Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Tusk si presedintele Poloniei fac apel la calm in dezbaterea privind statul de drept. Duda: "Nu vom intoarce spatele Europei"

Donald Tusk

Presedintele Andrzej Duda si presedintele Consiliului European, Donald Tusk, au lansat un apel la calm, intr-o conferinta la Bruxelles, dupa schimburi de replici dure intre UE si Polonia pe marginea respectarii de catre Varsovia a statului de drept.

'Trebuie sa dialogam in mod calm, fara emotie', a declarat presedintele polonez, in timp de Tusk, si el polonez, a indemnat la dezbateri purtate 'intr-un mod calm, conciliant', dupa critici lansate si de o parte si de alta in ultimele saptamani, pe marginea reformelor controversate ale noului guvern conservator polonez.

'In ultimii ani, Polonia a beneficiat de apartenenta sa la UE', a spus Duda, la finalul unei intrevederi cu Tusk. 'Niciodata noi nu vom intoarce spatele Europei', a dat asigurari seful statului polonez.

Cu toate acestea, presedintele polonez a tinut sa sublinieze ca si 'institutiile europene trebuie sa respecte Polonia asa cum si polonezii le respecta'. Duda a deplans faptul ca 'unele mass-media si medii politice europene' au caricaturizat, in opinia sa, situatia din Polonia.

Numeroase ingrijorari au fost exprimate in Europa dupa reformele controversate la nivelul puterii poloneze, care a numit de asemenea cinci noi judecatori in cadrul Tribunalului Constitutional al tarii si i-a incredintat ministrului de finante dreptul de a-i numi pe directorii televiziunii si radioului publice.

Astfel, Comisia Europeana a lansat in 13 ianuarie o ancheta preliminara asupra reformei Tribunalului Constitutional, prima etapa in procedura de salvgardare a statului de drept.

'Trebuie sa evitam tonul agresiv' in schimbul de idei intre Bruxelles si Varsovia, 'nu aveti un dusman la Bruxelles' a insistat, la randul sau, Donald Tusk.

La randul sau, Bruxellesul 'ar trebui sa evite confuziile care nu se impun, polemicile inutile', a adaugat responsabilul european, care a fost adversarul lui Duda pe scena politica poloneza.

 

Sursa: Agerpres, Data publicarii: 18 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: Donald Tusk, Andrzej Duda, CE,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed