Pistorius asteapta sentinta dupa ce a fost gasit vinovat de omor din culpa. Ar putea scapa cu 3 ani de arest la domiciliu

×
Codul embed a fost copiat

Ultima parte a procesului lui Oscar Pistorius a inceput, iar la sfarsit, sportivul care a fost gasit vinovat de omor din culpa luna trecuta de judecatoarea Thokozile Masipa, isi va afla sentinta finala.  

Ora 22:00 Pana la sfarsitul primei zile de proces, procurorul acuzarii s-a declarat socat de posibilitatea ca Pistorius sa fie pedepsit cu doar trei ani de arest la domiciliu, insa un verdict final ar putea fi dat marti, in a doua zi de proces, potrivit The Guardian.

Ora 18:00 Un oficial al Administratiei Penitenciarelor sugereaza o pedeapsa in interes general. Un responsabil al Administratiei Penitenciarelor a sugerat, luni, ca Oscar Pistorius sa primeasca o pedeapsa in interes general si sa munceasca 16 ore pe luna, provocand furia procurorului care doreste o pedeapsa mult mai mare pentru campionul paralimpic, informeaza Mediafax, citand AFP.

"Pistorius ar putea munci doua zile pe luna, cate opt ore timp de trei ani si sa fie sub arest la domiciliu. Acuzatul va beneficia de supraveghere corectionala si va avea posibilitatea sa-si schimbe comportamentul", a sugerat Joel Maringa, responsabil al Administratiei Penitenciarelor. Procurorul Gerrie Nel a reactionat imediat si a spus ca propunerea este "nepotrivita si socanta". Tatal Reevei Steenkamp, Barry, si-a luat capul in maini in timp ce vorbea Joel Mariga, iar persoanele din jurul lui scuturau din cap a neintelegere si dezaprobare.

Ora 14:07  Instanta de judecata a luat o pauza de pranz, dupa care audierea va fi continuata cu marturiile fostului manager al lui Oscar Pistorius.  

Citește și
Oscar Pistorius
Au aparut imagini care pun in dificultate apararea lui Pistorius, chiar inainte de reluarea procesului
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Ora 14:00 Dupa marturia lui Maringa si raportul prezentat in favoarea arestului la domiciliu, urmatorul martor din partea apararii este fostul manager sportiv al lui Oscar Pistorius, Peet van Zyl.

Acesta depune marturii cu privire la efortul constant depus de sportiv in organizarea unor evenimente caritabile care ar trebui sa demonstreze preocuparile lui de acest gen.

Mai mult, Peet van Zyl spune ca stia indeaproape planuirile sportivului de infiintare a unei fundatii caritabile, in iulie 2013, dupa o colaborare cu Universitatea Strathclyde, din Glasgow.

Tot fostul manager sportiv a mentionat si evenimentul din decembrie 2012, atunci cand sportivul paralimpic a intrecut la timpul de alergare un cal de curse.

Ora 13:03 A venit randul celui de-al doilea martor al apararii sa se prezinte in fata instantei. Este vorba despre Joel Maringa, functionar public in cadrul Departamentului pentru Servicii de Corectie. Maringa a pregatit un raport cu privire la incadrarea lui Oscar Pistorius in profilul unui vinovat care se califica pentru arest la domiciliu, in locul unei sentinte in spatele gratiilor. Din raport fac parte si numeroasele distinctii sportive ale lui Oscar Pistorius, iar Maringa a spus ca se califica, din punct de vedere al departamentului pe care il reprezinta, pentru arest la domiciliu. Conform raportului prezentat de Maringa, sportivul paralimpic ar putea executa trei ani de arest la domiciliu si munca in folosul comunitatii in cadrul unui muzeu.  

Ora 12:45 Procesul a fost reluat dupa o pauza mai lunga decat a fost initial anuntata. Avocatul acuzarii o interogheaza in continuare pe Lore Hartzenberg, psihologul lui Oscar Pistorius. In tot acest timp, sportivul isi noteaza modul in care decurge procesul. 

Ora 12:21 Pledoariile finale ale apararii si acuzarii pentru determinarea sentintei in cazul campionului paralimpic Oscar Pistorius, acuzat ca a ucis-o pe prietena sa Reeva Steenkamp, au inceput luni, la Pretoria, informeaza AFP, scrie Mediafax.

Astazi si in zilele urmatoare, apararea si acuzarea vor incerca sa o convinga pe judecatoare sa pronunte o sentinta mai mica, respectiv mai mare pentru Oscar Pistorius.

Ora 11:42 Procesul a luat o pauza pentru jumatate de ora, timp in care avocatul acuzarii analizeaza raportul intocmit de psihologul lui Oscar Pistorius si se consulta cu un alt specialist in domeniu. 

Ora 11:31 Avocatul acuzarii invoca dovezile, potrivit carora, Oscar Pistorius i-a dat telefon fostei sale iubite, sportiva Jenna Edkins, inainte de a o impusca mortal pe Reeva Steenkamp, scrie The Guardian.

Numarul de telefon al Jennei Edkins era salvat in telefonul lui Oscar Pistorius sub pseudonimul "Babyshoes".

Mai mult, avocatul acuzarii mentioneaza escapada sportivului, din timpul procesului, intr-un club de noapte din capitala Africii de Sud. 

Hartzenberg sustine faptul ca, probabil, acea iesire nu a fost nimic altceva, decat modul barbatului de a depasi trauma. 

Mesajele cu privire la atitudinea judecatoarei Masipa au inceput sa apara. Potrivit unora, aceasta nu primeste bine atitudinea adoptata de avocatul acuzarii. 

Ora 11:18 Cei care urmaresc procesul spun ca psihologul Lore Hartzenberg nu este sigura pe ea si nici nu se simte confortabil. "A spus bine ca nu trebuia sa depuna marturie", spune un utilizator care urmareste audierea. 

Mai mult, avocatul Gerrie Nel pune accentul in timpul interogarii psihologului lui Oscar Pistorius pe trauma familiei fotomodelului Reeva, fosta iubita a paralimpicului, ucisa in seara de 14 februarie 2013.

Ora 11:08 Potrivit declaratiilor facute de psihologul lui Oscar Pistorius, Lore Hartzenberg, barbatul va renunta la activivitatea sportiva.

Comitetul Paralimpic International, in schimb, nu este impotriva continuarii activitatii sportive a lui Oscar Pistorius, anunta The Guardian.

Ora 10:59 Hartzenberg contrazice acuzatiile potrivit carora Pistorius are un temperament vulcanic: “Nu l-am intalnit niciodata (n.r. pe Oscar Pistorius) intr-o situatie alta decat cea a unui om bine educat, respectuos si atent”

Ora 10:54 Hartzenberg spune ca Pistorius si-a pierdut speranta, dupa ce isi planificase viitorul alaturi de fosta lui iubita. Media a avut un efect negativ in ceea ce priveste sanatatea lui. 

Ora 10:52 Marturiile lui Lore Hartzenberg, psihologul lui Oscar Pistorius, audiata in calitate de martor: “Initial, domnul Pistorius era foarte afectat si avea reactii bazate pe un stres profund”. “A fost foarte greu sa lucrez cu el, la inceput”. “Prezenta simptomele unei tulburari de stres post-traumatic”. “Avea planuri de viitor cu Reeva”

Ora 10:47 Primul martor din partea apararii este chiar psihologul personal al sportivului, doctorul Lore Hartzenberg. Femeia nu a acceptat sa fie filmata, in conditiile in care intreg procesul a fost transmis in direct. De-a lungul ultimelor audieri, Hartzenberg a fost prezenta in sala de judecata, pentru a isi sustine clientul. Initial, aceasta a recunoscut ca i-a promis lui Oscar Pistorius ca nu va depune marturie in acest proces.

Ora 10:43 Avocatul lui Oscar Pistorius, Barry Roux, a precizat ca va aduce in fata instantei trei martori, in timp ce acuzarea se bazeaza pe marturiile a doua persoane, in viitorul apropiat. Judecatoarea Masipa l-a intrebat pe avocatul acuzarii daca vor avea marturiile intr-o saptamana. Raspunsul acestuia a fost “Sper”. 

Ora 10:32 Judecatoarea Thokozile Masipa si-a ocupat locul in sala de judecata. In timpul acestei audieri, atat apararea, cat si acuzarea au la dispozitie posibilitatea de a chema in fata curtii martori. 

"Procesul Secolului", urmarit de o lume intreaga

Multi l-au numit procesul complet si asta pentru ca a avut toate ingredientele, de la un sportiv paralimpic care si-a depasit conditia, ajungand sa fie premiat in cadrul Jocurilor Olimpice, pana la un model de succes si o Zi a Indragostitilor sangeroasa, scrie The Guardian.

Intreaga lume va asista la decizia “procesului secolului”, asa cum l-a denumit publicatia The Guardian, in cursul zilei de luni, 13 octombrie, atunci cand sportivul isi va primi pedeapsa finala. Situatia a devenit si mai tensionata dupa ce, luna trecuta, judecatoarea Thokozile Masipa i-a prelungit acestuia perioada de libertate pe cautiune.

"Am folosit puterea mea discretionara in favoarea acuzatului si i-am acordat o prelungire a regimului actual de libertate pe cautiune", a spus judecatoarea Thokozile Masipa, inainte de a reconvoca la data de 13 octombrie tribunalul pentru miniprocesul in care se va decide pedeapsa lui Pistorius.

Potrivit presei sud-africane, judecatoarea a considerat ca procurorul nu a dovedit ca Pistorius trebuie sa fie incarcerat pana la pronuntarea sentintei. Masipa a precizat ca faptul ca Pistorius si-a vandut proprietatea si ca nu mai are o casa nu inseamna ca exista riscul ca sportivul sa fuga din tara. "Procedurile privind condamnarea a lui Pistorius vor incepe Inalta Curte din Pretoria la 13 octombrie", scria inca de pe atunci iol.co.za.

Potrivit CNN, pedeapsa maxima prevazuta de legislatia sud-africana pentru omor din culpa este de 15 ani, iar cea pentru celalalt cap de acuzare in care a fost gasit vinovat Pistorius este de maxim 5 ani.

Insa judecatoarea Thokozile Masipa l-a achitat pe Oscar Pistorius de acuzatia de detinere ilegala de munitie si de cea conform careia sportivul a tras cu arma prin trapa unei masini.

Oscar Pistorius, in varsta de 27 de ani, a impuscat-o mortal la 14 februarie 2013 pe Reeva Steenkamp, model sud-african cu care avea o relatie de trei luni.

Procesul lui Pistorius a inceput in luna martie 2014, iar acuzatiei de crima i s-au adaugat si cea de posesie ilegala de munitie, precum si alte doua acuzatii care nu au legatura directa cu crima din februarie 2014, si anume faptul ca sportivul a tras cu arma intr-un restaurant in ianuarie 2013 si a tras cu arma prin trapa unei masini in 2012.

Un proces controversat al crimei sangeroase petrecute chiar de Ziua Indragostitilor

Din momentul crimei si pana in prezent presa internationala a alocat in mod constant spatii largi informatiilor privind moartea suspecta a top-modelului sud-african Reeva Steenkamp.

Printre primii jurnalisti care l-au vizitat pe sportivul paralimpic dupa producerea tragicului eveniment s-a regasit si un angajat al ziarului  britanic Daily Mail. Acesta povesteste ca in momentul in care a intrat in apartamentul lui Oscar Pistorius a fost uimit sa observe ca barbatul avea bate de crichet si de baseball dupa usa, un pistol aproape de pat si o arma automata la o fereastra.

Toate aceste masuri de siguranta, asa cum explica atunci atletul, par sa se bata cap in cap cu realitatea. Potrivit Daily Star, ansamblul rezidental in care locuia sportivul era considerat drept "domeniul cel mai sigur din Africa de Sud". Dovada sta si descrierea imprejurimilor. Casa este inconjurata de un zid de trei metri inaltime si este prevazuta cu gard electric.

Dragostea dintre sportiv si manechin pare a fi fost una cu nabadai. Toate acestea se intamplau insa departe de lumina reflectoarelor. De altfel, sportivul ar avea antecedente de violenta domestica pe care insa oficialii nu au vrut sa le comenteze. Pentru ca sunt prea multe elemente neclare in aceasta poveste, politistii au decis sa-l puna sub acuzare pe Pistroius si sa il aresteze.

Cotidianul Beeld a relatat un alt incident din 2009, cand Pistorius era cu un prieten care a calcat cu masina un pieton. Sportivul a incercat sa ii impiedice pe jurnalisti sa faca fotografii, motivanduasi gestul simplu: "Pentru ca sunt Oscar Pistorius".

In tot acest timp, anchetatorii au fost nevoiti sa raspunda la intrebarea daca cee ace s-a intamplat in seara de 13 spre 14 februare in apartamentul lui Oscar Pistorius a fost un accident, sau, dimpotriva, o crima. Iar evolutia cronologica a lucrurilor nu pare sa ii ajute in acest sens.

Prima problema a fost chiar faptul ca detectivul Wison Botha, cel care a lucrat la acest caz inca de la inceput, a recunoscut ca nu a purtat echipament de protectie si a contaminat considerabil locul tragediei. In fotografiile date publicitatii din apartamentul in care modelul Reeva si-a petrecut ultimele clipe din viata se vede clar cum urmele de picioare ale anchetatorilor au maturat petele de sange.

Detalii cutremuratoare din noaptea in care Oscar Pistorius si-a omorat iubita

Oscar Pistorius i-a dat telefon fostei sale iubite, sportiva Jenna Edkins, inainte de a o impusca mortal pe Reeva Steenkamp, a iesit la iveala in timpul procesului, anunta mirror.co.uk.

Numarul de telefon al Jennei Edkins era salvat in telefonul lui Oscar Pistorius sub pseudonimul "Babyshoes".

Oscar Pistorius, multiplu campion paralimpic la atletism

Supranumit si “Blade Runner” (Atletul Taios), tinand cont ca protezele de la ambele picioare au forma de lama, Oscar Pistorius este multiplu campion paralimpic la atletism. A atins celebritatea anul trecut cand a fost singurul sportiv cu dizalibitati care a concurat la Olimpiada de la Londra.

A semnat contracte de publicitate cu cele mai mari companii de echipament sportiv, fiind imaginea Nike si Thiery Mugler. Revista People l-a clasat anul trecut intre cei mai sexy barbati din lume. Pe pagina lui de internet, sportivul are ca motto: "nu esti mutilat de infirmitatile pe care le ai, ci esti avantajat de calitatile pe care le ai". Cu un venit de doua milioane de dolari pe an, Pistorius parea ca are totul.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Detalii cutremuratoare din noaptea in care Oscar Pistorius si-a omorat iubita. Cu cine a vorbit la telefon inainte sa traga
Detalii cutremuratoare din noaptea in care Oscar Pistorius si-a omorat iubita. Cu cine a vorbit la telefon inainte sa traga

Oscar Pistorius i-a dat telefon fostei sale iubite, sportiva Jenna Edkins, inainte de a o impusca mortal pe Reeva Steenkamp, a iesit la iveala joi, scrie mirror.co.uk.

Au aparut imagini care pun in dificultate apararea lui Pistorius, chiar inainte de reluarea procesului
Au aparut imagini care pun in dificultate apararea lui Pistorius, chiar inainte de reluarea procesului

In Africa de Sud s-a reluat luni procesul lui Oscar Pistorius, dupa ce, in ajun, o televiziune australiana a difuzat imagini care arata ca fostul atlet, cu ambele picioare amputate, se poate depalasa foarte usor si fara proteze.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.