Viktor Ianukovici: Pierderea Crimeii este efectul "Maidanului". Cum ar fi putut evita alipirea la Rusia

Viktor Ianukovici

Fostul presedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a afirmat ca in opinia sa anexarea Crimeii de catre Rusia si declansarea conflictului armat din estul Ucrainei au fost consecinte ale "Maidanului", revolta care l-a inlaturat de la putere la inceputul anului 2014.

Fostul presedinte ucrainean, Viktor Ianukovici, a participat vineri la o conferinta de presa in orasul rus Rostov, unde a afirmat ca in opinia sa anexarea Crimeii de catre Rusia si declansarea conflictului armat din estul Ucrainei au fost consecinte ale "Maidanului", revolta care l-a inlaturat de la putere la inceputul anului 2014.

"Spiritele in Crimeea s-au incins dupa Maidan. Crimeea a inceput sa caute sprijin in Rusia. Referendumul (pentru independenta) a fost rezultatul provocarilor Maidanului. Decizia (alipirii la Rusia) s-a luat fara ezitare", a spus Ianukovici, potrivit relatarii agentiei EFE, preluata de Agerpres.

"Consider ca este un lucru rau" pierderea Crimeii, a completat el, dar a apreciat ca decizia presedintelui Vladimir Putin privind alipirea acestei peninsule la Rusia 'merita respect'.

Referindu-se la revolta in urma careia a fost nevoit sa abandoneze puterea si sa fuga in Rusia pentru a nu ajunge in mainile protestatarilor, Ianukovici a estimat ca greseala sa majora a fost ca nu a declarat legea martiala inca de la sfarsitului anului 2013, cand au inceput protestele, pe atunci inca pasnice.

Citește și
ue
Noi sanctiuni economice impotriva oficialilor din Crimeea. Pe lista neagra sunt 151 de persoane si 37 de firme
Mărturia tinerei care a mers să reclame că un polițist a violat-o. Femeia spune că a fost ținută trei ore „înțepenită pe un scaun” în camera de interogatoriu

'Am facut multe greseli, dar cea mai mare greseala a fost ca nu am avut forta interioara sa desfasor trupele si sa declar legea martiala in Ucraina, care ar fi fost singura modalitate sa opresc radicalii, dar m-am temut de o baie de sange', si-a reprosat el, conform portalului Sputniknews.

Intrebat despre acuzatiile privind sifonarea unor fonduri din Ucraina, el a raspuns ca tot ce a luat din tara au fost 'bunurile personale' si a negat de asemenea ca ar finanta forte din randul separatistilor prorusi care lupta impotriva armatei ucrainene in Donbas.

'Nu as putea finanta pentru simplul motiv ca nu am fonduri. Banii sunt in conturile mele (inghetate) in Ucraina, toate proprietatile mi-au fost sechestrate. Nu as putea finanta pe nimeni', a insistat Ianukovici, estimand totodata ca numai o autonomie extinsa a celor doua provincii proruse din Donbas, Donetk si Lugansk, poate conduce la solutionarea conflictului armat.

Aceasta conferinta de presa survine chiar in ziua in care Ianukovici trebuia sa fie interogat prin videoconferinta de catre justitia ucraineana in cadrul procesului a cinci membri din trupele speciale Berkut. Dar interogatoriul a fost amanat, dupa ce un grup de protestatari au blocat intrarea tribunalului din Ucraina unde urmau sa fie adusi cei cinci acuzati.

Pe seama unitatii de elita Berkut este pusa uciderea multora dintre cele circa o suta de persoane care si-au pierdut viata dupa 18 februarie 2014, data cand protestele au degenerat in violente, majoritatea fiind impuscati de lunetisti urcati pe acoperisurile unor cladiri.

Ianukovici a sustinut acum in fata presei ca respectivii lunetisti au tras din cladiri controlate de opozitie si a cerut sa se investigheze si moartea unor politisti in timpul acelor evenimente.

Pe de alta parte, el a cerut statelor occidentale sa sprijine in Ucraina crearea unui 'mediu politic competitiv' care sa conduca la alegeri. Ianukovici si-a manifestat totodata dorinta sa fie inlaturati prin alegeri actualii politicieni de la Kiev, despre care el crede ca 'nu au niciun viitor', pentru ca au venit la putere 'prin varsare de sange si minciuna' si a mai spus in acest context ca inca are sustinatori in Ucraina si pastreaza contactul cu ei.

Intrebat daca ar intentiona sa revina la putere, Ianukovici a raspuns: 'Ma gandesc la sfarsitul razboiului mai mult decat la orice altceva'. 'Ucraina va incepe sa traiasca din nou, se va transforma. Cred in acest lucru', a conchis fostul presedinte.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Administratia ucraineana, mesaj raspicat catre presedintele R. Moldovei, Igor Dodon:
Administratia ucraineana, mesaj raspicat catre presedintele R. Moldovei, Igor Dodon: "Crimeea apartine Ucrainei"

Kievul l-a avertizat pe presedintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, ca este absolut inacceptabila recunoasterea Crimeii - peninsula ucraineana "anexata temporar" - drept teritoriu rusesc.

Noi sanctiuni economice impotriva oficialilor din Crimeea. Pe lista neagra sunt 151 de persoane si 37 de firme
Noi sanctiuni economice impotriva oficialilor din Crimeea. Pe lista neagra sunt 151 de persoane si 37 de firme

Ministrii de finante din UE au fost de acord marti cu noi sanctiuni impotriva unor oficiali din Crimeea care se adauga masurilor restrictive adoptate dupa anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia in 2014, relateaza AFP.

Vladimir Putin a ordonat ample exercitii militare in Rusia, Crimeea si la granita cu Ucraina.
Vladimir Putin a ordonat ample exercitii militare in Rusia, Crimeea si la granita cu Ucraina. "Este stare de alerta completa"

Presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat joi vaste manevre militare in mai multe regiuni ale Rusiei, inclusiv in cea care include Crimeea si zona de frontiera cu Ucraina.

Recomandări
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE
Ciolacu pretinde că inflația scade lunar în România, dar uită să spună că e la cel mai înalt nivel din UE

Marcel Ciolacu pretinde că inflația este pe un trend descendent în România, cu scăderi lunare. Totuși, țara noastră a rămas cu cea mai mare inflație din Europa, arată statisticile oficiale.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.