Washingtonul pune la dispozitia Parisului avioane de transport pentru fortele din Mali

Hillary Clinton

Statele Unite au acceptat joi sa puna la dispozitia Frantei avioane de transport pentru a sustine interventia in Mali, dar analizau in continuare o cerere privind realimentarea in zbor, au anuntat oficiali militari americani, relateaza AFP.

"Am acceptat sa ajutam francezii cu transportul aerian", a declarat unul dintre ei pentru AFP.

Un alt oficial militar a precizat ca Comandamentul insarcinat cu transporturile (TRANSCOM) si Comandamentul pentru Africa (AFRICOM) lucreaza, in prezent, asupra detaliilor operationale cu Franta. "Sustinem operatiunea franceza in Mali cu informatii si transport aerian", a declarat anterior secretarul de Stat Hillary Clinton.

Incepand de la lansarea operatiunii sale vizand sustinerea armatei din Mali sa respinga inaintarea islamistilor catre partea de sud a tarii, aflata in continuare sub controlul Guvernului de la Bamako, Parisul a solicitat Washingtonului sa ii acorde o sustinere in materie de informatii, transport aerian si realimentare in zbor.

Casa Alba, care a declarat ca impartaseste "obiectivul francez de a impiedica teroristii sa beneficieze de un sanctuar in regiune", a pus rapid la dispozitia Parisului informatii.

Citește și
Trupe franceze in Mali
Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez: "Crima cu sange rece"
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Niciun detaliu nu a fost furnizat cu privire la originea acestor informatii - sateliti de spionaj sau avioane fara pilot de observatie. In ceea ce priveste transportul de materiale in contul fortelor franceze si realimentarea in zbor a avioanelor, Pentagonul si Departamentul de Stat trebuie sa asigure cadrul juridic pentru o astfel de operatiune, pentru a nu incalca nicio lege americana.

Acest lucru ce explica timpul acordat aprobarii oficiale a cererii privind transportul aerian si faptul ca cea privind realimentarea in zbor este inca in faza de studiu, a precizat un oficial militar.

Intrebat despre acest aspect miercuri, in cadrul unei vizite la Roma, seful Pentagonului Leon Panetta a preferat sa rada. "De-ndata ce ma intorc, am de-a face cu un grup de juristi", a spus el.

SUA nu au fost informate despre interventia algeriana la complexul cu ostatici

Statele Unite nu au fost informate in avans despre intentia autoritatilor algeriene de a efectua o operatiune cu scopul de a incerca sa elibereze ostaticii, detinuti de o grupare cu legaturi cu Al-Qaida, in complexul de exploatare a gazelor, a declarat un oficial american pentru AFP.

"Nu eram la curent cu interventia in avans", a declarat el, adaugand ca oficiali americani "au incurajat puternic" autoritatile algeriene sa trateze securitatea ostaticilor ca prioritara.

Armata algeriana a lansat joi un asalt impotriva unui complex de exploatare a gazelor, in estul tarii, unde extremisti islamisti au luat ostatice numeroase persoane, inclusiv straini, ca represalii fata de interventia militara franceza in Mali. Guvernul algerian nu a furnizat un bilant asupra tributului platit de ostatici, limitandu-se sa anunte un "numar important de ostatici eliberati si, din pacate, cativa morti si raniti".

Exprimandu-si ingrijorarea, Casa Alba a declarat anterior ca va "incerca sa obtina clarificari" de la Guvernul algerian.

"Suntem, desigur, ingrijorati cu privire la informatiile privind pierderi de vieti" umane in cursul acestei operatiuni, a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Obama, Jay Carney, care a notat totodata ca "cele mai bune informatii de care dispunem la ora actuala arata ca cetateni americani figureaza printre ostatici".

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Corlatean: Analizam participarea la contributia militara UE in Mali; eu voi recomanda acest lucru
Corlatean: Analizam participarea la contributia militara UE in Mali; eu voi recomanda acest lucru

Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a declarat, joi seara, la Bruxelles, dupa reuniunea extraordinara a UE, ca autoritatile din Romania sunt in faza de analiza privind participarea la misiunea militara a UE in Mali.

Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez:
Ostatici in Algeria. Ministrul britanic de Externe anunta moartea unui englez: "Crima cu sange rece"

Ministrul britanic al Afacerilor Externe, William Hague, a confirmat joi moartea unui englez care se afla in grupul de ostatici straini din Algeria.

Conflictul armat din Mali. SUA sunt pregatite sa ofere Frantei ajutor
Conflictul armat din Mali. SUA sunt pregatite sa ofere Frantei ajutor "logistic"

Statele Unite sunt pregatite sa furnizeze Frantei un "ajutor logistic" si un ajutor in materie de informatii pentru interventia sa militara impotriva islamistilor armati din Mali.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuzată de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”
Ce ar fi provocat gaura misterioasă care a apărut în oraşul prahovean Slănic. „Nimeni nu știe ce e dedesubt”

Este alertă la Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.