Un detinut refuza sa paraseasca inchisoarea Guantanamo. Motivul pentru care nu vrea sa fie in libertate

Ultimul update: Marti 26 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Sambata 23 Ianuarie 2016 08:52
Categorie: Internaţional
Guantanamo

Un detinut yemenit care a primit permisiunea de a parasi inchisoarea militara americana de la Guantanamo, unde a petrecut 14 ani, a decis sa ramana in tabara situata in insula Cuba, a explicat vineri un purtator de cuvant al Pentagonului.

Mohammed Ali Abdullah Bwazir urma sa fie transferat miercuri, dar el s-a razgandit in ultimul moment, a explicat Gary Ross.

"Nu putem discuta detaliile deciziei unui detinut de a nu accepta un transfer catre o terta tara, de a nu accepta oferta de relocare", a mai spus Ross, conform Agerpres.

Prizonierul yemenit ramane totusi pe lista persoanelor cu transfer aprobat si responsabilii vor continua sa incerce sa-l faca sa paraseasca aceasta inchisoare creata in urma atentatelor din 11 septembrie 2001, potrivit aceleiasi surse.

In inchisoare au fost circa 680 de prizonieri in timpul activitatii ei de varf in 2003. Administratia Obama incearca din 2009 sa inchida aceasta inchisoare controversata.

"Vom incepe din nou sa incercam sa negociem cu diferite tari" transferul acestui detinut, a subliniat Ross.

Avocatul lui Bwazir, John Chandler, a explicat pentru Miami Herald ca clientul sau a devenit ca un personaj din filmul "Inchisoarea ingerilor" (1995), care nu se mai poate adapta la viata din afara inchisorii.

Potrivit dosarului sau publicat de New York Times, Mohammed Ali Abdullah Bwazir a luptat in randurile fostului sef Al Qaida Osama Ben Laden, in mod special pentru Brigada araba 55.

Pentagonul a anuntat joi transferarea a doi detinuti din inchisoare in Bosnia si Muntenegru, ajungand la 91 numarul de prizonieri ramasi la Guantanamo.

Dintre acestia, 34 au transferul aprobat de autoritati. Ceilalti raman inchisi pe termen nelimitat fiind considerati prea periculosi sau in asteptarea procesului.
 

Guantanamo Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Barack Obama vrea sa inchida o inchisoare controversata din SUA. Legatura dintre detinuti si luptatorii Statului Islamic

Barack Obama vrea sa inchida o inchisoare controversata din SUA. Legatura dintre detinuti si luptatorii Statului Islamic

arme

Rachetă antitanc, explozibil, puști și veste antiglonț. Unde au descoperit polițiștii acest arsenal

Imamul suspectat pentru atacul din Barcelona, legături cu teroriștii din Madrid

Actorul de comedie Jerry Lewis a murit la 91 de ani

mașină Belgia

O maşină a intrat într-un grup de oameni, la o petrecere din Belgia

Un elicopter de pompieri s-a prăbuşit în Portugalia

Marș anti-rasism cu 30.000 de oameni în Boston