Un cunoscut jurnalist ucrainean prorus a fost asasinat in Kiev. Reactiile lui Vladimir Putin si Porosenko. VIDEO

ucraina

Un cunoscut jurnalist ucrainean prorus Oles Buzina a fost impuscat mortal, de doi barbati inarmati joi, la Kiev, a anuntat o sursa din cadrul Ministerului ucrainean de Interne, citata de AFP.

“Ziaristul Oles Buzina a fost ucis pe strada Degtiarevskaia, nr.58”, nu departe de centru orasului, a scris pe pagina sa de Facebook deputatul Anton Gherascenko, consilier in cadrul ministerului mentionat.

Potrivit Interfax-Ukraina, focurile de arma au fost trase dintr-un automobil marca Ford Focus, inmatriculat in Letonia sau Belarus. Imagini de la locul tragediei au fost publicate pe Twitter iar vestea mortii sale a creat un val de proteste pe retelele de socializare din partea rusilor.

Posturi de televiziune ucrainene au prezentat trupul insangerat al victimei zacand pe jos, langa un imobil, nu departe de un teren de joaca. Numerosi politisti erau prezenti la locul dramei. ATENTIE, IMAGINI CU PUTERNIC IMPACT EMOTIONAL!

Citește și
Vladimir Putin la conferinta de presa maraton
Vladimir Putin: "Statele Unite nu vor aliati, ci vasali". Ce a spus despre "razboiul cu Ucraina" la conferinta anuala
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Mortea sa vine la nici 24 de ore dupa ce un fost deputat ucrainean membru al Partidului Regiunilor, Oleg Kalasnikov, a fost gasit mort, la intrarea intr-un bloc din Kiev. "Potrivit rezultatelor preliminare ale anchetei, Oleg Kalasnikov a fost impuscat", a anuntat politia ucraineana. Ambele victime erau critici ai actualului regim de la Kiev. Un alt jurnalist ucrainean, Serghei Suhobok, a fost asasinat la Kiev pe 13 aprilie.

Oles Buzina a candidat fara succes, in anul 2014, pentru un loc in Parlamentul ucrainean, din partea partidului Blocul Rus. Ministrul ucrainean de Interne, Anton Herascenkoa spus ca cele doua crime au legatura cu implicarea victimelor in miscarea "anti-Maidan", care se opune inlaturarii lui Ianukovici in 2014.

Oles Buzina a fost ucis in timp ce Vladimir Putin isi sustinea la Moscova conferinta de presa anuala. Intrebat in legatura cu asasinatele recente din Ucraina, Putin a declarat ca aceste crime arata ca Ucraina NU devine o tara europeana. "Nu sunt primele asasinate. Au existat numeroase asasinate in Ucraina", a mai spus Putin.

Oles Buzina, 45 de ani, a fost cronicar inainte de a deveni redactor-sef al cotidianul Segodnia. Aceasta publicatie este finantata de cel mai bogat om din Ucraina, Rinat Ahmetov, care a fost de asemenea principalul sponsor al Partidului Regiunilor, fosta formatiune a presedintelui prorus Viktor Ianukovici, destituit in februarie 2014, dupa reprimarea sangeroasa a manifestatiilor pro-europene din Maidan Nezalejnosti (Piata Independentei) din Kiev, relateaza Agerpres.

Inainte de a fi ucis, jurnalistul a comentat adesea pe marginea crizei ucrainene la posturi de televiziune publice rusesti. Fiul unui locotenent-colonel KGB, Buzina, care scria pe site-ul sau ca rusii, ucrainenii si belarusii sunt “un singur si unic popor”, ii acuza pe ucraineni ca 'vor sa distruga cultura rusa'.

El se declara partizan al “federalizarii” Ucrainei, promovata de Rusia, si fondatorul unei comunitati de 'Sevcenko-fobi', formata din membri care il detestau pe poetul si eroul national al Ucrainei, Taras Sevcenko.

Porosenko: Asasinarea unor personalitati proruse la Kiev, o "provocare" profitabila pentru "dusmanii" Ucrainei

Asasinatele care au avut loc in ultimele 24 de ore la Kiev sunt o provocare'profitabila pentru dusmanii Ucrainei, a declarat presedintele ucrainean Petro Porosenko, indemnand la o ancheta rapida si transparenta pe marginea acestor cazuri, relateaza Agerpres, citand AFP.

“Este evident ca acestea sunt crime de acelasi tip. Natura si sensul lor politic sunt clare: aceasta este o provocare deliberata, care da apa la moara dusmanilor nostri si care destabilizeaza situatia din Ucraina', a declarat Porosenko, dupa ce jurnalistul prorus Oles Buzina a fost impuscat mortal joi, in timp ce fostul deputat Oleg Kalasnikov a fost ucis miercuri, langa apartamentul sau din Kiev.

Porosenko a facut aceste declaratii cu prilejul intrevederii sale cu ministrul interimar de interne Vasili Paskal, care l-a informat pe presedinte cu privire la cele doua cazuri.

“Le cer organelor de aparare a ordinii publice sa-i gaseasca in cel mai scurt timp pe executantii crimelor si sa-i numeasca pe organizatorii ultimelor asasinate. Data fiind rezonanta crimelor comise, organismele de aparare a ordinii publice trebuie sa vina in mod regulat in fata societatii ucrainene cu rapoarte despre mersul si rezultatele actiunilor de Ancheta”, a subliniat presedintele Ucrainei.

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Un fost deputat ucrainean, gasit mort la intrarea unui bloc din Kiev. Anchetatorii anunta ca a fost impuscat
Un fost deputat ucrainean, gasit mort la intrarea unui bloc din Kiev. Anchetatorii anunta ca a fost impuscat

Un fost deputat ucrainean membru al Partidului Regiunilor, Oleg Kalasnikov, a fost gasit mort, miercuri seara, la intrarea unui bloc din Kiev, relateaza BBC News Online.

Vladimir Putin:
Vladimir Putin: "Statele Unite nu vor aliati, ci vasali". Ce a spus despre "razboiul cu Ucraina" la conferinta anuala

Vladimir Putin va sustine joi conferinta anuala, in care va raspunde, pe parcursul mai multor ore, la intrebarile adresate de populatie, in direct. Conferinta poate fi urmarita live, cu traducere in limba engleza, mai jos

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.