UE ar putea deveni o putere nucleara, pentru a compensa slabiciunea SUA. "O escaladare fara precedent a puterii militare"

×
Codul embed a fost copiat

Un scenariu pe vremuri de neimaginat prinde contur in cancelariile europene. Uniunea Europeana ar putea deveni o putere nucleara capabila sa apere continentul in cazul in care nu va mai putea conta pe sprijinul SUA.

Si din punct de vedere politic, strategia s-ar putea schimba major. Liderii celor mai importante tari din Uniune sustin ideea unei Europe "cu mai multe viteze", in care NU toate tarile, participa la politicile comune, fie pentru ca nu vor, fie pentru ca nu pot.

Potrivit unor surse citate de cotidianul New York Times, arsenalul nuclear al UE ar urma sa fie construit in jurul arsenalului Frantei. Programul nuclear ar urma sa intre sub comandament european, sa aiba finantare si o doctrina militara stabilita la nivelul UE.

"Chiar daca nicio alta tara nu ar intra in clubul puterilor nucleare, in acest plan, schimbarea ar reprezenta o escaladare fara precedent a puterii militare a Europei, si o ruptura drastica de politica americana", noteaza jurnalistii americani.

Intr-un interviu pentru 6 publicatii europene, presedintele francez Francois Hollande spunea clar ca Uniunea Europeana trece printr-o schimbare de directie, care i se datoreaza lui Donald Trump. "Faptul ca Trump nu intelege corect ce inseamna Uniunea Europeana ne obliga sa demonstram coeziunea politica, importanta economica si autonomia strategica", crede el.

Citește și
arme nucleare
O stire inventata a dus la amenintari cu razboiul nuclear intre Pakistan si Israel. "Ii vom distruge cu rachetele noastre"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Declaratiile au servit ca preambul la summitul de la Versailles, despre viitorul Uniunii Europene. "Trebuie sa avem curajul sa acceptam ca unele tari merg inainte si pot avansa mai rapid decat altele”, a declarat Angela Merkel, sustinuta si de Francois Hollande. Italia si Spania au spus la randul lor DA unei Uniuni Europene "cu mai multe viteze", unde cei care vor mai mult fac mai mult" impreuna. Ar fi astfel posibil o cooperare mai restransa in domenii precum apararea, securitatea interna si terorismul sau armonizarea fiscala.

Romania nu sustine aceasta idee. Klaus Iohannis: "O Europa cu doua sau mai multe viteze nu este buna, nu ajuta pe nimeni. Europa celor doua viteze nu se refera la situatia de fapt. Este periculos sa statuam ca asa vrem sa fie si in viitor. Noi dorim sa devenim parte a nucleului si cred ca este abordarea cea mai sanatoasa."

O hotarare privind viitorul UE ar putea fi luata pana la sfarsitul acestui an.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Americanii si rusii nu sunt gata pentru o colaborare militara, desi Trump insista.
Americanii si rusii nu sunt gata pentru o colaborare militara, desi Trump insista. "Toata povestea cu Rusia e un siretlic"

Apropiere prudenta de Rusia. Acesta este mesajul transmis de inalti oficiali ai administratiei Trump, in primele actiuni diplomatice in Europa.

O stire inventata a dus la amenintari cu razboiul nuclear intre Pakistan si Israel.
O stire inventata a dus la amenintari cu razboiul nuclear intre Pakistan si Israel. "Ii vom distruge cu rachetele noastre"

Incident diplomatic grav dupa ce un site de stiri false a publicat o presupusa amenintare cu arme atomice.

Rusia a testat cu succes primul
Rusia a testat cu succes primul "tren al Apocalipsei". Cand va fi gata arma pe care fortele NATO nu o pot detecta

Armata rusa a anuntat marti neoficial ca a efectuat primul test reusit al unei rachete balistice intercontinentale lansata de pe un tren - una dintre cele mai redutabile arme dezvoltate de Kremlin.

Prima discutie intre seful NATO si Donald Trump. Conditia pusa de noul presedinte american pe care Romania nu o respecta
Prima discutie intre seful NATO si Donald Trump. Conditia pusa de noul presedinte american pe care Romania nu o respecta

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anuntat vineri ca a avut 'o buna discutie' la telefon cu presedintele ales al SUA, Donald Trump, despre viitorul Aliantei si importanta 'unei cresteri a cheltuielilor de aparare' ale statelor aliate.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.