Viktor Orban anunta din Harghita ca Europa are nevoie de o armata comuna, adevarata: "Nu am fost niciodata mai debusolat"

viktor orban - agerpres

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, sambata, la Universitatea de Vara de la Baile Tusnad, ca Europa are nevoie de o armata comuna, ”nu doar de forma, ci si de fond”, pentru intarirea sigurantei si stabilitatii in zona.

Premierul ungar sustine ca NATO joaca un rol foarte important in regiune, fiind capabil sa garanteze pacea in Europa, insa considera ca este nevoie si de o armata comuna europeana pentru intarirea stabilitatii si sigurantei. ”In continuare NATO este un lucru de care avem nevoie si trebuie sa fim membri activi in NATO, este clar. Marea Britanie sau Regatul Unit, a cincea economie de importanta globala, o forta si o putere nucleara, a iesit din structurile europene, deci eu cred ca din acest motiv trebuie sa ne gandim foarte serios la crearea unei armate comune in spatiul comunitar si avem nevoie de o armata adevarata, unde sa avem un singur limbaj comun, in care se dau instructiuni intr-o singura limba, sa se inteleaga toata lumea, sa nu fie doar o armata de forma, ci sa aiba si fond acea structura militara comuna europeana, de care zic eu ca avem nevoie”, a spus Orban, potrivit news.ro.

El a mai afirmat ca statele membre UE trebuie sa se gandeasca la modalitatea prin care vor modifica bugetele lor, astfel incat sa aloce fonduri mai mari in domeniul militar. ”E clar ca trebuie sa ne gandim serios la schimbarea mentalitatii noastre, avem nevoie de dezvoltare si de cercetare in domeniul militar, avem nevoie de sporirea cheltuielilor in toate statele membre, toti impreuna trebuie sa facem acest lucru si sa dea domnul sa nu fie nevoie, intr-o situatie reala, de utilizarea acestei forte comune”, a declarat Orban.

In opinia premierului ungar, statele de la Visegrad - Cehia, Polonia, Slovacia si Ungaria - ar putea constitui o forta militara comuna. "Trebuie sa avem acest curaj si armatele celor patru state trebuie sa aiba aplicatii comune. Asta nu ar trebui sa insemne ca dorim sa facem concurenta armatei comune a statelor europene”, a mai spus el. Premierul Ungariei, Viktor Orban, a primit, sambata, de la primarul statiunii Baile Tusnad, Albert Tibor, o paine secuiasca de zece kilograme, o sticla de doi litri cu lichior din plante facut la Sumuleu Ciuc, dar si doua cani din ceramica de Corund, pe care scrie ”Tusnad Furdo” (Baile Tusnad). Viktor Orban a primit painea, lichiorul si cele doua cani la urcarea pe scena amplasata in centrul campusului Universitatii de Vara ”Bálványos”, unde a sustinut un discurs in cadrul dezbaterii cu tema ”Acasa in Europa!”

La dezbaterea de la Universitatea de Vara ”Bálványos” au participat mii de persoane, intre care seful Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, si cel al CJ Harghita, Borboly Csaba, dar si primari din mai multe localitati din cele doua judete, printre acestia si primarul din Sfantu Gheorghe, Antal Arpad. De asemenea, au participat reprezentanti ai Ambasadei Ungariei de la Bucuresti, dar si consulul general al Ungariei la Miercurea Ciuc.

Citește și
orban, merkel, cover
Premierul Ungariei critica dur in Bild politica Angelei Merkel: Tonul Germaniei este brutal, grosolan si agresiv
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Premierul Ungariei: Nu am fost atat de debusolat niciodata in viata mea ca dupa atacul de la Munchen

Premierul Ungariei a mai spus ca atacul de la Munchen l-a debusolat, in contextul in care Germania este perceputa ca o garantie de stabilitate in zona."S-au intamplat foarte multe lucruri in ultima vreme si nu am fost atat de debusolat niciodata in viata mea cum m-am simtit aseara, dupa atentatul de la Munchen. (...) Noi, in ultimii 30 - 40 de ani, i-am vazut pe nemti ca o garantie a democratiei noastre. Dar vedeti ce s-a intamplat aseara, ce s-a intamplat cu cateva zile in urma la Nisa. Se apropie de noi, asta e un lucru, dar un lucru si mai grav este ca acest atac s-a produs tocmai la nemti, in acea tara pe care noi o consideram ca punct de reper pentru noi, deci iata ca nici acolo nu mai este garantat suta la suta", a afirmat Viktor Orban, potrivit Agerpres.

El considera ca, pe fondul atacurilor teroriste, in Europa creste frica si nesiguranta, care genereaza neincredere reciproca, premierul ungar subliniind ca oamenii politici au obligatia sa gaseasca solutii la aceste probleme."Frica nu-ti permite sa faci nimic. Esti paralizat de frica, nu mai poti sa-ti deschizi inima, nu mai poti sa gandesti clar. Incerci sa-ti deschizi inima, incerci sa faci ceva maret, dar nu poti sa faci aceste lucruri. (...) Din pacate, aceasta atmosfera de teama nu permite nimanui sa coopereze si sa aiba incredere unul in celalalt. Si, in aceste conditii, nu mai putem cladi acea Europa la care visam cu totii mereu. (...) Trebuie sa scapam de aceasta frica de nesiguranta, (...) trebuie sa vedem ce putem face noi, politicienii, in acest sens. (...) Sa ne gandim ce ar trebui sa faca UE ca sa dispara frica din viata europenilor", a aratat Viktor Orban.

Premierul ungar a opinat ca a fost o eroare faptul ca s-au inlocuit valorile nationale cu cele supra-nationale si ca trebuie sa se renunte la "idealizarea Europei", precum si la "auto-aprecieri false", cum ar fi aceea ca Uniunea Europeana este un actor global, dupa Brexit ea devenind doar un "actor regional", care, in cel mai bun caz, poate influenta doar evenimentele din jurul sau. Viktor Orban a criticat unele decizii luate la Bruxelles care au avut un impact negativ asupra "stabilitatii europene", cum fi cresterea rolului Parlamentului European, care "nu a imbunatatit, ci a redus eficienta politicii europene", sau preluarea de catre Comisia Europeana a atributiilor Consiliului European.

El a subliniat ca aceste lucruri ar trebui spuse deschis si asumate la viitorul summit european de la Bratislava, Orban punctand ca "problema Europei nu este la Mecca, ci la Bruxelles". "Europa a pierdut rolul global si este un actor regional, care nu isi poate apara frontierele si cetatenii, sa-si tina laolalta oamenii. (...) Elita politica europeana a cazut la examen, nu-si poate atinge niciun scop. Daca ne vom aduna la Bratislava nu va fi nevoie de leucoplast si de explicatii, ci trebuie sa spunem clar: trebuie sa discutam viitorul Europei, fiindca a cazut la examen conducerea politica europeana. Problema noastra nu e la Mecca, e la Bruxelles. Pentru noi islamul nu e obstacol, ci functionarii din Bruxelles. Noi stim cum ar trebui tratat islamul, daca suntem lasati", a sustinut Orban.

Potrivit acestuia, criza europeana este o criza a elitelor, care a generat o criza economica si, ulterior, o criza a democratiei."Vorbim de o criza economica si eu cred ca aceasta criza se datoreaza unei crize a elitei occidentale. Pentru ca, in ultimii 50 - 60 de ani, au castigat partidele de dreapta, de stanga, dar de fapt politicienii toti veneau din aceeasi pepiniera politica, indiferent daca erau de stanga sau de dreapta, toti apartineau aceleiasi scoli. (...) Aceasta criza a elitelor a dus la o criza a democratiei", a subliniat Viktor Orban. El a mentionat ca a fost adesea criticat pentru luarile sale de pozitie, Ungaria devenind "oaia neagra" a Europei, dar evolutiile din ultimii ani arata ca aceste opinii s-au adeverit. "Ungaria trebuie sa fie un reper sigur in aceasta lume nesigura", a conchis el.

Viktor Orban spune ca impartaseste din ideile lui Donald Trump privind stoparea terorismului

Orban a mai anuntatca impartaseste cateva dintre ideile lui Donald Trump, candidatul republican la presedintia Statelor Unite ale Americii, privind masurile pentru stoparea terorismului, care ar putea fi preluate si implementate in Europa. Orban a spus ca "nu este omul de campanie a lui Donald Trump" si nu credea niciodata ca ii va impartasi opiniile, dar ascultandu-l este de acord ca unele masuri enuntate de acesta ar putea fi o solutie pentru redobandirea sigurantei Europei.

Premierul Ungariei considera ca este nevoie de crearea unor servicii secrete puternice, care sa colaboreze, dar si de oprirea politicii de exportare a democratiei in tarile din care provin migrantii."Eu nu sunt omul de campanie a lui Donald Trump, (...) nu as fi crezut niciodata ca vreodata se va naste in capul meu ideea ca dintre oferte el ar fi cea mai buna solutie. (...) Zicea ca in America trebuie creat cel mai bun serviciu secret din lume. In Europa de asta e nevoie pentru siguranta noastra. Cele mai bune servicii secrete, care sa colaboreze. (...) A doua, zice Trump, trebuie sa oprim politica exportarii democratiei. Nu as fi putut sa zic mai bine nici eu", a declarat Viktor Orban, potrivit traducerii asigurate de organizatori.

In context, el a spus ca este nevoie de stabilitate in Turcia, pentru ca, in caz contrar, toate problemele grave de acolo vor veni in Europa."Daca ma intrebati care este cea mai mare asteptare a ungurilor vizavi de Turcia, pe primul loc spunem stabilitatea. Desi nu e indiferenta situatia de acolo si a drepturilor umane. Tara care vrea sa intre in UE. Insa, in totalitatea ei, din punctul de vedere al vietii de azi, cel mai important este ca Turcia sa ramana stabila. Daca devine si ea instabila, apoi toate problemele grave din Turcia vin in Europa Occidentala", a sustinut Orban.
 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Referendum in Ungaria pentru a decide daca accepta cotele de migranti impuse de UE. Cum spera Orban ca va scapa de refugiati
Referendum in Ungaria pentru a decide daca accepta cotele de migranti impuse de UE. Cum spera Orban ca va scapa de refugiati

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a anuntat ca referendumul privind cota de migranti impusa de Uniunea Europeana va avea loc pe 2 octombrie.

Premierul Ungariei critica dur in Bild politica Angelei Merkel: Tonul Germaniei este brutal, grosolan si agresiv
Premierul Ungariei critica dur in Bild politica Angelei Merkel: Tonul Germaniei este brutal, grosolan si agresiv

Premierul ungar Viktor Orban i-a reprosat Germaniei tonul sau “brutal, grosolan si agresiv” in criza refugiatilor, argumentand ca politica germana “nu este lipsita de alternativa", intr-un interviu aparut joi in cotidianul german Bild, relateaza AFP.

Recomandări
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război
Șeful Consiliului European avertizează: Pentru a avea pace, Europa trebuie să se pregătească de război

Europa trebuie să-şi consolideze capacităţile de apărare şi să treacă la o abordare de tipul "economie de război" ca răspuns la ameninţarea reprezentată de Rusia, a declarat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, citat de Reuters.

Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara
Se întorc ninsorile. ANM a emis informare de vremea rea pentru toată țara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, marţi, o informare de vreme rea, cu precipitaţii slabe, dar şi ninsori la munte, însoţite de rafale de vânt, valabilă până joi seara, la nivelul întregii ţări.

”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false
”Regele Charles al III-lea al Marii Britanii a murit”. Ambasada Regatului Unit obligată să dezmintă informaţiile false

Zvonuri despre moartea regelui Charles al III-lea au înfuriat Ambasada Regatului Unit în Ucraina, după ce informaţii false au circulat în masă pe reţele de socializare şi în unele publicaţii ruseşti, şi au determinat-o să reacţioneze în mod oficial.