Filmul atacului de pe Aerportul Orly din Paris. Relatarile martorilor: "Agresorul a tinut ostatica, de gat, o femeie militar"

aeroportul Orly

GALERIE FOTO. Un barbat a fost impuscat mortal sambata dimineata de fortele de securitate de pe Aeroportul Orly-Sud (Val-de-Marne), dupa ce l-a dezarmat pe un militar din cadrul trupelor speciale Sentinelle.

Sumarul evenimentelor:
-Francois Hollande a salutat curajul fortelor de ordine in fata unui ”individ deosebit de periculos”
-Barbatul impuscat la Orly, un francez in varsta de 39 de ani cu cazier pentru jaf armat si trafic de droguri
-Tatal si fratele atacatorului de la Orly, plasati in arest preventiv
-Atacatorul a ranit anterior un politist la cap, prin impuscare, in timpul unui control rutier

FILMUL EVENIMENTELOR

Sambata, catre ora locala 6.55 (7.55, ora Romaniei), un barbat a deschis focul asupra a trei politisti, in timpul unui control rutier, la Garges-lès-Gonesse (Val-d'Oise), la nord de Paris, si l-a ranit usor pe unul dintre ei. El a reusit sa fuga. Apoi el a fost reperat la sud de Paris, la aproximativ 30 de kilometri, la Vitry-sur-Seine (Val-de-Marne), unde ”navaleste intr-un bar si profereaza amenintari” si de unde fura vehiculul unei femei, a declarat ministrul de Interne Bruno Le Roux. El se duce dupa aceea la aeroportul din Orly, situat la aproximativ zece kilometri distanta.

Catre ora locala 8.30 (9.30, ora Romaniei), la primul etaj al salii 1 de la Orly-Sud, el ”incearca sa agreseze o patrula (din cadrul Operatiunii) Sentinelle, cu scopul de a-i lua arma unei femei militar” din patrula, alcatuita din militari ai Fortelor aeriene, a precizat ministrul.
Potrivit unei surse apropiate anchetei, dupa ce a indreptat asupra femeii militar arma cu care a tras la Garges, el a reustit sa ii ia pusca de asalt de tip Famas, dupa care a fost impuscat imediat.

Citește și
alerta pe Aeroportul Sibiu
Traficul aerian pe Aeroportul Sibiu a fost reluat. Ce au gasit echipele de interventie in "pachetul suspect"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Dupa ce femeia militar a fost ”pusa la pamant” de atacator, cele doua colege ale acesteia au ”deschis focul pentru a o proteja” si a ”proteja intregul public”, a declarat ministrul Apararii Jean-Yves Le Drian. O operatiune de deminare a avut loc, insa niciun exploziv nu a fost gasit asupra lui sau in apropiere.

FOTO: Suspectul, impuscat pe aeroportul Orly

getty

Cronologia evenimentelor:

ora 16:00 Terminalul de Vest al aeroportului de la Orly, pe care traficul a fost intrerupt sambata dimineata, in urma agresarii unei femei militar din cadrul Operatiunii Sentinelle, a fost redeschis la pranz, relateaza AFP.

ora 14:10 Presedintele francez François Hollande a salutat sambata ”curajul” politistilor si militarilor in fata unui ”individ deosebit de periculos”, in incidentul de pe Aeroportul Orly-Sud, relateaza Le Figaro. ”Presedintele republicii saluta curajul si eficienta de care politistii si militarii au dat dovada in fata agresiunilor comise de un individ deosebit de periculos si care a fost impiedicat sa dauneze”, se arata intr-un comunicat emis de Palatul Elysée.

Sectia antitero a Parchetului din Paris a deschis o ancheta pentru a face lumina asupra motivatiilor si circumstantelor acestor fapte, dar si cu privire la eventuali complici, se arata in comunicat. Presedintele Republicii a reafirmat hotararea statului de a actiona neincetat in lupta impotriva terorismului, apararii securitatii si asigurarea protectiei tarii, subliniaza Elysée.

”Vigilenta va fi mentinuta la cel mai inalt nivel, iar Operatiunea Sentinelle si-a demonstrat utilitatea in completarea fortelor de politie si de jandarmerie”, conchide presedintia.

ora 14:00 Tatal si fratele barbatului ucis pe aeroportul din Orly au fost plasati sambata la pranz in arest preventiv, o procedura obtinuta, in vederea verificarii mediului atacatorului, relateaza AFP. Un barbat a fost ucis sambata dimineata pe aeroportul din Orly, dupa ce a dezarmat-o pe o femeie militar din cadrul Operatiunii Sentinelle.

Traficul aerian a fost intrerupe pe aeroport, iar parchetul antiterorist parizian s-a sesizat in ancheta. Atacatorul, un francez in varsta de 39 de ani, este cunoscut autoritatilor pentru fapte de drept comun. El a fost ”detectat ca radicalizat”, dupa care a fost vizat de o perchezitie administraiva care nu a condus nicaieri.

ora 13:30 Potrivit Guardian, care citeaza surse judiciare, atacatorul era "un musulman radicalizat", care se afla in atentia serviciilor franceze.

Barbatul ucis pe aeroportul din Orly dupa ce a incercat sa ii ia arma unei femei militar din cadrul Operatiunii Sentinelle este un francez in varsta de 39 de ani, cunoscut pentru fapte de drept comun, a declarat o sursa apropiata anchetei pentru AFP.

El are o fisa ”J” la Fisierul persoanelor cautate (FPR), adica este cautat de Politia Judiciara. Cazierul sau judiciar contine ”noua mentiuni” ale unor fapte de drept comun, intre care jaf armat si trafic de stupefiante.

”Detectat ca radicalizat”, el a facut in 2015 obiectul unei perchezitii administrative care ”nu a condus la nimic”, a precizat o sursa din cadrul politiei. Barbatul este cunoscut ”politiei si serviciilor de informatii”, a declarat sambata ministrul de Interne Bruno Le Roux.

Atacatorul ”tinea ostatica (o femeie) militar, o tinea de gat si ameninta alti doi militari cu pusca femeii”, povesteste un martor, Dominique, care a asistat la atacul de pe Aeroportul Orly-Sud, sambata dimineata, relateaza Le Figaro. Dominique, care nu a dorit sa-si spuna numele de familie, in varsta de 58 de ani, pleca spre Republica Dominicana impreuna cu sotia sa, precizeaza ziarul. El a asistat la scena, care s-a petrecut ”la primul etaj al erogarii”.

”Am auzit voci rastite si am vazut militari care tineau in catarea armei o persoana”, a spus el. Potrivit acestui martor, ”un barbat tinea ostatica (o femeie) militar, o tinea de gat si-i ameninta pe ceilalti doi militari cu pusca femeii” pe care incerca sa i-a smulga. ”Era grav”, ”iar atunci ne-am indepartat si, coborand scarile, am auzit focuri de arma”. Inainte sa plece, calatorul a avut timp sa vada un rucsac in mijlocul salii. ”Nu stim ce era inauntru”, a spus el.

ora 13:10 Potrivit Le Figaro, Sectia antiterorista a Parchetului Parisului a deschis o ancheta dupa ce un barbat a tras asupra unor politisti in timpul unui control rutier la Stains, iar apoi a incercat, pe Aeroportul Orly-Sud, sa dezarmeze un militar, dupa care a fost ucis.

Investigatiile sunt incredintate sectiei antitero a Brigazii Criminale (SAT), subdirectia antiterorista (SDAT) a Politiei Judiciare si Directiei Generale pentru Securitate Interna (DGSI), potrivit ziarului.

ora 13:00 Un barbat a tras cu o pusca, sambata de dimineata asupra unor politisti si l-a ranit pe unul dintre ei usor, in timpul unui control rutier la Stains (Seine-Saint-Denis), o agresiune ”in legatura” cu atacul care a avut loc un pic mai tarziu pe Aeroportul Orly-Sud comis de un barbat care avea aceleasi documente de identitate, au declarat surse din cadrul politiei pentru AFP.

Sambata, catre ora locala 6.55 (7.55, ora Romaniei), barbatul a ranit usor un polisist la cap, dupa care a furat alt vehicul si a reusit sa fuga, au declarat aceste surse. Masina furata la Stains a fost gasita la Aeroportul Orly, afirma sursele citate. Iar dicumentele prezentate de catre barbatul care a tras asupra politiei la Stains sunt cele care au fost gasite asupra atacatorului impuscat o ora si jumatate mai tarziu, catre ora locala 8.30 (9.30, ora Romaniei), la mai putin de 40 de kilometri distanta de Stains, dupa ce a incercat sa dezarmeze un militar din cadrul operatiunii Sentinelle.

getty

ora 11.55 Traficul aerian a fost complet intrerupt in urma incidentului de pe Aeroportul Orly-Sud, a anuntat Directia Generala a Aviatiei Civile (DGAC), relateaza le Monde.

Aproape 300 de persoane au fost evacuate din terminalul Sud, iar pasagerii care se aflau in terminalul Vest au fost blocati inauntru, a precizat un purtator de cuvant al Ministerului de Interne Pierre-Henri Brandet.

Prefectura Val-de-Marne ii sfatuieste pe pasageri sa nu se duca la aeroport.

Cele doua terminale ale aeroportului au fost inchise, a anunat ADP, iar sute de zboruri care se apropiau de Orly au fost redirectionate catre Roissy Charles de Gaulle, a precizat DGAC.

getty

ora 11.45 Aeroportul Orly-Sud (Val-de-Marne) a fost in intregime evacuat, au declarat martori contactati de AFP si citati de News.ro. O operatiune de deminare era in curs la aceasta ora, pentru a stabili daca barbatul avea sau nu asupra sa explozivi, a declarat Brandet.

Un perimetru de securitate a fost instituit, iar importante mijloace de politie au fost angajate, a precizat el.

”Stateam la coada sa ne inregistram pe un zbor catre Tel Aviv, cand am auzit trei sau patru focuri de arma in apropiere. intregul aeroport a fost evacuat”, a declarat pentru AFP Franck Lecam, in varsta de 54 de ani, care se afla sambata dimineata pe Orly-Sud.

”Suntem toti in fata aeroportului, la aproximativ 200 de metri. Sunt politisti, salvatori, militari peste tot, care fug in toate directiile. Un barbat din cadrul securitatii ne-a spus ca (incidentul) s-a petrecut la Poarta 37-38, la zborurile Turkish Airlines", a adaugat Franck Lecam.

getty

ora 11.15 Barbatul care a incercat sa dezarmeze un militar pe aeroportul Orly a fost ucis, afirma o sursa din politie, care a dorit sa ramana anonima, relateaza The Associated Press.

Un reprezentant al politiei franceze a declarat ca incidentul a avut loc sambata dimineata la Orly, iar militarul face parte din cadrul fortelor speciale Sentinelle, mobilizate in Franta sa apere obiective sensibile in urma unei serii de atacuri jihadiste sangeroase.

Nicio informatie despre barbatul ucis nu a fost facuta publica.

Oficialul a cerut protectia anonimatului.

getty

ora 10.45 O operatiune de politiei este in curs pe aeroport.

O parte a aeroportului a fost evacuata, iar Politia Nationala franceza a recomandat sa se evite platforma aeroportuara. 

Politia le-a recomandat persoanelor prezente in zona sa urmeze consemnele.

O parte a aeroportului ar fi fost evacuata

Twitter

ora 10.30 Ministrul de Interne Bruno Le Roux urmeaza sa ajunga la fata locului. Pe Twitter au fost postate mai multe mesaje in care se anunta evacuarea aerogarii.

BFMTV difuzeaza imagini in direct pe la Orly, in care apar pasageri in curs de evacuare.

Potrivit BBC, experti genisti sunt implicati in operatiune.

Luna trecuta, un barbat inarmat cu cutite s-a repezit asupra unor militari la Muzeul Luvru. El a fost impuscat si ranit.

 

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Barbat care voia sa se arunce de pe o pasarela, salvat la timp de un paznic. Scena din aeroportul din Los Angeles, filmata
Barbat care voia sa se arunce de pe o pasarela, salvat la timp de un paznic. Scena din aeroportul din Los Angeles, filmata

Prezenta de spirit a facut diferenta intre viata si moarte, pe Aeroportul International din Los Angeles.

Traficul aerian pe Aeroportul Sibiu a fost reluat. Ce au gasit echipele de interventie in
Traficul aerian pe Aeroportul Sibiu a fost reluat. Ce au gasit echipele de interventie in "pachetul suspect"

La Aeroportul International din Sibiu s-a declansat alerta miercuri dupa amiaza din cauza unui obiect suspect gasit, iar pasagerii au fost evacuati.

Rusoaica retinuta pe aeroportul din Los Angeles, sub suspiciunea ca ar fi spion. Ce ocupatie avea in realitate. FOTO
Rusoaica retinuta pe aeroportul din Los Angeles, sub suspiciunea ca ar fi spion. Ce ocupatie avea in realitate. FOTO

Victoria Bonya, in varsta de 37 de ani, din Rusia a avut parte de o experienta neplacuta intr-un aeroport din America. Fostul model Playboy a fost suspectat ca ar fi spion rus.

Emotii la aterizarea unei curse Edinburgh-Amsterdam. Momentul in care una din rotile avionului a cedat. VIDEO
Emotii la aterizarea unei curse Edinburgh-Amsterdam. Momentul in care una din rotile avionului a cedat. VIDEO

 Emotii pentru pasagerii unei curse aeriene Edinburgh-Amsterdam. Una din rotile trenului de aterizare a avionului a cedat cand aparatul a atins pista aeroportului Schipol.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.