Sute de noi insule, descoperite pe Terra. Cum au stat ascunse pana acum

Insulele-bariera, Lousiana

Pamantul are cu 657 mai multe insule de tip bariera decat s-a crezut pana acum, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Duke si Colegiul Meredith, din Raleigh, Statele Unite. Totalul insulelor de tip bariera de pe Glob a ajuns acum la 2.149.



Livescience.com relateaza ca oamenii de stiinta au descoperit cele 657 de noi insule cu ajutorul imaginilor din satelit, a hartilor topografice si a hartilor de navigatie.

Insulele de tip bariera se constituie sub forma unor lanturi lungi, inguste si joase de-a lungul tarmurilor, din nisip si sedimente. Aceste lanturi de insule sunt paralele cu zonele de coasta si separate de acestea prin mici golfuri, estuare sau lagune. Spre deosebire de alte forme de relief, insulele de tip bariera apar, se erodeaza, migreaza, dispar si reapar de-a lungul timpului sub actiunea valurilor, a curentilor de apa, a mareelor sau a altor procese fizice specifice mediului oceanic. Acest lucru ingreuneaza foarte mult monitorizarea lor, ceea ce a dus si la erori de clasificare si de numarare a lor. Asa se explica identificarea acestor 657 de noi insule.

Puse cap la cap, lanturile de insule de tip bariera de pe Glob masoara 21.000 de kilometri lungime si se gasesc de-a lungul tuturor continentelor, cu exceptia Antarcticii. De asemenea, pot fi gasite in toate oceanele si reprezinta 10% din liniile de litoral de pe Terra. Emisfera nordica este gazda a 74% dintre aceste insule.

Citește și
insula
Top 10 cele mai spectaculoase insule pe care sa le vizitezi
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Insulele-bariera ajuta la protejarea zonelor de coasta foarte joase de actiunea eroziunii si pot fi importante habitate pentru viata salbatica. Natiunea cu cele mai multe insule-bariera sunt Statele Unite, cu 405, inclusiv cele aflate langa tarmurile din Alaska.

Nou identificatele insule nu au aparut miraculos in ultimii ani, spune Matthew L. Stutz, unul dintre cercetatorii care le-au descoperit. Ele au existat de multa vreme, insa fie nu au fost observate, fie au fost clasificate gresit in studiile de pana acum.
Anterior, de exemplu, oamenii de stiinta credeau ca insulele-bariera nu puteau exista in locuri unde mareele afecteaza mai mult de patru metri din tarm. Acum, noul studiu releva ca cel mai mare lant de astfel de insule este situat de-a lungul coastei ecuatoriale a Braziliei, unde primavara mareea atinge sapte metri.

Citeste si:

Daily Mail: Kennedy, asasinat pentru ca punea intrebari despre OZN-uri

Prizoniera fricii, inchisa de 2 ani in casa. Vocea ei face senzatie pe net

Vreau libertate. Cum arata tanara care socheaza lumea musulmana in Playboy

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Vrei sa-ti cumperi o insula pustie? Au chinezii de vanzare
Vrei sa-ti cumperi o insula pustie? Au chinezii de vanzare

Guvernul chinez a dat de curand publicitatii o lista cu 176 de insule nelocuite pe care planuieste sa le vanda, in scopuri turistice sau industriale, oricui ar avea bani sa cumpere.

Top 10 cele mai spectaculoase insule pe care sa le vizitezi
Top 10 cele mai spectaculoase insule pe care sa le vizitezi

Daca iti place sa calatoresti si vrei sa ajungi si in locuri exotice, nu doar in capitalele Europei, poti alege dintre numeroasele insule pe care ghidurile de calatorie le recomanda ca fiind cele mai spectaculoase.

"Prima insula cu cer intunecat din lume". VIDEO

Imaginati-va un loc in care nu exista lumina decat de la soare. Unde atunci cand se insereaza nu se aprinde niciun bec, in nicio casa sau pe nicio strada. La noi se spune lipsa de civilizatie, la altii e semn ca nu exista poluare.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.