ATENTATE TERORISTE in Indonezia. Atacurile in serie au fost revendicate de ISIS. "Toti teroristii au fost neutralizati"

×
Codul embed a fost copiat

Atac terorist la Jakarta. O serie de explozii s-au produs in capitala Indoneziei si au avut loc schimburi de focuri inversunate intre atacatori si fortele de securitate. Atentie, imagini cu impact emotional!

Potrivit autoritatilor, situatia este acum sub control. Sunt cel putin 7 morti, cinci dintre acestia fiind membri ai comandoului terorist. Cel putin un olandez se numara printre victimele atacului. Totul s-a petrecut intr-o zona luxoasa a orasului, unde se afla un mare centru comercial si mai multe hoteluri. Doi atentatori kamikaze au detonat centurile cu explozivi langa o cafenea. A mai fost cel putin un terorist sinucigas care s-a aruncat in aer intr-o zona comerciala, nu departe de palatul prezidential. Au fost relatari si despre alte explozii, langa ambasadele Pakistanului si Turciei.

De asemenea, politistii s-au angajat in schimburi inversunate de focuri cu alti membri ai comandoului terorist, inclusiv la un cinematograf. La mai bine de o ora de la exploziile initiale, inca rasunau focuri de arma.Politisti inarmati, sprijiniti de vehicule blindate, au fost desfasurati pe strazile capitalei indoneziene. Iar lunetistii au fost instalati in pozitii strategice, la inaltime.Asaltul terorist a fost planuit astfel incat sa provoace panica si cat mai multe pagube si victime. Autoritatile avertizasera de mai multe ori ca un atentat de mare amploare in Indonezia este doar o chestiune de timp. In ultimii ani, undeva intre 150 si 200 de indonezieni s-au dus in Siria, ca sa lupte de partea asa-numitului Stat islamic. Iar multi s-au intors planuind probabil atacuri teroriste.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
►Sapte persoane, printre care cinci presupusi teroristi, au fost ucisi
►Exploziile au avut loc in vecinatatea unei sectii de politie si a unui centru comercial (Sarinah Mall).
►Exploziile au avut loc pe una dintre cele mai aglomerate strazi ale Jakartei, unde se gasesc multe magazine, precum si biroul Natiunilor Unite.
►Presedintele Indoneziei califica exploziile drept un "act de terorism".
►Presa locala vorbeste de existenta a 10 pana la 14 atacatori, unii dintre ei sinucigasi.

Citește și
Afganistan atentat
Povestea din spatele celei mai emotionante fotografii ale zilei. Un tata afgan isi consoleaza fiica dupa un atac sinucigas
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR

UPDATE 17:50 Momentul exploziilor a fost surprins de o camera de supraveghere amplasata in zona. In imagini se vede cum intreaga strada este zguduita de o deflagratie puternica, dupa care se vede cum iese un fum negru si gros din locul in care fusese amplasata bomba.

UPDATE 13:00 Gruparea jihadista Statul Islamic a revendicat atacurile comise joi in capitala Indoneziei, Jakarta, intr-un mesaj postat de agentia de presa afiliata gruparii teroriste, Al-Amaq, pe o retea sociala, “Luptatorii Statului Islamic au comis atacul armat din aceasta dimineata, vizand cetateni straini si fortele de securitate insarcinate cu protectia acestora in capitala indoneziana”, a relatat Al-Amaq pe contul sau Telegram. Informatia nu a putut fi verificata din surse independente.

UPDATE 10:55 Politia indoneziana a anuntat incheierea atacului comis joi intr-o zona comerciala din centrul Jakartei, capitala Indoneziei, unde mai multe explozii urmate de schimburi de focuri s-au soldat cu cel putin sapte morti, cinci dintre ei din randul atacatorilor, relateaza EFE.

Un reprezentant al politiei, Budi Gunawan, a declarat pentru presa ca doi dintre cei decedati sunt civili - intre ei, un cetatean olandez -, iar 10 persoane, dintre care cinci politisti, au fost ranite. "Toti atacatorii au fost neutralizati", a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Iqbal Kabid, pentru agentia Antara. Autoritatile indoneziene au anuntat ca au securizat toate cladirile din complexul comercial in care cel putin sase atacatori se baricadasera dupa explozii si unde s-au inregistrat schimburi de focuri intr-un cinematograf.

UPDATE 10:00 Politia indoneziana a arestat joi patru militanti suspectati de implicare in atacul cu bombe si arme de foc comis la Jakarta, transmite Reuters. Sapte persoane, printre care patru presupusi teroristi (din care doi atacatori-kamikaze), au fost ucisi joi intr-un atac cu bombe si cu arme de foc in capitala Indoneziei.Trei politisti au fost grav raniti in atacurile comise in apropierea centrului comercial Sarinah, din centrul Jakartei, a precizat purtatorul de cuvant al politiei locale, Muhammad Iqbal, pentru postul TVOne. “Patru presupusi atacatori au fost ucisi intr-un schimb de focuri cu politia”, a adaugat el, mentionand ca politia crede ca nu mai exista atacatori in libertate.

Conform AFP, conducerea grupului american Starbucks a anuntat inchiderea tuturor cafenelelor sale din Jakarta “pana la noi ordine”, dupa atacurile care au lovit joi unul dintre localurile sale. “Acest magazin si toate celelalte magazine Starbucks din Jakarta vor ramane inchise, ca masura de precautie, pana la noi ordine. Urmarim indeaproape evolutia situatiei”, a anuntat grupul american, intr-un comunicat de presa.

UPDATE 09:00 Un alt purtator de cuvant - al politiei nationale - a declarat pentru AFP ca patru persoane au murit: un politist si trei civili. “Deocamdata, schimburile de focuri au incetat, dar atacatorii au fugit si ne temem ca vor avea loc noi schimburi de focuri”, a spus el. Potrivit AFP, zona in care au avut loc exploziile este survolata de elicoptere.

UPDATE 08:50 Sapte persoane, printre care patru presupusi teroristi, au fost ucisi joi intr-un atac cu bombe si cu arme de foc in capitala Indoneziei, Jakarta, a anuntat politia, transmite DPA. Trei politisti au fost grav raniti in atacurile comise in apropierea centrului comercial Sarinah, din centrul Jakartei, a precizat purtatorul de cuvant al politiei locale, Muhammad Iqbal, pentru postul TVOne. “Patru presupusi atacatori au fost ucisi intr-un schimb de focuri cu politia”, a adaugat el, mentionand ca politia crede ca nu mai exista atacatori in libertate.

“Securizam cladirea de jos pana sus”, a declarat la randul sau un alt purtator de cuvant al politiei, Iqbal Kabid, care a explicat ca schimbul de focuri intre atacatori si politie a avut loc la un cinematograf situat in aceeasi cladire cu cafeneaua Starbucks, care a fost si ea atacata. “In scurt timp, vom anunta ca perimetrul a fost securizat”, a spus el.

UPDATE 08:40 Indonezia se afla in stare de alerta pentru posibile atacuri impotriva autoritatilor locale si a locurilor frecventate de straini. Cea mai populata tara islamica si unde musulmanii reprezinta 88% din cei 250 de milioane de locuitori, Indonezia a fost tinta mai multor atacuri comise de radicali islamisti. Cel mai grav atentat a avut loc in 2002 in insula turistica Bali, si s-a soldat cu 202 morti, in majoritate australieni.

UPDATE 08:30 Potrivit Reuters, seful agentiei nationale de informatii a declarat ca nu exista indicii potrivit carora jihadisti din Statul Islamic s-ar afla in spatele atacului. “Este evident vorba despre terorism, dar deocamdata nu exista indicii ca ar avea legatura cu Statul Islamic”, a spus inaltul oficial indonezian. Politia din Jakarta a anuntat ca la atac au participat intre 10 si 14 barbati inarmati, unii dintre ei continuand sa se afle in interiorul unui centru comercial situat in apropierea locului in care au avut loc atacurile. Prima deflagratie a avut loc la pranz, la un post de politie, a relatat DetikTv. Dupa explozie, au urmat tiruri de arme intense si noi explozii. Potrivit ziarului Kompas, gloantele au lovit mai multe persoane, motiv pentru care numarul victimelor ar putea creste. Politia a incercuit strazile adiacente centrului comercial Sarinah, un alt loc in care s-au produs atacuri, in cartierul Jalan Thamrin, aflat in apropierea palatului prezidential si al birourilor ONU.

UPDATE 08:15 Presedintele Indoneziei, Joko “Jokowi” Widodo, aflat intr-o vizita de lucru in Cirebon, oras in Java de Vest, a condamnat joi atacul cu explozivi urmat de tiruri de arme in centrul capitalei Jakarta, in care si-au pierdut viata cel putin sase persoane, si a cerut prinderea vinovatilor, transmite EFE. “Condamnam atacurile. Urmariti-i si prindeti-i pe acesti indivizi si reteaua lor”, a spus Widodo, care a calificat exploziile drept “acte teroriste” si care urmeaza sa-si intrerupa vizita si sa revina la Jakarta. “Natiunea noastra si poporul nostru nu trebuie sa se teama, nu vom fi invinsi de aceste acte de terorism”, a declarat Widodo la postul de televiziune Metro TV, adaugand ca autoritatile “condamna acest act care a perturbat securitatea si a semanat teroarea in randul populatiei”.

UPDATE 08:05 Presa locala relateaza ca au avut loc cel putin sapte explozii. Printre victime se afla trei atacatori si un politist, potrivit surselor. Exploziile au fost urmate de focuri de arma, in apropierea palatului prezidential si a sediului ONU, relateaza The Guardian in editia electronica.

UPDATE 08:00 In atentate au fost implicati 14 barbati, relateaza RT citand autoritatile locale. Potrivit People's Daily, cel putin 3 atacatori kamikaze s-au aruncat in aer la o cafenea Starbucks din malul Sarinah. 

UPDATE 07:50 Bilant de cel putin sase morti anuntat de Reuters care precizeaza ca aceste atentate vin dupa ce Indonezia a fost amenintat de gruparea ISIS in ultimele saptamani in repetate randuri

UPDATE 07:30
  Politia locala a confirmat cel putin 4 morti in explozii, relateaza CNN.

UPDATE 07:00 Exploziile au fost provocate de o bomba, a confirmat politia. Trei corpuri erau intinse pe artera capitalei indoneziene unde au fost auzite exploziile. Potrivit contului oficial de Twitter al politiei din Jakarta, o explozie a avut loc in fata unui centru comercial numit Sarinah mall.

O sectie de politie pe o artera a orasului a fost avariata dupa ce s-au auzit sase explozii. Potrivit Metro TV, citata de agentia DPA, trei explozii au avut loc langa centrul comercial si mai multe persoane au fost ranite. Schimburi de focuri aveau de asemenea loc intre politisti si atacatori in fata cafenelei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Primele imagini cu autorul atacului cu bomba din Istanbul. 60 de suspecti au fost arestati, printre care si 3 rusi
Primele imagini cu autorul atacului cu bomba din Istanbul. 60 de suspecti au fost arestati, printre care si 3 rusi

Televiziunea turca Haber afirma ca a reusit sa faca rost de o inregistrare in care apare Nabil Fadli, presupusul autor al atentatului din Istanbul din 13 ianuarie.

Povestea din spatele celei mai emotionante fotografii ale zilei. Un tata afgan isi consoleaza fiica dupa un atac sinucigas
Povestea din spatele celei mai emotionante fotografii ale zilei. Un tata afgan isi consoleaza fiica dupa un atac sinucigas

Consulatul pakistanez din Jalalabad, Afghanistan, a fost tinta unui atentat sinucigas si a unui schimb de focuri. Sapte membri ai fortelor de securitate afgane au fost ucise, iar altele 10 au fost ranite in schimbul de arme, printre care si 3 civili.

Atentat la Istanbul: numarul turistilor germani ucisi a ajuns la 10. Ce s-a aflat despre rusii arestati de politia turca
Atentat la Istanbul: numarul turistilor germani ucisi a ajuns la 10. Ce s-a aflat despre rusii arestati de politia turca

Teroristul sinucigas care a ucis marti 10 turisti straini la Istanbul era un individ nascut in Arabia Saudita care ceruse azil in Turcia in data de 5 ianuarie, a informat miercuri ziarul Hurriyet, citat de EFE.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.

În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral.