Un politist alb a ucis un barbat de culoare NEINARMAT in statul american Arizona

×
Codul embed a fost copiat

Un politist alb a ucis un barbat de culoare neinarmat in Arizona, in timp ce la New York si in alte orase din Statele Unite au loc proteste fata de uciderea in conditii similare a altor doi afro-americani.

Politia din Phoenix a anuntat joi intr-un comunicat ca a arestat un barbat de culoare, Rumain Brisbon, in varsta de 34 de ani, suspectat de vanzare de droguri. Potrivit raportului prezentat de politie, Brisbon a incercat sa fuga si a refuzat sa se supuna "mai multor ordine" ale politistului alb, in varsta de 30 de ani, al carui nume nu a fost dezvaluit, care are sapte ani de experienta. Intre cei doi barbati a avut loc "o lupta", in timp ce politistul incerca sa-l aresteze. In timp ce Brisbon si-a bagat mana in buzunar, politistul il tinea de mana si i-a ordonat sa-si tina mana in buzunar. El a "crezut ca a simtit patul unui revolver" si "l-a impuscat in piept de doua ori pe Brisbon".

In buzunarul lui Brisbon, in realitate se afla o cutie cu pastile de oxicodona, un analgezic puternic si adictiv, consumat uneori ca drog. Acest incident s-a produs in contextul in care America este traumatizata de moartea a altor doi barbati de culoare neinarmati, Michael Brown, la Ferguson (Missouri, centru), si Eric Garner, la New York (est), ucisi de politisti albi care nu au fost inculpati pentru crima. Manifestatii pasnice au luat amploare joi, la New York, altele s-au desfasurat la Washington, Oakland si in alte orase americane, la cateva zile dupa revoltele din Ferguson.

ONU a cerut SUA sa se asigure ca politistii americani raspund pentru faptele pe care le comit

Citește și
ferguson
Haos in mai multe orase americane. Zeci de persoane au fortat intrarea intr-o primarie si alte 180 au fost arestate
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut joi Statelor Unite sa se asigure ca politistii americani raspund pentru faptele lor, dupa o decizie in favoarea unui politist alb implicat in moartea unui barbat de culoare la New York, un caz care a reaprins tensiuni rasiale. Manifestatii fara incidente majore au avut loc in noaptea de miercuri spre joi la Manhattan, unde au fost arestate 83 de persoane. "Acest caz ridica inca o data problema responsabilitatii membrilor fortelor de ordine", a subliniat Stéphane Dujarric, un purtator de cuvant al ONU.

Secretarul general Ban Ki-moon, a adaugat el, "invita de indata autoritatile competente in Statele Unite sa faca maximum pentru a raspunde cererilor" ca politistii "sa raspunda pentru faptele lor". Ban Ki-moon indeamna totodata manifestantii sa se exprime pasnic, iar autoritatile sa respecte libertatea de a manifesta. El a salutat decizia Departamentului american al Justitiei de a deschide o ancheta federala, a adaugat Dujarric. Un politist implicat in decesul lui Eric Garner, in varsta de 43 de ani, mort in timpul unei arestari brutale pe 17 iulie in Staten Island, a fost scos din cauza miercuri de catre un juriu popular, care a refuzat sa-l inculpe.

Insa el va fi vizat de o ancheta interna a Politiei din New York, iar secretarul american al Justitiei Eric Holder a anuntat o ancheta la nivel federal privind o eventuala incalcare a drepturilor civice ale lui Garner. Decizia marelui juriu - o adunare a unor cetateni americani insarcinati sa hotarasca inculparea sau nu in baza unor elemente de ancheta - a fost anuntata dupa zece zile de la o hotarare similara in Missouri (centru) care a provocat numeroase manifestatii de protest in Statele Unite.

Politistul alb care l-a impuscat in august la Ferguson pe Michael Brown, un adolescent de culoare in varsta de 18 ani neinarmat, a fost de asemenea disculpat. In urma acestui caz, Comitetul ONU impotriva torturii a denuntat intr-un raport folosirea excesiva a fortei de catre politia americana si deschiderea focului asupra unor persoane de culoare neinarmate.

Hillary Clinton indeamna la revizuirea metodelor folosite de politia din SUA

Democrata Hillary Clinton a indemnat joi la o reforma a sistemului penal si a metodelor folosite de politia din Statele Unite, reactionand la valul de emotie dupa moartea a doi barbati de culoare urmariti sau retinuti de politisti albi. "Fiecare dintre noi trebuie sa se gandeasca la adevaruri dificile legate de culoarea pielii si justitia din Statele Unite", a declarat Clinton, intr-un discurs la Boston. "Deoarece in pofida tuturor progreselor realizate impreuna, persoanele de culoare, mai ales barbatii, au mai multe sanse sa fie retinuti sau cautati de politie, inculpati si condamnati la pedepse mai lungi", a subliniat ea. "Am lasat sistemul nostru judiciar sa se dezechilibreze", a afirmat Hillary Clinton, exprimandu-si speranta ca "aceste tragedii ne vor da ocazia sa ne adunam si sa gasim din nou un echilibru".

Aducand un omagiu politistilor care isi indeplinesc bine datoria, Hillary Clinton a indemnat la o reforma, pentru ca "fondurile federale ale fortelor politiei locale sa fie utilizate cu scopul de a favoriza bunele practici, ci nu de a cumpara arme de razboi care nu-si au locul pe strazile noastre si duc la uz de forta sau arestari inutile". Democrata, care a petrecut miercuri o ora in Biroul Oval cu Barack Obama, si-a exprimat sprijinul pentru presedintele american, care a lansat un grup de lucru pentru a imbunatati legaturile dintre fortele de ordine si comunitatile locale.

Eric Garner, in varsta de 43 de ani, era acuzat de vanzare ilegala de tigarete. Potrivit unei inregistrari video, el a fost imobilizat la pamant de mai multi politisti si s-a plans in repetate randuri ca nu poate respira. Moartea sa pe 17 iulie a fost considerata omor de catre medicul legist. Un mare juriu a decis sa-l disculpe pe politistul alb implicat in moartea lui Garner. Cu zece zile inainte, un alt mare juriu a decis la Ferguson sa nu-l puna sub acuzare pe un politist alb, Darren Wilson, care l-a ucis pe 9 august pe Michael Brown, un tanar de culoare neinarmat.

Cele doua decizii au provocat manifestatii in intreaga tara.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Politistul din New York care a strangulat pana la moarte un barbat de culoare a scapat basma curata. Proteste noi in SUA
Politistul din New York care a strangulat pana la moarte un barbat de culoare a scapat basma curata. Proteste noi in SUA

In Statele Unite, inca un politist alb a fost exonerat pentru moartea unui barbat de culoare, tatal a sase copii. 

Haos in mai multe orase americane. Zeci de persoane au fortat intrarea intr-o primarie si alte 180 au fost arestate
Haos in mai multe orase americane. Zeci de persoane au fortat intrarea intr-o primarie si alte 180 au fost arestate

Protestele din America, declansate de decizia justitiei de a nu-l urmari pe politistul alb care a ucis un tanar de culoare, sunt departe de a se potoli.

IMAGINILE dezastrului din Ferguson. Masini de politie incendiate, politisti inarmati si
IMAGINILE dezastrului din Ferguson. Masini de politie incendiate, politisti inarmati si "sange pe asfalt"

Statele Unite au fost cuprinse de o serie de revolte, in ultimele zile, dupa ce justitia a decis ca politistul Darren Wilson, cel care l-a impuscat mortal pe Michael Brown, in Ferguson, sa nu fie judecat.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.