Cazul elicopterului moldovenesc, capturat de talibani. Cele doua scenarii posibile, conform autoritatilor

×
Codul embed a fost copiat

La o zi dupa ce fortele turce au doborat un avion de lupta rusesc, care participa la bombardamentele din Siria, un nou incident grav, petrecut de aceasta data in nordul Afganistanului tulbura apele in Republica Moldova.

Un elicopter care apartine unei companii moldovenesti a fost capturat de talibani. La bord se aflau trei cetateni moldoveni, iar unul dintre ei a fost ucis. Informatiile despre incident sunt insa variate, iar bilantul mortilor difera in functie de sursa, de la 3 la 4 persoane. Supravietuitorii au fost luati ostatici, si nu se stie nimic despre soarta lor.

Elicopterul zbura in Afganistan in cadrul unei misiuni civile. Din echipaj faceau parte trei cetatenti moldoveni iar pasagerii erau afgani.

Autoritatile avanseaza doua scenarii posibile - aparatul fie a efectuat o aterizare fortata, pentru a rezolva niste probleme tehnice si a fost atacat de la sol, fie a fost doborat in zbor de talibani.

Eugen Zagrebelini, director comerical companie: "Aproximativ la ora 15:30, ora locala din Afganistan, a fost primit un semnal de alarma care informa ca elicopterul a fost supus unui atac, a fost impuscat. Drept rezultat, cade si este cuprins de flacari."

Citește și
avion Emirates
Momentul in care cel mai mare avion de pasageri din lume trece pe sub un elicopter. Imaginile surprinse de pilot: VIDEO
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Fortele speciale din Afganistan au ajuns imediat la locul incidentului, unde au gasit victimele atacului.

Eugen Zagrebelini, director comerical companie: "Cand au ajuns, militarii au gasit 4 cadavre. Unul dintre acestea ar fi, preliminar, moldovean."

Ministerul afgan al apararii confirma ca '' Insurgentii au atacat elicopterul " insa vorbeste despre trei morti: doi soldati si un membru al echipajului au fost ucisi, fara sa ofere precizari cu privire la tara careia ii apartine elicopterul sau nationalitatea celo r  18 pasageri luati ostatici.

Vadit emotionat, premierul Gheorghe Brega a incercat sa presupuna motivul pentru care moldovenii ar fi fost capturati. A rezultat... o declaratie bulversanta.

Gheorghe Brega, prim-ministru interimar: "Talibanii i-au luat drept americani pentru ca vorbeau limba rusa."

Potrivit presei, talibanii ar fi revendicat atacul pe un cont de Twitter. Deocamdata nu exista informatii despre cei care traiesc.

Eugen Zagrebelini: "Una dintre optiuni este ca ar fi fost luati ostatici, dar nu exista confirmari oficiale."

Elicopterul era in Afganistan de aproximativ o luna, unde efectua zboruri pentru guvernul american. Compania ''Valan International Cargo Charter'' are 9 aparate. 3 dintre acestea se aflau in Afganistan. Unul dintre ele lucreaza intr-o misiune sub egida ONU, iar celelalte doua - pentru guvernul Statelor Unite.
 

Desfasurarea evenimentelor de astazi

UPDATE 12:50 Patru persoane si-au pierdut viata in urma capturarii marti seara a elicopterului MI-17, apartinand unei companii aeriene private din Republica Moldova, in provincia Faryab, din nordul Afganistanului, relateaza miercuri Jurnal.md, indicand ca un bilant anterior consemna trei morti, intre care, posibil, si un cetatean moldovean.

Reprezentantii companiei Valan International Cargo Charter, proprietara aparatului de zbor, au anuntat ca elicopterul se afla in Afganistan in baza unui contract cu guvernul american.

Potrivit Jurnal.md, elicopterul de tip MI-17, produs in 2007, cu 21 de persoane la bord, a fost doborat de talibani. Elicopterul efectua o misiune civila de transportare a ajutorului umanitar.

Echipajul elicopterului era compus din trei cetateni moldoveni: Groza Oleg, Buruiana Ionel si Crihan Mihail, primii doi fiind piloti, iar al treilea - inginer secund.

Fortele de securitate afgane, care au lansat o operatiune de salvare a ostaticilor, au gasit epava elicopterului si patru cadavre, printre care se presupune ca ar fi si un cetatean moldovean. Nu se stie nimic despre restul persoanelor capturate de catre insurgentii talibani.
 

Premierul interimar moldovean, Gheorghe Brega, a facut apel la ajutorul Romaniei si al SUA  dupa ce un elicopter de tip MI-17, apartinand unei companii private aeriene din Republica Moldova a fost capturat de talibani. Conform unui responsabil afgan, aparatul de zbor fusese contractat pentru transportul de personal militar.

Elicopterul a efectuat marti o aterizare de urgenta in provincia Faryab, in nordul Afganistanului, 'din cauza unor probleme tehnice', potrivit autoritatilor locale. Informatii anterioare relevau ca aparatul a fost fie doborat, fie fortat sa aterizeze ca urmare a unei avarii provocate de tiruri de la sol, intr-o zona controlata de talibani.

Rebeli talibani, care controleaza o parte din districtul Pashtun Kot, unde s-a produs accidentul, au ucis trei ocupanti ai elicopterului - doi soldati si un cetatean strain (probabil unul dintre membrii echipajului) - capturandu-i pe ceilalti 18, dintre care doi erau straini, a indicat miercuri Ministerul afgan al Apararii intr-un comunicat.

'La bord se aflau 21 de persoane, dintre care trei membri ai echipajului, toti de nationalitate moldoveana, plus 18 pasageri afgani, implicati in alegerile de acolo. Elicopterul a fost doborat de talibani intr-o regiune unde se afla foarte multi kirghizi-tadjici. Cand a aterizat elicopterul, majoritatea pasagerilor erau vii. Talibanii au atacat cu arme si au ucis trei persoane', a afirmat premierul moldovean interimar.

'Se presupune ca printre persoanele ucise figureaza si un cetatean moldovean' a declarat Gheorghe Brega, adaugand ca aceasta informatie urmeaza sa fie confirmata. El a mai precizat ca printre cele 18 persoane luate ostatice se numara doi cetateni moldoveni. Brega a facut insa si o afirmatie cel putin uluitoare: el a explicat ca moldovenii au fost luati ostateci deoarece "talibanii i-au luat drept americani, fiindca ei vorbeau in limba rusa". Declaratia a devenit virala in retelele sociale.

Unitati ale armatei afgane au incercat marti seara sa elibereze ostaticii, dar talibanii au opus rezistenta.

Potrivit presei de la Chisinau, aeronave ale companiei Valan International Cargo Charter au participat si la alte misiuni internationale. Numele acestei companii figureaza in scandalul legat de activitatea traficantului rus de arme Viktor Bout, supranumit 'negustorul mortii', care a fost condamnat la 25 de ani de inchisoare in noiembrie 2011 de catre o instanta din New York.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Un elicopter s-a prabusit pe un ghetar izolat, in Noua Zeelanda. Cei sase pasageri si pilotul au murit
Un elicopter s-a prabusit pe un ghetar izolat, in Noua Zeelanda. Cei sase pasageri si pilotul au murit

Sapte persoane au murit sambata in Noua Zeelanda dupa ce elicopterul la bordul caruia se aflau s-a prabusit pe un ghetar turistic izolat, din cauza conditiilor meteo dificile, a anuntat politia.

Momentul in care cel mai mare avion de pasageri din lume trece pe sub un elicopter. Imaginile surprinse de pilot: VIDEO
Momentul in care cel mai mare avion de pasageri din lume trece pe sub un elicopter. Imaginile surprinse de pilot: VIDEO

Imagini spectaculoase au fost surprinse de pilotul unui elicopter, care a filmat momentul in care un avion al companiei Emirates A380 zboara pe sub el, la o distanta foarte mica.
 

Cinci membri ai NATO au murit, dupa ce un elicopter s-a prabusit in Afganistan.
Cinci membri ai NATO au murit, dupa ce un elicopter s-a prabusit in Afganistan. "A fost un accident, nu un atac insurgent"

Cinci membri ai fortelor NATO din Afganistan, intre care doi militari din cadrul aviatiei britanice, si-au pierdut viata duminica in urma prabusirii elicopterului la bordul caruia se aflau, relateaza AFP, citand autoritati afgane.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.