Ultimul bilant al lui Obama ca presedinte. "Rusia e o tara mai mica decat SUA" si "Ronald Reagan s-ar intoarce in mormant"

×
Codul embed a fost copiat

Rusia este o tara "mai mica si mai slaba decat Statele Unite", a spus Barack Obama, cand a facut ultimul sau bilant la final de an.

Si a aratat cu degetul catre Vladimir Putin, totusi fara sa-l acuze direct, pentru hackerii care au spart e-mailurile Partidului Democrat, in timpul campaniei electorale din America. Potrivit CIA, si, mai nou, FBI, acest atac cibernetic a avut un scop clar, sa-l favorizeze pe Donald Trump in cursa pentru Casa Alba. Si fosta candidata democrata, Hillary Clinton, l-a acuzat pe Vladimir Putin ca a ordonat un atac cibernetic impotriva sa.

Barack Obama: "Rusii nu pot sa ne schimbe, sau sa ne reduca puterea in mod semnificativ. Sunt o tara mai mica, mai slaba, economia lor nu produce nimic din ce ar vrea sa cumpere cineva, cu exceptia petrolului, gazelor si armelor. Ei nu inoveaza... Dar nu ne pot afecta, daca nu uitam ce inseamna America. Ne pot influenta doar daca ne abandonam valorile."

Dupa ce a pus lucrurile la punct, Obama a facut, pe scurt, trecand prin economie, reforma in sanatate si politica externa, un bilant al celor doua mandate ale sale. A abordat si un subiect fierbinte: atacurile hackerilor rusi asupra serverelor partidului democrat. Convins ca in spatele atacului cibernetic se afla chiar "tarul de la Kremlin", Obama a amintit ca i-a transmis acestuia un avertisment, cand s-au intalnit, in septembrie, cu ocazia summitului G20.

Barack Obama: "I-am spus ca, daca nu se opreste, vor exista consecinte serioase. Si, de fapt, dupa aceea nu au mai fost inregistrate intruziuni in procesul electoral."

Citește și
obama, putin
Obama a amenintat Rusia dupa interventia Kremlinului in alegerile din SUA. "Unele represalii vor fi explicite si publice"
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Obama a mai spus ca vor fi aduse probe, la momentul potrivit, care sa demonstreze ca guvernul rus s-a aflat in spatele atacurilor lansate de piratii informatici, iar un raport cu concluzii va fi publicat inainte de finalul mandatului sau,in 20 ianuarie.

Obama nu si-a ascuns surprinderea ca o treime dintre republicani, ii frunte cu Trump, si-au declarat deschis simpatia fata de Putin.

Barack Obama: "Un fost sef al KGB-ului... Ronald Reagan s-ar intoarce in mormant."

A fost o conferinta de presa intensa, dar si cu emotii. La un moment dat, unui reporter i s-a facut rau, chiar in fata presedintelui.

Dupa aceasta dare de seama, Barck Obama a plecat in vacanta in Hawai, familia. Nu inainte ca Prima doamna sa-si exprime, la randul sau, gandurile, la final de mandat, intr-un interviu acordat celebrei realizatoare TV Oprah Winfrey. Michelle Obama a vorbit despre o societate americana care si-a pierdut speranta in viitor, cu o aluzie subtila prilejuita de apropiata schimbare de la Casa Alba.

Michelle Obama: "Trebuie sa avem un om matur la Casa Alba care sa iti spuna, in vreme de criza si tulburari: "Hei, va fi bine. Hai sa ne amintim de toate lucrurile bune pe care le avem. Hai sa privim spre viitor."

 

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Barack Obama, despre atacurile hackerilor rusi:
Barack Obama, despre atacurile hackerilor rusi: "I-am spus lui Putin sa inceteze, altfel vor urma consecinte grave"

Presedintele Barack Obama a declarat vineri seara ca hackerii rusi au decis sa puna capat atacurilor cibernetice din campania prezidentiala, dupa ce l-a confruntat personal in aceasta privinta pe liderul Rusiei, Vladimir Putin.

Obama a amenintat Rusia dupa interventia Kremlinului in alegerile din SUA.
Obama a amenintat Rusia dupa interventia Kremlinului in alegerile din SUA. "Unele represalii vor fi explicite si publice"

Statele Unite vor riposta in fata actelor de piraterie cibernetica ale Rusiei din timpul campaniei pentru alegerile prezidentiale americane, a afirmat joi seara presedintele Barack Obama la microfonul postului de radio NPR, relateaza AFP.

Ultimul discurs major al lui Obama privind securitatea nationala. Ce mesaj i-a transmis lui Donald Trump
Ultimul discurs major al lui Obama privind securitatea nationala. Ce mesaj i-a transmis lui Donald Trump

Obama si-a aparat conceptia care a stat la baza abordarii sale in lupta impotriva terorismului pe plan mondial: respingerea torturii si relatiile stranse cu aliatii pentru a construi coalitii durabile in perspectiva unei amenintari, comenteaza AFP.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.

Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să
Procesul istoric al lui Donald Trump. Fostul președinte, acuzat că a încercat să "corupă" alegerile din 2016. Cum se apără

La New York a început, sâmbătă, procesul istoric în care Donald Trump e acuzat că a făcut plăți ilegale ca să ascundă o aventură amoroasă cu o vedetă din filmele pentru adulți.