Tusk si presedintele Poloniei fac apel la calm in dezbaterea privind statul de drept. Duda: "Nu vom intoarce spatele Europei"

Ultimul update: Joi 21 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Luni 18 Ianuarie 2016 15:25
Categorie: Internaţional
Donald Tusk

Presedintele Andrzej Duda si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, au lansat un apel la calm, intr-o conferinta la Bruxelles, dupa schimburi de replici dure intre UE si Polonia pe marginea respectarii de catre Varsovia a statului de drept.

'Trebuie sa dialogam in mod calm, fara emotie', a declarat presedintele polonez, in timp de Tusk, si el polonez, a indemnat la dezbateri purtate 'intr-un mod calm, conciliant', dupa critici lansate si de o parte si de alta in ultimele saptamani, pe marginea reformelor controversate ale noului guvern conservator polonez.

'In ultimii ani, Polonia a beneficiat de apartenenta sa la UE', a spus Duda, la finalul unei intrevederi cu Tusk. 'Niciodata noi nu vom intoarce spatele Europei', a dat asigurari seful statului polonez.

Cu toate acestea, presedintele polonez a tinut sa sublinieze ca si 'institutiile europene trebuie sa respecte Polonia asa cum si polonezii le respecta'. Duda a deplans faptul ca 'unele mass-media si medii politice europene' au caricaturizat, in opinia sa, situatia din Polonia.

Numeroase ingrijorari au fost exprimate in Europa dupa reformele controversate la nivelul puterii poloneze, care a numit de asemenea cinci noi judecatori in cadrul Tribunalului Constitutional al tarii si i-a incredintat ministrului de finante dreptul de a-i numi pe directorii televiziunii si radioului publice.

Presedintele Consiliului European: "Negocierile cu Marea Britanie pentru ramanerea in UE vor fi foarte, foarte dificile"

Astfel, Comisia Europeana a lansat in 13 ianuarie o ancheta preliminara asupra reformei Tribunalului Constitutional, prima etapa in procedura de salvgardare a statului de drept.

'Trebuie sa evitam tonul agresiv' in schimbul de idei intre Bruxelles si Varsovia, 'nu aveti un dusman la Bruxelles' a insistat, la randul sau, Donald Tusk.

La randul sau, Bruxellesul 'ar trebui sa evite confuziile care nu se impun, polemicile inutile', a adaugat responsabilul european, care a fost adversarul lui Duda pe scena politica poloneza.

Donald Tusk Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Donald Tusk: Migrantii sa fie retinuti timp de 18 luni inainte de a intra in UE

Donald Tusk: Migrantii sa fie retinuti timp de 18 luni inainte de a intra in UE

Igor dodon si vladimir putin

Preşedintele pro-rus al Moldovei va fi declarat în "imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile"

Persoanele din comunitatea LGBT, în evidența autorităților din Tadjikistan

Cuplul răpit în Pakistan credea că e o glumă când talibanii le-au spus că Trump e președinte

Fiica fostului primar a Leningradului candidează împotriva lui Putin

Doi marinari americani de pe submarine nucleare, morţi din cauze misterioase

Cum s-au îmbogățit jihadiștii din vânzarea de copii

sediu Consiliu European Bruxelles

Summitul UE, mutat în altă clădire din cauza emanaţiilor de la bucătărie

Patru misionari britanici, răpiţi în Nigeria. Jihadiştii Bokjo Haram ar putea fi implicaţi

Inundaţii uriaşe în Spania. Apa a luat maşinile de pe stradă

Revoltă într-o închisoare din Italia, declanşată de un român. "A smuls caloriferul şi a rupt gratiile cu el"

Atac armat în Maryland: 3 oameni morți. Atacatorul, în libertate

Influența Al-Qaida sporește, în timp ce gruparea Stat Islamic se dezintegrează