UE face primul pas pentru a se tranforma in alianta militara. Juncker: "Nu ne putem baza pe cineva din afara sa ne apere"

Ultimul update: Sambata 17 Iunie 2017 07:16
Data publicarii: Miercuri 14 Iunie 2017 16:05
Categorie: Internaţional
tancuri romanesti

Brexit si controversata viziune a lui Donald Trump asupra NATO au determinat UE sa faca pasi concreti pentru a deveni si o forta militara.

 

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat miercuri ca Uniunea Europena nu trebuie sa-si incredinteze securitatea unor terti si a sustinut propunerea crearii unui fond european comun pentru aparare. Juncker a declarat la Parlamentul European ca, la viitorul summit european din 22-23 iunie, pe agenda caruia se afla si apararea UE, va incerca sa obtina din partea liderilor europeni sprijin pentru aceasta initiativa a CE. Presedintele Comisiei Europene a insistat asupra necesitatii unei aparari europene comune consolidate, spunand ca ''SUA cheltuie dublu fata de ansamblul tarilor UE, iar Rusia si China de asemenea isi sporesc bugetul apararii''.

''Nu pe putea baza pe faptul ca cineva din afara se va ocupa de securitatea noastra'', a mai spus Juncker in fata Parlamentului European. Executivul comunitar a propus saptamana trecuta crearea unui fond european pentru aparare in cadrul caruia vor fi mobilizate sume de pana la 5,5 miliarde de euro pe an. Banii vor merge la finantarea activitatilor de cercetare si de dezvoltare in industria militara, pentru a o face mai competitiva. Planul, care a mai fost propus si la sfarsitul lui 2016, va fi discutat saptamana viitoare la Consiliul European.

Efectul Trump + Brexit: Uniunea Europeana incepe sa aloce fonduri pentru o armata comuna. Scutul anti-racheta al UE

Declaratiile lui Juncker vin la 2 saptamani dupa ce cancelarul german a spus ca SUA si Marea Britanie nu mai sunt parteneri de incredere pentru UE. Perioada in care puteam sa depindem in totalitate unii de altii se termina. Am trait acest lucru in ultimele cateva zile”, a spus Merkel la un miting electoral din Munchen, dupa intalnirea cu Donald Trump.,
“Noi, europenii, trebuie sa ne luam soarta in propriile noastre maini”.

In 2016, s-a vorbit intens despre un plan prin care statele Uniunii Europene sa-si puna laolalta resursele militare ca un mod de a resuscita proiectul european dupa Brexit. Pus la punct de ministrii Apararii de la Paris si Berlin, planul presupunea crearea unui Cartier General al UE, insotit de un Comandament Logistic, unul Medical si o academie militara europeana.

De asemenea, se mentiona crearea operationalizarea „grupurilor de lupta” ale UE, unitati destinate interventiilor rapide care pana acum nu au existat decat pe hartie. Ce rol ar urma sa joace Romania in aceste unitati.

Pana acum, Marea Britanie s-a opus constant unor astfel de initiative, insa Brexit a facut posibila intarirea apararii UE.

Jean-Claude Juncker Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Soldati ai Batalionului Scorpionii Negri participa la ceremonialul militar religios organizat la Statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Craiova, cu ocazia sarbatoririi Zilei Unirii Principatelor Române Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
tancuri romanesti Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

UE ar putea deveni o putere nucleara, pentru a compensa slabiciunea SUA.

UE ar putea deveni o putere nucleara, pentru a compensa slabiciunea SUA. "O escaladare fara precedent a puterii militare"

Jacinda Ardern

Pronunția numelui prim-ministrului Noii Zeelande, motiv de „panică”

CIA, despre scenariul dispariției lui Kim Jong-un „Mulți ar crede că a fost o coincidență”

Noi metode de ascundere a migranților. Unii dintre ei pot muri în drum spre destinație

Trump anunță că va declasifica dosarele privind moartea lui Kennedy

Peste 200 de femei din Cașmir, atacate de bărbați neidentificați. Agresorii le taie părul

Mugabe a fost numit „Ambasadorul Bunăvoinței”

Brazilia

Vânătoare de pedofili, în Brazilia. Peste 100 de persoane au fost arestate

Atac islamist în vestul Egiptului, sunt zeci de morţi

Coreea de Nord acuză SUA că "împinge lumea către un dezastru nuclear oribil"

Misterul morții poetului Pablo Neruda: „Certificatul nu reflectă realitatea decesului”

Taifunul Lan e așteptat să lovească Japonia, înainte de organizarea alegerilor

60 de refugiați, aflați pe o barcă gonflabilă, salvați de polițiștii români