Vladimir Putin ameninta ca reduce livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina fura din conducte: "Exista un mare risc"

vladimir putin

Rusia va reduce la iarna livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina "fura" din conductele de tranzit, a avertizat Vladimir Putin, joi, la Belgrad, adaugand ca spera ca nu se va ajunge in aceasta situatie, relateaza Reuters.

Exista un "mare risc" legat de tranzitul gazelor naturale spre Europa in aceasta iarna, a declarat joi presedintele Rusiei, Vladimir Putin. "Sunt riscuri mari legate de tranzit. Daca aflam ca partenerii nostri din Ucraina iau gaz in mod ilegal din conductele de export, cum s-a intamplat in 2008, vom reduce livrarile, la fel cum s-a intamplat si atunci" a spus Putin in cadrul unei conferinte de presa, desfasurata la Belgrad.

Cu toate acestea, presedintele Rusiei a asigurat ca Moscova va livra gaze suficiente Europei pentru aceasta iarna. "Va asigur ca nu va fi o criza in Europa declansata de lipsa de cooperare a Rusiei in ceea ce priveste energia. Rusia a fost mereu un furnizor de incredere, avem suficiente resurse" a completat Putin.

Rusia a sistat, din iunie, livrarile de gaze catre Ucraina, in contextul in care Kievul refuza sa achite gazul la tarifele impuse de Gazprom, Kievul acumuland restante de 5,3 miliarde de dolari. O reuniune intre reprezentantii Rusiei, Ucrainei si Uniunii Europene pe tema gazelor este programata pe 21 octombrie la Bruxelles.

Pentru a permite alimentarea cu gaze a Europei ocolind Ucraina, compania rusa Gazprom a demarat proiectul South Stream, care va tranzita Serbia. "South Stream nu poate fi realizat cu sustinerea unei singure parti. Este ca in iubire: nu poti fi fericit decat daca sunt doua persoane care participa la acest proces incredibil", a subliniat Putin. Bulgaria a blocat lucrarile la proiectul South Stream dupa ce Comisia Europeana a denuntat nerespectarea standardelor europene privind licitatiile publice. Lucrarile pe teritoriul Serbiei continua.

Citește și
Putin si Obama
Putin il acuza pe Obama ca are o atitudine "ostila" fata de Rusia. Ce a spus despre "discordia intre marile puteri nucleare"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Comisia Europeana a admis ca exista riscul unor intreruperi de scurta durata a gazelor in aceasta iarna, precizand ca problemele pot fi depasite daca statele membre UE coopereaza mai strans in domeniul energetic.

Serbia a devansat cu patru zile o parada militara, pentru a coincide cu vizita lui Vladimir Putin

Serbia a devansat cu patru zile parada militara organizata pentru a comemora 70 de ani de la eliberarea Belgradului de sub ocupatia nazista, pentru a coincide cu vizita presedintelui rus Vladimir Putin, relateaza Financial Times in editia electronica.

Serbia a intins covorul rosu joi pentru Vladimir Putin, intampinandu-l cu prima sa parada militara din ultimii 30 de ani. Vizita liderului rus nu a avut loc in acelasi timp cu parada organizata pentru comemorarea a 70 de ani de la eliberarea Belgradului de sub ocupatia nazista de catre fortele Armatei Rosii.Insa parada, la care au participat 4.500 de soldati sarbi, tancuri si avioane, a fost devansata cu patru zile pentru a coincide cu vizita de sase ore a lui Putin. Presedintele Rusiei a plecat din Serbia la un summit din Milano.

Belgradul a fost eliberat de Armata Rosie de sub ocupatia nazista pe 20 octombrie 1944. Belgradul spera ca aceasta vizita, pentru care a fost organizata una dintre cele mai mari ceremonii oficiale de la destramarea Iugoslaviei, va conduce la consolidarea relatiilor cu Moscova, fara a pune in pericol ambitiile sale de aderare la Uniunea Europeana.

Ambasadorul SUA la Belgrad, Michael Kirby, a declarat ca este la latitudinea autoritatilor sarbe pe cine invita in vizita si ca este posibil sa aiba relatii bune atat cu Rusia si China, cat si cu Statele Unite. "Noi avem opinii diferite despre vizitele oficialilor chinezi si ale oficialilor rusi. Chinezii nu au atacat pe nimeni, dar rusii au facut-o", a subliniat el intr-un interviu pentru un ziar sarb.


Doua activiste Femen au manifestat la Milano impotriva lui Vladimir Putin

Doua militante ucrainene ale miscarii Femen au manifestat joi impotriva presedintelui rus Vladimir Putin, in centrul orasului Milano, unde joi incepe summitul ASEM (Dialogul Asia-Europa), la care vor participa lideri din aproximativ 50 de tari europene si asiatice, inclusiv Rusia, relateaza Mediafax, citand AFP.
"Opriti baia de sange din Ucraina", au strigat cele doua activiste cu sanii goi, dupa care s-au stropit cu vin rosu in fata Domului din Milano.

"Consideram ca a primi un ucigas, o persoana care este pe cale sa ucida o intreaga natiune - iar acest sange ucrainean este chiar acolo -, consideram ca a-l primi si a-i strange mana inseamna a ignora tortura imensa, asasinatele si razboiul din Ucraina, care a fost lansat si sustinut de Putin", a declarat Inna Sevcenko, liderul miscarii feministe.

Vladimir Putin urmeaza sa se intalneasca vineri dimineata cu presedintele ucrainean Petro Porosenko, pentru a discuta despre situatia din Ucraina si conditiile pentru instaurarea pacii in estul tarii, unde separatistii prorusi, care, potrivit americanilor si europenilor, sunt sustinuti de presedintele rus, lupta cu fortele ucrainene.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Criza din Ucraina. Ce a discutat la telefon Porosenko cu Barack Obama, inainte de a se intalni cu Vladimir Putin
Criza din Ucraina. Ce a discutat la telefon Porosenko cu Barack Obama, inainte de a se intalni cu Vladimir Putin

16 octombrie 2014. Presedintele ucrainean Petro Porosenko a discutat miercuri seara la telefon cu Barack Obama despre procesul de pace in estul Ucrainei, inaintea intalnirii foarte asteptate, vineri, la Milano, cu omologul sau rus Vladimir Putin.

Putin il acuza pe Obama ca are o atitudine
Putin il acuza pe Obama ca are o atitudine "ostila" fata de Rusia. Ce a spus despre "discordia intre marile puteri nucleare"

Presedintele rus Vladimir Putin l-a acuzat pe omologul sau american Barack Obama ca are o atitudine "ostila" fata de Rusia, intr-un interviu pentru cotidianul sarb Politika difuzat miercuri de Kremlin, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Premierul Australiei l-a amenintat pe presedintele Rusiei inainte de Summitul G20:
Premierul Australiei l-a amenintat pe presedintele Rusiei inainte de Summitul G20: "Il voi pune la pamant pe Putin"

Premierul australian l-a amenintat pe Vladimir Putin folosind un termen din fotbalul australian “shirtfront" care presupune izbirea adversarului si punerea sa la pamant, relateaza The Guardian.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.