"Sa nu fiti surprinsi daca Rusia declanseaza o criza falsa in Moldova!" Avertismentul WSJ despre urmatoarea tinta a lui Putin

Ultimul update: Sambata 17 Septembrie 2016 07:03
Data publicarii: Miercuri 14 Septembrie 2016 18:38
Categorie: Internaţional
Putin

Publicatia The Wall Street Journal anunta care ar putea fi urmatoarea tinta a lui Vladimir Putin. "Sa nu fiti surprinsi daca Kremlinul va declansa o falsa criza in Republica Moldova", avertizeaza publicatia.

Exercitiile militare efectuate de Rusia in Transnistria si recentul decret semnat de liderul transnistrean, Evgheni Sevciuk, sugereaza ca Vladimir Putin testeaza terenul din Occident pentru o potentiala viitoare miscare si de aceea liderii din SUA si Europa trebuie sa transmita mesajul ca orice efort de a permanentiza ocupatia rusa in Transnistria va fi considerat o incalcare a suveranitatii Republicii Moldova si va atrage sanctiuni, comenteaza marti publicatia americana The Wall Street Journal, citata de Agerpres.

In aceasta saptamana se implinesc 10 ani de la referendumul organizat de regimul pro-Kremlin de la Tiraspol, cand 97,2% dintre locuitorii Transnistriei au cerut anexarea la Rusia.

Pentru a marca acest moment, liderul transnistrean Evgheni Sevciuk - chiar daca Moscova nu recunoaste oficial Transnistria ca "stat" - a emis un decret in care cere anexarea completa.

De asemenea, el a anuntat crearea unui comitet insarcinat cu armonizarea legislatiei transnistrene cu cea rusa.

''Pana acum, Putin nu s-a pronuntat in legatura cu respectivul decret, desi este improbabil ca Sevciuk sa fi emis documentul fara aprobarea Kremlinului. Media ruse sunt entuziasmate de ideea anexarii Transnistriei, la fel si ideologii pro-Kremlin care considera ca orice parte a Europei unde se afla o mana de vorbitori de limba rusa apartine tarii mama. Aproape o treime dintre cei 500.000 locuitori ai Transnistriei sunt etnici rusi'', noteaza WSJ.

In contextul in care evolutiile referitoare la decretul de anexare au escaladat, Putin isi arata muschii in Transnistria. In august, Moscova a desfasurat un exercitiu militar in teritoriul separatist, iar circa 400 de militari rusi au participat la o aplicatie militara in Transnistria in aprilie 2015.

Ei fac parte din cei 1.000 de militari pe care Rusia ii mentine in teritoriul separatist, incalcand astfel angajamentul de a-i retrage pana in 2002, adauga  Wall-Street Journal.

Putin Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Wall Street Journal

Presedintele si premierul Rusiei au iesit la pescuit pe un lac din centrul Rusiei. Ce a discutat Vladimir Putin cu pescarii

Presedintele si premierul Rusiei au iesit la pescuit pe un lac din centrul Rusiei. Ce a discutat Vladimir Putin cu pescarii

Johnson&Johnson

Despăgubiri de 417 milioane de dolari pentru o femeie, de la Johnson&Johnson

O tornadă a răvăşit un orăşel din nord-estul Chinei

Toți membrii grupului care a organizat atacul terorist din Barcelona sunt morți sau arestați

forte SDF in ofensiva spre Rakka

42 de civili ucişi în raiduri ale coaliţiei antijihadiste în oraşul sirian Rakka

Ucraina a eliminat de pe străzi toate cele 1320 de statui cu Lenin

Motivul pentru care Frederik, prințul moștenitor din Danemarca, nu a fost lăsat să intre în bar