Un site britanic a facut o medie a ultimelor sondaje cu privire la BREXIT. Ce avans au proeuropenii, cu o zi inainte de vot

brexit

Taberele pro si anti-Brexit isi arunca miercuri ultimele forte in batalie - discursuri, interviuri, dezbateri si distribuire de manifeste - in incercarea de a-i convinge pe indecisi, relateaza AFP.

 Cu o zi inaintea acestui scrutin - hotarator pentru viitorul tarii, dar si al Europei - cele doua tabere sunt cot la cot. Proeuropenii inregistreaza un avans de doar un punct procentual (51%) in intentiile de vot, potrivit unei medii a ultimelor sase sondaje calculate de site-ul WhatUKThinks, transmite News.ro.

Obiectivul este, astfel, clar pentru ambele parti: sa-i convinga pe cei aproximativ 10% indecisi, care ar putea sa incline balanta in favoarea unei tabere sau celeilalte.

Premierul conservator David Cameron a dat tonul printr-un interviu publicat pe prima pagina a ziarului The Guardian. seful Executivului britanic afirma in acest interviu ca, alegand sa ramana in UE, britanicii vor transmite "mesajul clar" ca Regatul Unit nu este "repliat asupra sie insusi".

Citește și
George Soros
Avertismentul miliardarului George Soros fata de un posibil BREXIT: "Va urma o vinere NEAGRA, votantii vor fi mai saraci"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Marti seara, o serie de reprezentanti ai celor doua tabere s-au inhamat la dificila sarcina de a-i convinge pe indecisi intr-o dezbatere organizata de BBC, in fata a 6.000 de persoane, intr-o sala de spectacole din capitala.

Schimburile de replici, uneori foarte dure, au amintit agresivitatea campaniei, iar protagonistii nu au ezitat sa se intrerupa si sa-si adreseze invective.

Sadiq Khan, primarul laburist al Londrei, un pro-UE, i-a acuzat astfel pe cei pro-Brexit si pe liderul lor Boris Johnson ca "mint" atunci cand spun ca Turcia ar putea sa adere la UE in viitorul apropiat.

"Sunt declaratii alarmiste, Boris, ar trebui sa-ti fie rusine", a spus el.

Cel vizat a replicat ca tabara pro-UE si-a axat intreaga campanie pe "frica" fata de consecintele economice ale unui Brexit.

"Ei spun ca noi nu avem alta alegere decat sa ne asezam in genunchi in fata Bruxellesului. Noi le transmitem ca ei subestimeaza lamentabil aceasta tara", a adaugat Johnson, un conservator, fostul primar al Londrei, caruia i se atribuie ambitia de a-i succede premierului Cameron.

Miercuri seara, o ultima dezbatere, pe Channel 4, ii va opune pe deputatul din Partidul National Scotian (SNP) Alex Salmond, pro-UE,si pe Nigel Farage, liderul Ukip, un partid eurofob si antimigratie.

Pe pietele financiare, afectate in ultimele saptamani de perspectiva unui Brexit, pare ca de-acum s-a instalat asteptarea, iar bursele europene, la fel ca Wall Streetul, au incheiat marti cu o usoara crestere.

"Pur si simplu asteptam ziua de joi, fara sa dam atentie la restul", a declarat Sam Stovall, de la Standard & Poor's Global Intelligence.

Dorind sa dea asigurari intr-un context volatil, Banca Centrala Europeana (BCE) s-a declarat "pregatita" sa faca fata "oricaror situatii neprevazute" ce vor urma referendumului britanic.

Un semn al interesului sectorului economic fata de subiect este faptul ca aproape 1.300 de conducatori de intreprinderi in care muncesc 1,75 de milioane de persoane, au publicat o scrisoare in Times, in care ii indeamna pe alegatorii britanici sa opteze pentru ramanerea in blocul european.

Ziua de miercuri urmeaza sa fie totodata marcata de o serie de evenimente organizate in Marea Britanie si in intreaga lume in memoria deputatei laburiste Jo Cox, o activista pro-UE, omorata cu salbaticie - cu lovituri de cutit si gloante - joi, in circumscriptia sa din nordul Angliei.

La Londra, un miting este prevazut miercuri dupa-amiaza in Trafalgar Square, in onoarea alesei, care ar fi implinit miercuri 42 de ani. Un omagiu urmeaza sa fie organizat la celebrul festival de muzica Glastonbury, in sud-vestul Angliei.

Potrivit sotului ei, Brendan Cox, deputata a fost ucisa din cauza angajamentului ei. "Ea facea politica si avea opinii foarte puternice, iar eu cred ca a fost ucisa din cauza acestui lucru", a declarat el intr-un interviu pentru BBC.

Aproximativ doua milioane de persoane s-au inscris, incepand din decembrie, pe listele electorale, ceea ce ridica numarul potentialilor alegatori in referendumulu de joi la 46,5 milioane - un record -, potrivit Comisiei electorale.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Tabara pro-UE pierde din avans in sondaje. Mesajul lui David Cameron cu 2 zile inainte de referendum:
Tabara pro-UE pierde din avans in sondaje. Mesajul lui David Cameron cu 2 zile inainte de referendum: "Totul s-a sfarsit!"

Tabara care sustine ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana a pierdut o parte din avansul pe care il avea in fata taberei pro-Brexit, arata un sondaj de opinie publicat marti, relateaza Reuters.

Avertismentul miliardarului George Soros fata de un posibil BREXIT:
Avertismentul miliardarului George Soros fata de un posibil BREXIT: "Va urma o vinere NEAGRA, votantii vor fi mai saraci"

Lira sterlina va suferi o devalorizare severa, daca Marea Britanie va decide joi sa iasa din UE, avertizeaza unul dintre cei mai faimosi investitori pe pietele de capital, George Soros. Magnatul de origine ungara se teme ca va urma o "vinere neagra".

BREXIT. Marea Britanie, la doua zile distanta de votul care ii va decide viitorul. Cum arata sondajele caselor de pariuri
BREXIT. Marea Britanie, la doua zile distanta de votul care ii va decide viitorul. Cum arata sondajele caselor de pariuri

Marea Britanie se apropie de un vot decisiv pentru viitorul sau si al Uniunii Europene. Mai sunt doar doua zile pana la referendum, iar politicienii din cele doua tabere isi apara cu ardoare cauza.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.