Senatul SUA a aprobat cu majoritate covarsitoare noi sanctiuni pentru Rusia. Va fi "pedepsita" si pentru anexarea Crimeei

×
Codul embed a fost copiat

Senatul american a votat cu 98 de voturi pentru si doua impotriva, impunerea de noi sanctiuni Rusiei, Iranului si Coreei de Nord, in pofida obiectiilor Casei Albe, relateaza BBC News.

Cum Camera Reprezentantilor a aprobat proiectul de lege la inceputul saptamanii, tot cu o majoritate covarsitoare, textul va fi trimis presedintelui Trump pentru a fi promulgat.

Un consilier de la Casa Alba a declarat ca presedintele si-ar putea exercita dreptul de veto asupra legislatiei, pentru a impune conditii. Pe de alta parte, un veto prezidential poate fi depasit cu votul a doua treimi dintre membrii Camerei Reprezentantilor si Senatului.

Sanctiunile au fost trasate partial pentru a pedepsi si mai mult Rusia pentru anexarea Crimeei, in 2014. Insa dezbaterea pentru noile masuri a avut loc pe fundalul unei anchete in curs privind presupusa interferenta rusa in alegerile prezidentiale din 2016.

Trump a respins in mod repetat existenta oricarei implicari ruse in alegeri in ajutorul sau. Insa corespondentii politici atrag atentia ca orice tentativa de a bloca prin veto sanctiunile ar putea alimenta suspiciunile ca sustine in prea mare masura Kremlinul. In plus, Casa Alba ar fi deosebit de ingrijorata in legatura cu o prevede a noii legi, care i-ar limita capacitatea presedintelui de a ridica sanctiuni. In baza textului, el va fi nevoit sa se consulte cu Congresul mai intai.

Citește și
sanctiuni Rusia si UE
UE, ingrijorata de sanctiunile americane impotriva Rusiei. "Ar putea afecta independenta energetica"
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Intr-un discurs anterior rostit in Camera Reprezentantilor, liderul republican Paul Ryan a declarat ca proiectul “strange mai bine suruburile in privinta celor mai periculosi adversari ai nostri, pentru ca americanii sa fie in siguranta”.

Insa proiectul de lege a fost criticat de unele tari europene, intrucat acestea se bazeaza pe importurile de gaze naturale din Rusia, care ar putea cadea victima noilor sanctiuni.

Desi o mare parte a atentiei publice se concentreaza pe sanctiunile vizand Rusia, atat Iranul, cat si Coreea de Nord se confrunta cu presiuni tot mai mari in privinta programelor balistice.

Sanctiunile vor viza organizatiile financiare care trateaza cu Phenianul, precum si orice persoana sau companie implicata in programul balistic international sau care are legaturi cu Corpul Gardienii Revolutiei, armata de elita a regimului. Ramane de vazut daca presedintele va incerca sa blocheze prin veto proiectul.

“Este posibil sa semneze sanctiunile exact asa cum sunt sau sa blocheze sanctiunile si sa negocieze un acord si mai dur impotriva rusilor”, a spus noul director de comunicare de la Casa Alba, Anthony Scaramucci.

Anterior, Casa Alba s-a limitat sa anunte ca revizuieste proiectul si asteapta “pachetul legislativ final pe biroul presedintelui”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Vladimir Putin avertizeaza Statele Unite:
Vladimir Putin avertizeaza Statele Unite: "La un moment dat, va trebui sa ripostam"

Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca Rusia va fi nevoita sa riposteze, daca Washingtonul ca impune un nou val de sanctiuni vizand Moscova, pe care le-a descris drept “ilegale”.

UE, ingrijorata de sanctiunile americane impotriva Rusiei.
UE, ingrijorata de sanctiunile americane impotriva Rusiei. "Ar putea afecta independenta energetica"

UE se arata ”ingrijorata” de noile sanctiuni pe care SUA vor sa le impuna Rusiei

Un parlamentar i-a cerut lui Putin sa pregateasca un raspuns
Un parlamentar i-a cerut lui Putin sa pregateasca un raspuns "dureros" fata de noua lege a sanctiunilor impotriva Rusiei

Parlamentarul Constantin Kosaciov a cerut Moscovei sa pregateasca un raspuns ”dureros” fata de noua lege a sanctiunilor impotriva Rusiei, adoptata in mod covarsitor de catre reprezentantii Camerei Reprezentantilor din SUA, relateaza Reuters.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.