Viaduct prăbușit în Genova: cel puțin 35 de morți. ”Ca și cum o bombă a lovit orașul”

×
Codul embed a fost copiat

Italia, ţara considerată de foarte mulţi români o a doua casă, pare să fi intrat în zodia nefastă a dezastrelor. La Genova, cel puţin 35 de persoane, inclusiv un copil, au murit după prăbuşirea unei porțiuni suspendate a autostrăzii A-10.

Dacă ați fost martori sau aveți imagini și informații de la tragedia din Italia, ne puteți scrie pe WhatsApp, la numărul 0744 878 878.

Ce a urmat este curat film de groază. Numeroase maşini mici, dar şi camioane cu gabarit depăşit au căzut în gol. Catastrofa s-a petrecut în toiul unei furtuni, teribile. Acelaşi pod este folosit de foarte mulţi români care merg în vacanţă între Italia şi Franţa.

Ambasada noastră la Roma face demersuri pentru a afla dacă printre victime se numără şi cetăţeni români.

Citește și
accident Lenauheim
Accident cu 2 morţi şi un copil rănit grav, în Timiş. Şoferul nu avea permis
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Cu puţin timp înainte de prânz, pe o furtună violentă, cu fulgere, tunete şi grindină, s-a prăbuşit brusc o porţiune de zeci de metri dintr-un viaduct al autostrăzii A10, care trece peste o cale ferată şi peste raul Polcevera. Maşini mici şi camioane cad de-a valma în gol de la 100 de metri şi se fac zob.

Blocurile imense de beton se năruie ca nişte cuburi de jucărie, spre consternarea martorilor.

În toiul urgiei, rafalele de vânt au doborât şi stâlpii de susţinere, iar un camion verde rămâne suspendat.

La faţa locului sunt mobilizate zeci de echipaje de intervenţie, pompieri şi ambulanţe. Operaţiunea de salvare este serios îngreunată de ploaia care cade fără oprire. În timp ce surse medicale încep să vorbească de zeci de victime, ministrul italian al Transporturilor deplânge "o tragedie imensă".

Căutarea supravieţuitorilor se dovedeşte o misiune infernală. Maşinile căzute de pe pod sunt strivite sub bucăţile imens de beton armat, care trebuie înlăturate cu mare grijă.

Din cauza reliefului accidentat din regiunea Genovei, între mare și munte, parcursul autostrăzii este jalonat de poduri și tunele. Construit în anii 60, podul Morandi este situat în zona industrială de la marginea oraşului. În 2016 au avut loc lucrări de consolidare a viaductului. Traficul era în această dimineaţă mai intens decât de obicei, întrucât mulţi italieni sunt pe drumuri în ajunul sărbătorii de miercuri, Ferragosto.

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 21:00Este o imagine apocaliptică. Ca și cum o bombă a lovit orașul” a povestit Matteo Pucciarelli, corespondentul publicației La Repubblica, prezent la locul tragediei.

UPDATE 20.00 Mesajul transmis de ministrul italian de Interne, după tragedia din Genova: ”Nu e posibil să se moară aşa

UPDATE 18:30 Bilanțul morților a urcat la 35 de oameni, printre care și un copil, relatează La Repubblica.

Imagini surprinse din elicopter după tragedia din Genova. Bucăți din pod, căzute peste blocuri. VIDEO

UPDATE 16:20 Primele informații oficiale arată că 22 de oameni și-au pierdut viața în urma tragediei din Genova, printre care și un copil. ”Dimensiunea tragediei este epocală, zeci de morți printre cei care au căzut de pe viaduct. Pompierii împreună cu medicii scot în continuare răniți, unii dintre ei ajungând deja la spitalele din Genova”, se arată într-un comunicat al autorităților italiene.

UPDATE 15:30 O persoană a fost scoasă în viaţă, marţi, dintre dărâmăturile viaductului care s-a surpat în apropiere de oraşul Genova (nord) şi era transportată cu un elicopter la spital, potrivit Ansa, scrie The Associated Press. 

UPDATE 15.13: Printre morți se află și un copil, iar cinci persoane sunt în stare critică, potrivit ANSA.

UPDATE 15:08 Reacția MAE: Consulatul General al României la Torino urmărește îndeaproape evenimentele legate de prăbușirea unui pod rutier în orașul Genova. Oficiul consular a întreprins, în regim de urgență, demersuri pe lângă autoritățile locale, în vederea obținerii unor informații cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate.

Până în acest moment, autoritățile italiene nu au notificat oficiul consular cu privire la existența unor cetățeni români printre persoanele afectate, iar la nivelul consulatului nu au fost recepționate solicitări de asistență consulară în legătură cu acest incident.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că cetățenii români afectați pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale oficiului consular:+39 011 249 57 75; +39 011 249 52 64; +39 011 249 50 64; +39 011 235 90 53, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență sau la numărul de urgență al oficiului consular: +39 338 756 8134.

Consulatul General al României la Torino monitorizează cu prioritate situația și menține legătura cu autoritățile locale, fiind pregătit să intervină, în limita competențelor legale.

UPDATE 15.02: Protecţia civilă din Italia a anunţat că toţi cei care doresc să obţină informaţii, inclusiv români, pot apela numărul gratuit 800.640.771

UPDATE 15.00: Imagini AICI cu momentul în care podul Morandi s-a prăbușit în Italia: ”Dumnezeule, Dumnezeule!”

UPDATE 14.48: Un prim bilanț indică 11 morți, anunță Corriere dela Serra.

UPDATE 14.45: Ministrul italian al Transporturilor, Danilo Toninelli, a declarat că este vorba despre o "tragedie uriașă".

Primele imagini difuzate de media arată viaductul într-un nor de praf, cu o porţiune de mai multe zeci de metru lipsă, într-o zonă ce pare mai degrabă industrială.

Potrivit pompierilor, podul Morandi s-a prăbuşit în jurul orei 12.00 (10.00 GMT), iar la faţa locului au fost trimise echipe de intervenţie, potrivit Agerpres.

 Din cauza reliefului foarte accidentat din regiunea Genovei, între mare şi munte, autostrada parcurge porţiuni lungi de viaducte şi tuneluri.

„Dimensiunile sunt uriaşe, sunt zeci de morţi” spune Francesco Bernano, şeful serviciului de urgenţă din Genova, citat de Adnkronos.

Autostrada A10 a fost construită în anii 1960. În 2016 au avut loc lucrări de consolidare a viaductului.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Trenul deraiat în Dolj. Mecanicul era beat și nu trebuia să circule pe acel sens de mers
Trenul deraiat în Dolj. Mecanicul era beat și nu trebuia să circule pe acel sens de mers

Trenurile care fac legătura între Capitală şi zonele din sudul şi vestul ţării au întârzieri de cel puţin două ore, în urma accidentului feroviar produs duminică pe magistrala Caracal-Craiova.

Accident cu 2 morţi şi un copil rănit grav, în Timiş. Şoferul nu avea permis
Accident cu 2 morţi şi un copil rănit grav, în Timiş. Şoferul nu avea permis

Accident grav în Lenauheim, judeţul Timiş. Pasagerii au zburat din maşină în urma impactului cu un cap de pod, după o depăşire periculoasă.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.