Wall Street Journal: "Razboiul Rece a reaparut, iar Moldova este campul principal de lupta". Ce acuzatii i se aduc Rusiei

×
Codul embed a fost copiat

Un nou Razboi Rece a reaparut intr-un mic fost stat anti-sovietic chiar inaintea unor alegeri cruciale, ca urmare a crizei ucrainene care separa Europa de Rusia.

Citeste in acest material:

-►Presedintele CC a Republicii Moldova: Rusia se implica masiv si nedorit in alegerile parlamentare

-► Curtea Suprema din R.Moldova mentine decizia de excludere a Partidului Patria din alegeri

Afirmatia apartine lui Oazu Nantoi, presedintele Institutului de Politici Publice de peste Prut, pentru publicatia „The Wall Street Journal”.

Citește și
Partidul Patria, Republica Moldova
Alegeri in Moldova. Curtea Suprema de Justitie examineaza sambata dosarul excluderii Partidului Patria din alegeri
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Situatia din Ucraina a creat un context deosebit de periculos pentru Republica Moldova. Exista temeri cu privire la instabilitate si provocari”, a declarat analistul politic de la Chisinau, preluat de „The Wall Street Journal”.

Cancelarul german Angela Merkel l-a avertizat pe Vladimir Putin sa nu creeze tensiuni in statele post-sovietice, precum Republica Moldova. 

O noua victorie a partidelor pro-occidentale in alegerile parlamentare din Republica Moldova de pe 30 noiembrie ar putea ajuta aceasta tara sa isi stabileasca si mai clar orientarea catre Vest, potrivit The Wall Street Journal.

In vara, guvernul de la Chisinau a semnat un acord comercial cu Uniunea Europeana, moment in care Federatia Rusa a decis sa blocheze importurile pentru mai multe produse din Republica Moldova. De asemenea, Kremlinul a avertizat cu noi sanctiuni, daca executivul de la Chisinau se va apropia si mai mult de blocul comunitar.

Diplomatii moldoveni se tem ca un rezultat in favoarea partidelor pro-ruse din Chisinau ar putea declansa proteste si violente asemanatoare cu cele din Kiev, de acum un an.

Presedintele CC a Republicii Moldova: Rusia se implica masiv si nedorit in alegerile parlamentare

Presedintele Curtii Constitutionale (CC) a Republicii Moldova, Alexandru Tanase, sustine ca exista "implicari masive si nedorite" in alegeri din partea Rusiei, care "asista mediatic, financiar si nu doar” acele formatiuni politice care promit o apropiere de ea.

Alexandru Tanase a declarat presei, sambata, la Alba Iulia, ca in Republica Moldova alegerile nu sunt politice si nu reprezinta un banal exercitiu de formare a puterii.

"In Republica Moldova, alegerile nu sunt politice, nu e un banal exercitiu de formare a puterii de stat. In realitate, maine (duminica - n.r.), ca si de fiecare data, moldovenii vor avea de facut o alegere geopolitica. Asa este construit sistemul in Moldova, ca se voteaza pentru Europa sau pentru defuncta Uniune Sovietica, si maine se va da exact aceeasi batalie. Cetatenii moldoveni vor fi pusi in situatia sa opteze pentru un viitor european sau pentru o nostalgie dupa anumite timpuri care au apus, slava Domnului, si sper eu nu vor mai reveni", a spus Tanase.

Intrebat daca vor fi alegeri corecte in Republica Moldova, el a spus ca spera ca scrutinul "se va desfasura normal", insa a adaugat ca exista "implicari masive si nedorite" din partea Rusiei, care "asista mediatic, financiar si nu doar acele formatiuni politice care promit o apropiere de Federatia Rusa".

"In partea care tine de corectitudinea scrutinului este un scrutin complicat, unde asistam la implicari masive si nedorite din partea vecinilor nostri estici, in mod special, este vorba de Federatia Rusa, care asista mediatic, financiar si nu doar acele formatiuni politice care promit o apropiere de Federatia Rusa. Speram foarte mult ca scrutinul se va desfasura normal, speram ca cetatenii Republicii Moldova care sunt in afara tarii vor avea posibilitatea sa voteze si scrutinul sa decurga onest, sincer si cu respectarea tuturor normelor legale", a mai spus Alexandru Tanase.

Intrebat cum se asteapta sa fie votul moldovenilor, Tanase a raspuns ca poate spune doar cum isi doreste el sa fie rezultatul si, mai exact, ca "acele formatiuni politice care subscriu valorilor europene si care vad Republica Moldova in Europa sa obtina o victorie convingatoare".

Curtea Suprema din R.Moldova mentine decizia de excludere a Partidului Patria din alegeri

Curtea Suprema de Justitie din Republica Moldova a hotarat sambata sa mentina decizia Curtii de Apel din Chisinau cu privire la excluderea Partidului politic Patria din cursa pentru scrutinul legislativ de duminica.

Astfel, potrivit deciziei Curtii Supreme, Partidul politic Patria va fi exclus definitiv din cursa electorala. In dreptul acestuia, in buletinele de vot va fi aplicata stampila "RETRAS".

Curtea de Apel Chisinau a decis joi excluderea din cursa pentru scrutinul parlamentar de duminica a Partidului Patria, condus de controversatul om de afaceri Renato Usatii, acuzat ca a folosit in campanie bani proveniti din strainatate, fapt interzis de legislatie. Este vorba de o suma de opt milioane de lei moldovenesti (aproximativ 430.000 de euro). Curtea de Apel a dispus de asemenea incasarea in beneficiul statului a resurselor financiare suspecte.

Hotararea Curtii de Apel a fost luata dupa ce Comisia Electorala Centrala a cerut miercuri anularea deciziei prin care partidul lui Usatii a fost inregistrat in campania electorala, la sesizarea Inspectoratului General de Politie. Sesizarea contine materiale care confirma folosirea in cadrul campaniei electorale a fondurilor nedeclarate public de catre partidul lui Renato Usatii.

Usatii a negat acuzatiile si a declarat ca este victima unui scenariu politic. El a precizat ca nu a cheltuit banii care i-au fost trimisi de peste hotare. "Au fost transferati de o companie off-shore. Banii nu au ajuns in cont si evident ca nu s-au cheltuit. Acest off-shore a fost fondat in octombrie 2014. In octombrie deja era clar care o sa fie provocarea", a spus politicianul. "Usatii pur si simplu nu va pleca. Vor fi proteste", a adaugat el.

Comisia Electorala Centrala a precizat miercuri ca a primit o sesizare din partea Inspectoratului General de Politie, care ar fi prezentat dovezi ca Partidul Patria, condus de Renato Usatii, ar fi utilizat in aceasta campanie 8,1 milioane de lei moldovenesti (aproximativ 430.000 de euro) proveniti din strainatate.

Totodata, partidul nu ar fi raportat acesti bani Comisiei, asa cum era obligat sa faca. Astfel, in demersul expediat Curtii de Apel Chisinau, Comisia Electorala Centrala a solicitat excluderea acestui partid din cursa si confiscarea sumei respective de bani.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Partidul Comunistilor din Moldova considera ca este inadmisibil ca Iohannis
Partidul Comunistilor din Moldova considera ca este inadmisibil ca Iohannis "sa se amestece in procesul electoral"

Partidul Comunistilor din Republica Moldova si-a exprimat ingrijorarea fata de vizita pe care a efectuat-o la Chisinau Iohannis, apreciind ca "este inadmisibil ca un reprezentant al puterii din tara vecina sa se amestece in procesul electoral".

Alegeri in Moldova. Curtea Suprema de Justitie examineaza sambata dosarul excluderii Partidului Patria din alegeri
Alegeri in Moldova. Curtea Suprema de Justitie examineaza sambata dosarul excluderii Partidului Patria din alegeri

Curtea Suprema de Justitie din Republica Moldova examineaza sambata dosarul excluderii Partidului Patria din cursa electorala, fara prezenta participantilor la proces, informeaza site-ul InProfunzime.md.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.