a declarat duminică secretarul general al Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Jens Stoltenberg, informează Reuters.

Jens Stoltenberg: Recuceriea de către ucraineni a orașului Liman demonstrează că ei pot respinge forțele ruse

"Am văzut că ei (ucrainenii) au putut să recucerească un alt oraş, Liman, iar aceasta demonstrează că ucrainenii înregistrează progrese şi pot respinge forţele ruse, datorită curajului, datorită abilităţilor lor, dar şi, desigur, datorită armelor avansate pe care SUA şi alţi aliaţi le furnizează" Kievului, a subliniat Stoltenberg într-un interviu pentru emisiunea "Meet the Press" a televiziunii americane NBC, potrivit Agerpres.

Potrivit secretarului general al NATO, cel mai bun mod de a contracara anexarea proclamată de Rusia a unor părţi din Ucraina este de a continua să se acorde sprijin guvernului de la Kiev.

Întrebat despre cererea Ucrainei de a i se acorda în mod accelerat statutul de membru al NATO, Stoltenberg a spus că "orice decizie privind statutul de membru trebuie luată prin consens", că "toţi cei 30 de aliaţi trebuie să fie de acord să fie luată o astfel de decizie".

Jens Stoltenberg a mai declarat că NATO sprijină investigaţia asupra aparentei sabotări a gazoductelor Nord Stream care leagă Rusia de Europa prin Marea Baltică. "Orice act deliberat asupra unei infrastructuri critice a NATO va fi întâmpinat cu un răspuns ferm şi unit", a subliniat Stoltenberg.

Nord Stream 1 şi 2, construite pentru a transporta gaz rusesc în Europa, au fost avariate de explozii submarine în largul insulei daneze Bornholm, în Marea Baltică.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Spania, măturată de furtuna Nelson. Patru persoane au murit. Un bărbat s-a înecat vrând să salveze un adolescent căzut în apă
Spania, măturată de furtuna Nelson. Patru persoane au murit. Un bărbat s-a înecat vrând să salveze un adolescent căzut în apă

Patru persoane au murit joi, luate de mare, pe coasta de nord-vest şi nord-est a Spaniei, măturată de rafale violente de vânt şi valuri de mai mulţi metri înălţime, relatează AFP.

Cum vrea Estonia să respingă un atac rusesc în câteva zile. ”Victoria decisivă trebuie să vină foarte rapid”
Cum vrea Estonia să respingă un atac rusesc în câteva zile. ”Victoria decisivă trebuie să vină foarte rapid”

Estonia vrea să-și dubleze bugetul pentru apărare, în condițiile în care are deja alocate cheltuieli militare de 3% din PIB, astfel încât să poată fi capabilă să respingă în câteva zile un atac al Rusiei.

 

Nori groși de praf și nisip din Sahara fac irespirabil aerul din Atena. Grecii se confruntă cu temperaturi de 32°C
Nori groși de praf și nisip din Sahara fac irespirabil aerul din Atena. Grecii se confruntă cu temperaturi de 32°C

Atmosfera din Atena a devenit irespirabilă joi, după ce norilor groși de praf și nisip saharian li s-au adăugat călduri record pentru această perioadă.   

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.