Sefa FMI a fost pusa sub acuzare de catre instanta franceza. Christine Lagarde nu vrea sa demisioneze

×
Codul embed a fost copiat

Directorul general al Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde, a fost pusa sub acuzare pentru neglijenta in serviciu, intr-un scandal de coruptie legat de despagubirile acordate de statul francez omului de afaceri Bernard Tapie.

Lagarde a declarat ca nu isi va da demisia de la conducerea FMI, dar ca va informa board-ul institutiei in legatura cu situatia actuala. Cazul de coruptie in care Lagarde este inculpata dateaza de pe vremea in care directorul FMI ocupa functia de ministru al Finantelor si Economiei. Atunci, statul francez a platit despagubiri in valoare de 400 de milioane de euro omului de afaceri Bernard Tapie, in urma unui arbitraj dispus de catre Lagarde.

Arbitrajul viza rezolvarea litigiului dintre Tapie, un apropiat al fostului presedinte Nicolas Sarkozy, si banca Credit Lyonnais asupra vanzarii de catre aceasta a unei participatii detinute de omul de afaceri la compania de echipament sportiv Adidas.

Lagarde a fost interogata timp de mai multe ore marti de catre magistrati de la Curtea de Justitie din Franta, singura instanta judiciara ce poate ancheta si judeca un membru al guvernului pentru faptele comise in timpul exercitarii mandatului. Directorul FMI a sustinut intotdeauna ca a actionat "conform legii" in situatia respectiva, dupa ce in 2013 a fost pusa de catre instanta franceza sub statutul de martor asistat, situatie intermediara intre cea de martor si cea de persoana investigata.

Pana in prezent, FMI a sustinut-o pe Lagarde, insa lucrurile s-ar putea schimba, in conditiile in care aceasta a fost inculpata pentriu neglijenta, un delict pedepsit de legea franceza cu un an de inchisoare si o amenda de 15.000 de euro. Lagarde este director general al FMI din 2011, cand a preluat conducerea institutiei de la Dominique Strauss-Kahn.

Citește și
Stephane Richard
Afacerea Bernard Tapie - Christine Lagarde. CEO-ul diviziei mobile France Telecom a fost arestat
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”
Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Scrisoarea gasita de politie in apartamentul sefei FMI.
Scrisoarea gasita de politie in apartamentul sefei FMI. "Folositi-ma asa cum credeti cel mai bine"

Una dintre cele mai puternice femei din lume traieste un moment stanjenitor dupa ce in apartamentul sau a fost gasita o scrisoare prin care il anunta pe Nicolas Sarkozy ca o poate "folosi".

Afacerea Bernard Tapie - Christine Lagarde. CEO-ul diviziei mobile France Telecom a fost arestat
Afacerea Bernard Tapie - Christine Lagarde. CEO-ul diviziei mobile France Telecom a fost arestat

Scandalul Bernard Tapie - Christine Lagarde atrage victime colaterale. CEO-ul Orange, divizia mobila a France Telecom, Stephane Richard a fost dus la audieri in Franta in cursul zilei de luni.

Afacerea Tapie-Christine Lagarde. Scandalul care ar putea zgudui din nou conducerea FMI
Afacerea Tapie-Christine Lagarde. Scandalul care ar putea zgudui din nou conducerea FMI

Directorul FMI Christine Lagarde este implicata intr-un scandal din cauza unor despagubiri acordate de stat unui om de afaceri, Bernard Tapie, in urma unei afaceri cu Credit Lyonnais - pe vremea cand ea era ministru al Economiei.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.