Statul Islamic si-a extins controlul si are nevoie de arme. Anuntul ingrijorator facut de ONU despre gruparea terorista

Ultimul update: Luni 14 Martie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 11 Martie 2016 09:05
Categorie: Internaţional
Statul Islamic

Gruparea jihadista Statul Islamic 'si-a extins net controlul asupra teritoriului' Libiei, ceea ce contribuie la 'cresterea cererii de material militar', indica un raport al expertilor ONU publicat joi si citat de AFP.

 

Raportul subliniaza ca la Syrta, principalul sau cap de pod in Libia, Statul Islamic 'a facut recrutari cu succes printre comunitatile marginalizate dupa rasturnarea regimului lui Muammar Gaddafi', scrie Agerpres.

'Cresterea in putere a SI in Syrta a fost importanta in 2015', noteaza raportul. 'Statul Islamic este in prezent actorul politic si militar cel mai important in regiune'.

Gruparea jihadista si-a 'sporit de asemenea capacitatea operationala la Tripoli si Sabratha', recrutand combatanti locali si straini.

Statul Islamic nu are pentru moment venituri directe din exploatarea petroliera in Libia, dar 'atacurile sale impotriva instalatiilor petroliere compromit grav stabilitatea economica a tarii'.

Chiar daca un guvern de uniune nationala a fost format in cele din urma in Libia, 'riscul deturnarii si utilizarii necorespunzatoare a materialului militar va ramane foarte ridicat', mai afirma expertii.

Astfel, ei recomanda 'mentinerea dispozitiilor actuale ale embargoului' in vigoare, care prevad scutiri pentru necesitatile guvernului recunoscut de comunitatea internationala.

Acesta solicita de mult timp flexibilizarea acestui embargo cu scopul, afirma el, de a echipa armata regulata si de a-i permite sa combata astfel mai bine Statul Islamic.

ONU depune eforturi de mai multe luni pentru a favoriza formarea unui guvern de uniune nationala in Libia, divizata intre doua guverne si doua parlamente.

Potrivit expertilor, 'viitorul guvern de uniune nationala va trebui sa instituie un canal unic pentru apelurile de oferta si masuri de control stricte si verificabile pentru a evita deturnarile' si sa dispuna in special o inventariere a materialului, 'inclusiv a armelor chimice'.

Raportul citeaza mai multe cazuri de incalcare a embargoului, cu echipamente si arme provenind din Egipt, Emiratele Arabe Unite, Turcia si Sudan, precum si cu munitii produse in Rusia si China.

'Libia ramane si o sursa de sprijin logistic si de aprovizionare cu arme pentru grupurile inarmate, inclusiv cele teroriste' in Mali, Niger, Egipt si Siria.

In fine, expertii isi exprima regretul ca sanctiunile-tinta adoptate in 2011 impotriva indivizilor legati de regimul Ghaddafi 'continua sa fie incalcate'. Averi vaste 'sunt ascunse in continuare si interdictia de a calatori impusa acestor indivizi a fost ocolita in mai multe randuri'.
 

Statul Islamic Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

O noua lovitura impotriva jihadistilor. Coalitia a bombardat instalatiile de producere a armelor chimice ale Statului Islamic

O noua lovitura impotriva jihadistilor. Coalitia a bombardat instalatiile de producere a armelor chimice ale Statului Islamic

Taifun China

Taifunul Hato a lovit China și Hong Kong: 3 morți

Donald Trump: ”Cred ca Kim Jong-un începe să ne respecte”

Prinţii William şi Harry, mărturisiri despre moartea mamei lor, Prințesa Diana

judecator

Judecătorul care a devenit vedetă pe internet. Ce verdicte a dat

Atentat sinucigaș în Afganistan. Sunt cinci morţi şi zeci de răniţi

Adolescent reținut în Arabia Saudită după ce a dansat ”Macarena” pe stradă