Țara din UE unde mii de femei sunt nevoite să zboare peste hotare pentru a face avort

sarcina, avort, avort irlanda, referendum
CNN

Femeile însărcinate din Irlanda, care doresc să facă o întrerupere de sarcină, sunt nevoite să zboare în altă țară pentru a recurge la această procedură medicală, din cauză că avortul este interzis prin lege.

Astfel, în fiecare an, aproximativ 3.000 de femei se văd nevoite să parcurgă peste 200 de kilometri pentru a face avort, scrie CNN. În acestă situație a fost și Julie O’Donnel. Când era însărcinată în 29 de săptămâni, s-a îmbarcat într-un zbor dinspre Dublin spre Liverpool. Când i-a spus șoferului de la taxi unde vrea să meargă, el a înțeles imediat: „Dacă le spui că mergi la Spitalul pentru femei din Liverpool, ei știu exact de ce te îndrepți acolo. Este foarte ciudat”, a povestit Julie O’Donnell pentru CNN.

Cu doar trei săptămâni înainte să se urce în avion, femeia a descoperit la o ecografie de rutină că fătul avea anencefalie, o malformație congenitală caracterizată prin absența cerebelului și a encefalului. Astfel, medicul i-a dat femeii două opțiuni: să ducă sarcina la capăt, ceea ce ar fi presupus ca fătul să se nască mort, sau să facă o întrerupere de sarcină peste hotare.

„Vă spun sincer că niciodată nu m-am simțit așa abandonată și singură. Nu ne-a venit să credem că vom fi nevoiți să mergem (n.r – în Liverpool) și să aranjăm totul singuri (...) Mi-amintesc că a doua zi după avort a trebuit să merg la cumpărături, pentru că nu am venit pregătită. Este oribil, dacă mă gândesc mai bine. Am zburat înapoi spre casă la o zi după ce s-a întâmplat totul. Fiecare fată din Irlanda cunoaște pe cineva care a făcut avord. Doar că nimeni nu vorbește despre asta, pentru că este un secret murdar și este asociat cu ceva rușinos”, a povestit femeia, vorbind despre experiența prin care a trecut în 2010.

Întrucât avorturile sunt ilegale în Irlanda, cu excepția cazurilor în care sarcina reprezintă „un risc real și substanțial” asupra vieții mamei, aproximativ 3.000 de femei pleacă, anual, în Marea Britanie pentru o astfel de intervenție medicală.

Citește și
marsul pentru viata cluj
Manifestație împotriva avorturilor, la Cluj: 2000 de persoane au participat la "Marșul pentru Viață"
Prețul eliberării Alinei Apostol din „gulagul” chinezesc. Fost deținut al regimului de la Beijing: „Cu chinezii trebuie să negociezi direct!”. Răspunsul Ministerului Justiției din România

Și Lucy Watmough, o tânără de 20 de ani, a mers la Londra ca să facă avort: „Am fost îngrijorată, stresată, supărată, iar familia mea nu știa de ce. Situația a devenit foarte obositoare, până într-o zi, când am început să plâng în bucătărie și i-am spus mamei că am făcut un avort. M-a îmbrățișat și mi-a zis că și-ar fi dorit să fie acolo pentru mine. În aeroport, mă simțeam de parcă toată lumea mă privea și de parcă ar fi știut ce urmează să fac.”

Arlette Lyons era însărcinată în 12 săptămâni când a descoperit că bebelușul ei avea sindromul Patau, care afectează grav organele fătului. Medicul i-a zis că probabil bebelușul va muri din cauza unui atac de cord: „Am fost îngrozită. Tot ce îmi doream era să ajung înapoi acasă, durerea e îngrozitoare. O femeie ar trebui să stea în pat după ce face avort, nu să călătorească cu barca, cu mașina.”

Soarta femeilor din Irlanda s-ar putea schimba

În 25 mai, în Irlanda va avea loc un referendum, pentru ca oamenii să își exprime opțiunea referitoare la al optulea amendament din Constituție, care prevede că fătul are același drept la viață precum mama. Dacă irlandezii vor vota pentru revocarea acestui amendament, femeile vor putea dobândi dreptul de a întrerupe sarcina până în a 12-a săptămână și chiar mai târziu în cazul în care viața mamei ar fi pusă pericol.

Pe de altă parte, dacă majoritatea cetățenilor va răspunde „nu” la referendum, Irlanda va păstra actuala legislație – una dintre cele mai stricte din întreaga Uniune Europeană. Activiștii anti-avort pledează pentru păstrarea acestui amendament, motivând că astfel au fost salvate mii de vieți.

„Numeroase femei ne-au spus că în timpul în care planificau călătoria în Anglia, pentru o întrerupere de sarcină, au realizat că nu mai vor să facă asta”, a spus Anne Murray, purtătoare de cuvânt a Campaniei Pro Viață.

Pe de altă parte, cei care pledează pentru abrogarea Amendamentului opt susțin că prin acesta s-a creat o cultură a rușinii, care obligă femeile să recurgă la gesturi extreme.

„Avem o legislație medievală în ceea ce privește sistemul de sănătate reproductivă din Irlanda și nu vrem să vedem realitatea”, a spus Dr. Mark Murphy, care predă la Colegiul Regal al Chirurgilor din Irlanda.

De cele mai multe ori, femeile se întorc în țară în aceeași zi în care au făcut avortul. Datorită distanței, biletele de avion sunt destul de ieftine și multe cupluri se referă la aceste călătorii ca la „excursii pentru cumpărături” sau pentru meciuri de fotbal.

„Femeile irlandeze fac avort, doar că nu pe teritoriul Irlandei”, precizează Donagh Stenson, reprezentant al unei organizații caritabile care facilitează accesul femeilor la servicii de întrerupere a sarcinii în Marea Britanie.

Totodată, Stenson a făcut referire la cazul unei femei care era în a opta săptămână de sarcină, cât și în ultima etapă a tratamentului pentru cancer. Medicii irlandezi i-au spus că nici nu vor permite o întrerupere de sarcină, dar nici nu o vor mai lăsa să își continue tratamentele.

„Nu știu ce s-a întâmplat cu ea. Nu știu dacă a murit înainte să apuce să nască. În mod cert, nu a călătorit cu ajutorul nostru”, a adăugat Donagh Stenson.

Potrivit acesteia, vârsta clientelor sale variază între 12 și 50 de ani, majoritatea fiind în primul trimestru al sarcinii. Ca să poată recurge la o întrerupere de sarcină, femeile trebuie să aibă până la 4.000 de dolari.

„În trecut, femeile ne-au întrebat dacă vor merge în iad. A trebuit chiar să le punem în legătură cu preoți, pentru că erau disperate”, a mai explicat Stenson, subliniind că religia catolică joacă un rol foarte important în această problemă, astfel că femeile se tem să discute cu familiile despre o posibilă întrerupere de sarcină.

Începând din 1980, 170.000 de femei au călătorit în Marea Britanie ca să poată face un avort.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Ce mesaj a transmis fotbalistul eliminat de Istvan Kovacs în Barcelona - PSG
Citește și...
Papa Francisc i-a criticat pe politicienii catolici care au un discurs anti-migraţie
Papa Francisc i-a criticat pe politicienii catolici care au un discurs anti-migraţie

Exortaţia suveranului pontif a venit în contextul câştigării alegerilor din Ungaria de către Viktor Orban.

Manifestație împotriva avorturilor, la Cluj: 2000 de persoane au participat la
Manifestație împotriva avorturilor, la Cluj: 2000 de persoane au participat la "Marșul pentru Viață"

Aproximativ 2.000 de persoane au participat, sâmbătă, la o manifestaţie pentru viaţă şi împotriva avorturilor, intitulată "Marşul pentru Viaţă".

Mii de persoane au protestat, în Polonia, față de legislația privind avortul
Mii de persoane au protestat, în Polonia, față de legislația privind avortul

Este indignare în Polonia, după ce majoritatea conservatoare din Parlament a anunţat că vrea să restrângă şi mai mult dreptul femeilor la avort.

Recomandări
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice
FMI: Riscul de recesiune a economiei mondiale este minim, în ciuda incertitudinilor geopolitice

Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică, relatează CNBC.

Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat
Pompierii continuă căutările sub dărâmături în urma exploziei din Craiova. Momentul deflagrației violente a fost filmat

O explozie puternică a transformat miercuri noapte într-o ruină o clădire pentru nefamiliști din Craiova. O femeie a murit, iar alte trei persoane au ajuns la spital, după ce o parte din primul etaj s-a prăbușit.

WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche
WSJ: Liderii de război ai Israelului nu au încredere unii în alţii. Există păreri radicale și o rivalitate veche

După şase luni de conflict împotriva Hamas, publicul israelian este profund divizat în ceea ce priveşte modul în care se poate câştiga războiul din Fâşia Gaza.