The Guardian:"Gerard Depardieu, omul care nu respecta nicio regula, dar care imparte Franta in doua"

Gerard Depardieu

Cel mai faimos actor al Frantei isi paraseste patria, furios din cauza unei "supertaxe" impuse de statul francez.

"Indiferent din ce unghi il privesti - literalmente, metaforic, fizic - Gerard Depardieu este un colos al vietii galice. Cel mai folosit termen pentru a descrie modul de viata al starului francez este "une force de nature", in traducere, "o forta a naturii". Chiar daca desele sale excese din afara filmarilor - de multe ori imbibate cu alcool - devin uneori deranjante, Gégé (asa cum i se spune actorului) are legiunea sa franceza de fani care sar in apararea lui si spun ca acesta a fost Depardieu care s-a transformat in Gerard.

Si, cu cat mai scandaloasa a fost prezenta lui (a cazut de pe scuter pentru ca era beat, a urinat in avion, in vazul calatorilor), cu atat au ras mai mult fanii lui: acesta este gerard, nu este cu nimic mai daunator decat o institutie nationala." - scriu cei de la The Guardian.

"Sunt fericit cu foarte putin pe acest pamant ... insa imi place sa am cat mai mult in pahar" - este o vorba binecunoscuta a actorului si, 'mon Dieu', a demonstrat de nenumarate ori ca aplica intelesul acestor cuvinte si in viata reala.

Si totusi nu e fericit, desi Gerard are destul de mult pe acest pamant: un castel, podgorii in Franta, Maroc, Spania, Italia, Argentina, Algeria si Ucraina, trei restaurante pariziene, o crescatorie de peste, un hotel si o firma de inchirieri de motociclete - ca sa nu mai mentionam si concesiunile de petrol din Cuba si investitiile in telecomunicatiile din Romania.

Citește și
Gerard Depardieu
Moment jenant pentru unul dintre cei mai mari actori. Presa straina: "A facut pe el". FOTO
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Si chiar daca a avut destul in pahar, el nu a putut trece peste propunerea guvernului socialist de aplicare temporara a unei 'supertaxe' de 75% pe veniturile personale care depasesc 1 milion de euro pe an. Aceasta masura este inclusa in cadrul programului de reducere a deficitului bugetar al Frantei la sub 3% din PIB in 2013.

Asa ca actorul in varsta de 63 de ani a anuntat ca se muta in Belgia, celebrul taram al berii, cartofilor pai, al ciocolatei si al exilului financiar. Declaratia sa a tulburat apele in Franta, fiind acuzat ca are un comprtament nepatriotic. Si totusi, in loc sa devina nepopular, asa cum se intampla acum cu presedintele Francois Hollande, criticile au inceput sa-i atinga pe socialisti - acuzati ca il forteaza sa plece.

"Intoarce-te", au plans in Franta cativa actori, care l-au avertizat ca in Belgia se va "plictisi ca un soarece".

Depardieu, care l-a sustinut pe Nicholas Sarkozy la alegerile prezidentiale, a scris o nota de adio furioasa in Le Journal du Dimanche, plangandu-se de lipsa de respect a guvernului.

Recent, Gerard Depardieu si-a scos la vanzare hotelul pe care il detine in Paris si care este evaluat de specialisti la 50 de milioane de euro. Este vorba de o proprietate de 1.800 de metri patrati, care include si hotelul Chambon, construit in secolul al 19-lea, situata in Saint-Germain-des-Prés, potrivit cotidianului Le Parisien, citat de Mediafax. Hotelul este clasat ca monument istoric si are 20 de apartamente, 10 camere, lift, balcoane, terasa si piscina.

Anuntul de vanzare a fost publicat online pe site-ul grupului imobiliar Daniel Féau, specializat in proprietati de lux, informeaza 20minutes.fr Site-ul nu mentioneaza pretul de vanzare, dar cotidianul Le Parisien scrie ca este evaluat de specialisti la aproximativ 50 de milioane de euro.

De altfel, Depardieu a cumparat o casa in satul belgian Nechin, aflat langa granita cu Franta, potrivit primarului localitatii, Daniel Senesael. Acesta a adaugat ca actorul s-a interesat si de procedura de a primi rezidenta in Belgia. Actorul se va alatura astfel comunitatii belgiene care a adoptat aproximativ 2.800 de francezi, printre are si familia Mulliez, proprietara a celebrului lant de hipermarketuri Auchan si a lantului de magazine cu profil sportiv Decathlon.

Conform legislatiei belgiene, rezidentii nu platesc impozit pe avere care, in Franta, este in prezent aplicat indivizilor cu averi de peste 1 milion de euro.

Potrivit presei britanice, decizia lui Depardieu de a schimba Franta cu Belgia nu va contribui cu nimic la imaginea sa alterata de o serie de incidente jenante. In august, un sofer i-a inaintat o plangere penala in urma unei altercatii violente in care a fost implicat, la Paris.

Gérard Depardieu este unul dintre cei mai cunoscuti actori francezi pe plan international si are la activ peste 100 de filme in care a jucat, inclusiv cele din seria "Asterix", insa in ultima vreme a tinut prima pagina a ziarelor din motive care nu au legatura cu cariera artistica. In vara anului 2011, presa din lumea intreaga scria despre faptul ca actorul francez, suferind de incontinenta urinara, a incercat sa urineze, discret, intr-o sticla, deoarece insotitoarea de bord i-a interzis accesul la toaleta, pentru ca avionul - care circula pe ruta Paris-Dublin - se pregatea sa decoleze.

Gerard Depardieu a declarat ca, in decursul celor 45 de ani de munca, el a platit peste 145 de milioane de euro ca taxe statului francez, anul trecut acestea ridicandu-se la 85% din venitul sau.

Nascut in 1948, Gerard Xavier Marcel Depardieu a primit numeroase premii pentru cariera sa artistica. Printre acestea se numara Premiul Cesar (1981) pentru cel mai bun actor, Globul de Aur (1991) si a fost nominalizat la Oscar (1990) pentru roul din filmul Cyrano de Bergerac. In anul 1985, a primit din partea statului francez Ordinul national de Merit in grad de Cavaler, iar in 1996 Legiunea de Onoare.

Alte filme in care s-a remarcat Depardieu sunt: seria Asterix si Obelix, Mizerabilii (2001), Contele de Monte Cristo (1999), Omul cu Masca de Fier (1998).

Vezi cele mai tari mesaje de Craciun pe www.stirileprotv.ro. Trimite celor dragi cele mai interesante urari de Craciun

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Unul dintre cei mai cunoscuti actori ai lumii, grav bolnav. Cum a fost fotografiat pe aeroport
Unul dintre cei mai cunoscuti actori ai lumii, grav bolnav. Cum a fost fotografiat pe aeroport

In ultimele zile au circulat zvonuri privind starea subreda de sanatate a actorului francez Gerard Depardieu. Acestea par sa fie intemeiate, dupa ce un fotograf l-a surprins pe aeroportul din Roma, intr-o stare jalnica.

Moment jenant pentru unul dintre cei mai mari actori. Presa straina:
Moment jenant pentru unul dintre cei mai mari actori. Presa straina: "A facut pe el". FOTO

Acesta este momentul care i-ar putea distruge definitiv cariera. Un mare actor de la Hollywood a fost fotografiat la un eveniment monden cu pantalonii uzi, intr-un loc... sensibil. Jurnalistii au inceput imediat sa speculeze ca ar fi facut pe el.

Aparitia anului in Sighisoara: Gerard Depardieu, in camasa ardeleneasca. Romania, prin ochii sai
Aparitia anului in Sighisoara: Gerard Depardieu, in camasa ardeleneasca. Romania, prin ochii sai

Un cavaler romantic, fostul Cyrano s-a plimbat, luni, pe strazile Sighisoarei, dar nu in armura, ci in camasa populara ardeleneasca.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.