Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor ruse din Siria: "Obiectivul a fost indeplinit!" Ce a discutat cu Bashar al-Assad

vladimir putin

Vladimir Putin a ordonat luni ministrului apararii rus Serghei Soigu sa inceapa de marti retragerea fortelor ruse din Siria, in conditiile in care obiectivele trasate au fost indeplinite, informeaza agentiile de presa RIA Novosti, TASS si AFP.

“Consider ca obiectivul trasat Ministerului Apararii si fortelor armate ale Federatiei Ruse a fost in linii mari indeplinit si din acest motiv ii ordon ministrului apararii sa inceapa de maine retragerea celei mai mari parti a trupelor noastre din Republica Araba Siriana”, a declarat Putin in timpul unei intrevederi pe care a avut-o cu ministrii apararii si de externe ai Rusiei, Serghei Soigu si Serghei Lavrov.

Totodata, potrivit presedintelui rus, bazele militare ruse din Tartus si de pe aerodromul Hmeymim vor trebui sa continue sa activeze conform regimului stabilit. “Bazele noastre - cea maritima din Tartus si cea aviatica de pe aerodromul Hmeymim - vor functiona conform vechiului regim. Ele trebuie sa fie aparate in mod ferm dinspre uscat, dinspre mare si din aer”, a spus Putin la intalnirea cu Lavrov si Soigu.

De asemenea, retragandu-si fortele din Siria, Federatia Rusa va continua sa livreze arme si tehnica militara guvernului de la Damasc si sa-i instruiasca pe specialistii militari sirieni, a anuntat pentru RIA Novosti presedintele Comisiei pentru aparare si securitate a Consiliului Federatiei, Viktor Ozerov.

Serviciul de presa al Kremlinului a mai anuntat luni ca o convorbire telefonica intre Vladimir Putin si presedintele sirian Bashar al-Assad a avut loc la initiativa partii ruse. Cei doi lideri si-au exprimat opinia ca incheierea unui armistitiu in Siria a contribuit la reducerea varsarilor de sange si la imbunatatirea situatiei umanitare din aceasta tara, precizeaza sursa citata.

Citește și
sharapova putin
Reactia Kremlinului dupa ce Maria Sharapova a dezvaluit ca a fost depistata pozitiv. Ce anunta Vladimir Putin
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Ambasador rus: Retragerea militara rusa va contribui la o solutionare politica

Retragerea militara rusa din Siria se explica prin dorinta Moscovei de a promova o solutionare politica a conflictului, a declarat luni ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin, informeaza AFP.

"Diplomatia noastra a primit instructiuni sa ne intensificam eforturile pentru gasirea unei solutii politice in Siria", a explicat el jurnalistilor.

"Suntem intr-un mod politic, in modul de incetare a ostilitatilor", a subliniat el, adaugand ca prezenta militara rusa acum "se concentreaza in principal" pe controlul incetarii focului in Siria.

"Ne vom mentine facilitatile (in Siria) pentru a supraveghea incetarea ostilitatilor", a precizat el, subliniind ca Rusia dispune de drone pentru a face acest lucru.

Cu toate acestea, el nu a exclus ca Rusia sa continue sa loveasca grupurile jihadiste. "Eforturile internationale de a lupta impotriva terorismului vor continua", a estimat el. Potrivit ambasadorului rus, fortele ruse au reusit "sa slabeasca infrastructurile" gruparii Statul Islamic in Siria.

Kremlin: Putin nu a discutat despre viitorul lui Assad in timpul convorbirii telefonice

Presedintele rus Vladimir Putin si presedintele sirian Bashar al-Assad nu au discutat despre viitorul lui Assad in timpul convorbirii telefonice intre cei doi lideri luni, a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov, informeaza Reuters.

Presedintele Vladimir Putin a anuntat luni ca fortele armate ruse vor incepe sa se retraga din Siria, in timp ce au fost reluate discutiile mediate de ONU la Geneva pentru a pune capat celor cinci ani de razboi.

Presedintele sirian Bashar al-Assad a fost de acord asupra "reducerii" fortelor ruse, in convorbirea telefonica cu Putin.

Opozitia siriana afirma ca retragerea Rusiei ar fi pozitiva

Opozitia siriana a salutat luni anuntul Rusiei ca va incepe sa-si retraga fortele din Siria, declarand ca o retragere serioasa ar pune presiune asupra autoritatilor siriene si ar da discutiilor de pace un impuls pozitiv, informeaza Reuters.

"Daca exista seriozitate in punerea in aplicare a retragerii, aceasta ar da discutiilor un impuls pozitiv", a declarat Salim al-Muslat, purtatorul de cuvant al Inaltului Comitet de Negocieri al rebelilor.

"Daca acesta este un pas serios, el va constitui un element major de presiune asupra regimului, deoarece suportul Rusiei a prelungit regimul. Problemele se vor schimba semnificativ ca urmare a acestui lucru", a adaugat el.

SUA nu comenteaza ordinul lui Putin de incepere a retragerii fortelor ruse din Siria

SUA nu au comentat luni ordinul dat de presedintele rus Vladimir Putin referitor la retragerea celei mai mari parti a contingentului rus din Siria incepand de marti, relateaza DPA.

Purtatorul de cuvant al Casei Albe, Josh Earnest, a raspuns la intrebarile jurnalistilor ca nu a vazut declaratiile liderului de la Kremlin si ca nu le poate comenta direct. Nici purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, John Kirby, nu a comentat anuntul presedintelui rus.

Josh Earnest a spus insa ca secretarul de stat John Kerry a fost permanent in legatura cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov si multe dintre discutiile lor s-au axat asupra interventiei militare ruse in Siria, diplomatia americana subliniind cat de contraproductiva cred SUA ca a fost aceasta pentru discutiile de pace.
 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Obama: Putin
Obama: Putin "nu e complet stupid", ISIS "e ca Joker din Batman". Tara descrisa de liderul american drept "shit-show"

Un interviu acordat de presedintele american a starnit reactii aprinse atat in Statele Unite, cat si pe scena internationala.

Reactia Kremlinului dupa ce Maria Sharapova a dezvaluit ca a fost depistata pozitiv. Ce anunta Vladimir Putin
Reactia Kremlinului dupa ce Maria Sharapova a dezvaluit ca a fost depistata pozitiv. Ce anunta Vladimir Putin

Kremlinul a anuntat ca regreta depistarea pozitiva a fostului lider mondial al tenisului feminin, Maria Sharapova, la Openul Australiei, insistand insa asupra faptului ca este vorba de un caz izolat, scrie AFP.

Expozitie deosebita in Moscova, cu vehicule rare folosite de fosti lideri rusi. Cum arata limuzina lui Vladimir Putin
Expozitie deosebita in Moscova, cu vehicule rare folosite de fosti lideri rusi. Cum arata limuzina lui Vladimir Putin

Agentia rusa insarcinata cu protectia presedintelui si demnitarilor i-a rasfatat pe moscoviti cu o expozitie deosebita. A adunat laolalata vehicule rare, folosite de-a lungul timpului de liderii rusi, de la ultimul tar pana la cei sovietici.
 

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.