Vizita istorica a Reginei in Irlanda. Bomba dezamorsata langa Dublin

×
Codul embed a fost copiat

Irlanda are parte astazi de ceea ce diplomatii spun ca va fi o "vizita istorica". Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, a ajuns in Dublin, fiind prima vizita a unui monarh britanic din ultimii 100 de ani.

Din acest motiv, politia irlandeza a anuntat ca aproximativ 4.000 de oameni sunt implicati in actiunile de securitate, care vor viza evenimentul prilejuit de vizita de patru zile a reginei Angliei.

Situatia este tensionata in Irlanda din cauza disidentilor republicani, care se pregateau deja sa dea o lovitura. Luni seara, armata irlandeza a reusit sa dezamorseze o bomba amplasata intr-un autobuz care urma sa ajunga la Dublin, anunta BBC.

De asemenea, centrul Londrei a fost, luni, aproape paralizat, din cauza unei alarme cu bomba - astfel ca mai multe mall-uri au fost inchise, iar strazile au fost blocate.

Citește și
Regele Mihai si Regina Ana
VIDEO. Vezi cum se inrudeste Casa Regala a Romaniei cu cea a Marii Britanii
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață
 Bomba din autobuz a fost descoperita luni noaptea in Mynooth, County Kildare, iar in autovehicul se aflau aproximativ 30 de persoane, care urmau sa ajunga la Dublin. Dispozitivul a fost ulterior dezamorsat, cu ajutorul unei explozii controlate, de catre armata irlandeza.

Un purtator de cuvant al armatei irlandeze a precizat ca dispozitivul era "artizanal dar in stare de functionare". "Nu putem oferi nicio precizare cu privire la dispozitiv dar era in stare de functionare", a declarat el pentru AFP. Autobuzul asigura legatura intre Maynooth, situat la periferia Dublinului, si capitala. Orasul se afla in comitatul Kildare, unde regina urmeaza sa mearga joi, pentru a vizita hergheliile nationale.

Dispozitivul se afla in cala de bagaje. Acesta a fost descoperit in jurul orei locale 23.00 (marti, 01.00 ora Romaniei) si a fost neutralizat marti, cu putin timp inainte de ora 02.00 (04.00 ora Romaniei).

 De altfel, in ultima perioada, au fost arestati numerosi dizidenti republicani irlandezi, ca masura de securitate premergatoare vizitei reginei Marii Britanii, relateaza The Guardian. Politistii au retinut-o inclusiv pe Marian Price, unul din membrii IRA care au participat la bombardamentele din Londra in 1973. Soselele din centrul Dublin-ului au fost inchise traficului rutier inca din weekend si vor ramane astfel pe toata durata vizitei reginei.

Toate locurile care se afla pe itinerariul reginei, inclusiv hergheliile nationale, sunt pazite de politisti.

Aceste masuri de securitate ar costa statul irlandez aproximativ 30 de milioane de euro. Mii de oameni sunt asteptati pentru a o intampina pe regina, care ajunge astazi in Irlanda. Totusi, militantii republicani au cerut sa fie organizate proteste impotriva prezentei sale in tara. Fortele de ordine vor trebui sa tina sub control inclusiv membrii gruparii radicale Eirigi, care au anuntat ca intentioneaza sa faca o "tabara a libertatii" intr-o piata din Dublin.

 In acest context, Marian Price va aparea in fata instantei pentru ca a incurajat demonstratiile ilegale. Ea a fost arestata in Belfast, vinerea trecuta. Alti doi tineri in varsta de 25 si, respectiv 26 de ani, din Armagh, au fost arestati pentru incurajarea actelor de terorism, luni.

Intre timp, politistii s-au confruntat cu o tentativa de atentat in timpul weekendului, o bomba fiind atasata de bicicleta unui copil in nordul orasului Belfast.

Vizita istorica a Reginei Elisabeta a II-a in Republica Irlanda

Presedintele Irlandei, Mary McAleese, o va primi astazi pe Regina Marii Britanii, la locuinta acesteia din Parcul Phoenix din Dublin. Regele George al V-lea a fost ultimul monarh englez care a vizitat Irlanda, in 1911, pe vremea cand Republica nu exista, iar actuala Irlanda facea parte din regatul Marii Britanii.

Regina va participa la diferite evenimente, organizate la Colegiul Trinity din Dublin, Muzeul National al Razboiului din Islandbridge si stadionul Croke Park.

Croke Park este "casa" fotbalului galilor, unde, in 1920, in timpul Razboiului irlandez de Independenta, fortele britanice au tras cu armele de foc in multime, in timpul unui meci, ucigand 14 spectatori si jucatori.

Vizita este primita favorabil de 81% dintre irlandezi, potrivit unui sondaj recent, dar disidentii republicani care se opun procesului de pace in Ulster si-au exprimat dezaprobarea, impunand mobilizarea unui dispozitiv de securitate de o amploare inedita pe insula. Disidentii sunt, de asemenea, considerati responsabili de moartea, intr-un atentat cu masina-capcana a unui politist catolic in Irlanda de Nord, la inceputul lui aprilie.

In timpul unei reuniuni in Ulster, in aceeasi luna, ei au avertizat-o pe regina ca "nu este binevenita", acuzand-o ca este vinovata de "crime de razboi". Disidentii republicani se opun autoritatii britanice asupra Irlandei de Nord, in pofida acordurilor de pace din 1998. Ei s-au separat de IRA (Armata Republicana Irlandeza), care a renuntat la arme in 2005 si s-a alaturat procesului de pace.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Alerta cu bomba la Londra. E
Alerta cu bomba la Londra. E "foarte posibil" sa se produca un atentat

Politia londoneza a intrat in alerta maxima astazi, dupa ce s-a aflat de o amenintare cu bomba chiar in centrul orasului. Din pacate pentru londonezi, nu se stie exact locul vizat de aceasta amenintare, asa ca autoritatile au inchis cateva strazi.

VIDEO. Vezi cum se inrudeste Casa Regala a Romaniei cu cea a Marii Britanii
VIDEO. Vezi cum se inrudeste Casa Regala a Romaniei cu cea a Marii Britanii

Fiecare nunta, botez sau inmormantare din viata unei familii regale este in acelasi timp un eveniment de stat si unul de familie, iar ceremoniile de astazi de la Londra nu fac exceptie.

Irlanda va avea nevoie de un nou pachet financiar
Irlanda va avea nevoie de un nou pachet financiar

Irlanda nu se va stabiliza financiar dupa 2013, an in care se incheie actualul program de asistenta financiara de 85 miliarde euro de la UE si FMI, urmand sa necesite un al doilea imprumut, a afirmat un fost director al FMI.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.