Tara unde gravitatea abuzului sexual se masoara in apartenenta la casta. De ce nu poate India sa impuna o politica anti-viol

India - 2

Cazul unor fete violate si apoi spanzurate in statul Uttar Pradesh din India a starnit o adevarata dezbatere nationala despre conditia femeilor, discriminare si sistemul de caste din aceasta tara.

Totul a inceput cand tatal uneia dintre adolescentele de 14 si 16 ani a mers la politie sa reclame disparitia fetelor. Barbatul sustine ca a fost ridiculizat de oamenii legii atunci cand acestia au aflat ca fetele, verisoare de altfel, faceau parte dintr-o casta inferioara.

"Cand am mers la sectia de politie, primul lucru care m-au intrebat a fost din ce casta fac parte. Cand le-am spus, au inceput abuzurile", a povestit barbatul pentru BBC. "Au refuzat sa-mi caute fata".

Fetele fusesera rapite, violate si apoi spanzurate de un copac. Si, ca o ironie a sortii, cel putin trei persoane, inclusiv un politist, au fost arestate pana la urma in acest caz.

Citește și
india
Violul care a cutremurat o tara si a schimbat legile. Trei barbati din India au fost condamnati la moarte
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Atentia autoritatilor, impartita in functie de casta

India este divizata social in numeroase caste, care, la randul lor, au diviziuni. Violenta este o metoda des folosita de membrii castelor superioare pentru a-si intari pozitia si a raspandi frica.

In cazul de fata, chiar daca atat victimele cat si suspectii faceau parte din aceeasi casta - "Other Backward Classes" - cele doua fete erau mult mai jos in ierarhie.

Autoritatile indiene au declarat ca doi barbati au fost arestati pentru viol in grup si omucidere. De asemenea, un politist a fost retinut pentru conspiratie si neglijenta in serviciu. Oamenii legii au dezvaluit ca sunt pe urma a inca doi suspecti. Iar seful de sectie Atul Saxena a declarat ca va deschide o "ancheta ampla" in problema discriminarii pe baza de casta practicata de politia indiana.

Oamenii din Katra Shahadatganj, un sat de 10.000 de oameni din districtul Badaun, unde a avut loc tragicul eveniment, sunt de parere ca sistemul de caste "joaca un rol important in politicile sociale" din comunitate, scrie BBC.

"Daca media nu ar fi venit aici, politia nu ar fi facut nimic", este de parere unul dintre oamenii din comunitate.

______________________________________________

Cazuri de viol care au socat India:

23 ianuarie 2014. 13 barbati retinuti in Bengalul de Vest in cazul unei femei violante in grup. Totul s-a intamplat, se pare, la ordinul batranilor satului care dezaprobau relatia acesteia cu un barbat din comunitate

4 aprilie 2014. Trei barbati condamnati la moarte prin spanzurare in cazul unei jurnaliste de 23 de ani violata anul trecut in Mumbai

15 ianuarie 2014. O femeie din Danemarca acuza faptul ca a fost violata in grup, dupa ce s-a ratacit pe strazile din New Delhi, in drum spre hotel

17 septembrie 2013. Cinci tineri retinuti in Assam in cazul unei fetite de 10 ani violata in grup

4 iunie 2013. O tanara de 30 de ani din SUA violata in grup in Himachal Pradesh

30 aprilie 2013. O fetita de 5 ani moarta la doua saptamani dupa ce a fost violata in Madhya Pradesh

16 decembrie 2012. O studenta este violata in grup intr-un autobuz din New Delhi. Cazul a starnit un val de proteste la nivel national

____________________________________________

Un vecin de-al victimelor confirma si el ca este o practica intalnita ca politia locala sa "discrimineze" membrii acestor caste inferioare.

"Chiar daca cei banuiti ca au conspirat au fost retrasi din randurile politiei, cei care ii vor inlocui nu vor fi neaparat mai buni, vor practica si ei discriminarea", a mai spus vecinul celor doua fete.

Cu toate acestea, seful de sectie Saxena a negat ca prejudecatile legate de casta ar fi jucat vreun rol in comportamentul autoritatilor statale.

"Politia lucreaza dupa proceduri standard si considera toti cetatenii egali in fata legii. Este posibil sa existe doua-trei cazuri ca acesta si ne vom asigura ca vinovatii vor fi prinsi si pedepsiti", a spus acesta.

Cazurile de viol in grup au fost tot mai frecvente in India, incepand cu anul 2012, atunci cand o studenta a fost atacata intr-un autobuz din New Delhi. Anul trecut, dupa vaste proteste in legatura cu acest caz, guvernul indian a inasprit legile referitoare la abuzuri sexuale. Complete de judecata speciale au fost intocmite sa dea verdictul in aceste cazuri. In cele mai extreme dintre ele vinovatii au fost condamnati la moarte.

Pe de alta parte insa, organizatii care militeaza pentru drepturile femeii sustin ca problema este de fapt rata scazuta a condamnarilor in cazurile de viol. Iar singura solutie ar fi, spun liderii acestor organizatii, eficientizarea anchetelor politiei si nu inasprirea pedepselor.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
"Ce altceva pot sa fac?" Povestea baiatului tinut in lanturi de propria bunica. FOTO

Lakhan Kale, in varsta de 9 ani, este mut si sufera de epilepsie. Copilul din India este crescut de bunica lui. Batrana il tine legat cu un lant de o bara de fier cat timp este plecata la munca.

Violul care a cutremurat o tara si a schimbat legile. Trei barbati din India au fost condamnati la moarte
Violul care a cutremurat o tara si a schimbat legile. Trei barbati din India au fost condamnati la moarte

Un tribunal indian a condamnat vineri la moarte trei barbati pentru comiterea a doua violuri in grup, in baza unei legi inasprite anul trecut care permite condamnarea la pedeapsa capitala in cazul repetarii faptei, relateaza AFP.

Raport: 30 de milioane de sclavi traiesc in 2013 pe intreg mapamondul
Raport: 30 de milioane de sclavi traiesc in 2013 pe intreg mapamondul

Un nou raport global realizat de Walk Free Foundation anunta ca aproximativ 30 de milioane oameni traiesc in sclavie, in intreaga lume. In acest studiu, India ocupa primul loc, cu aproximativ 14 milioane de persoane.

Recomandări
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.