"Scrisoarea presedintelui era falsa." Cum au pacalit-o rusii pe "eroina Ucrainei" sa renunte la greva foamei

Ultimul update: Luni 14 Martie 2016 06:58
Data publicarii: Vineri 11 Martie 2016 09:57
Categorie: Internaţional
Nadiya Savchenko

Unul dintre avocatii pilotului ucrainean Nadia Savcenko, care asteapta verdictul intr-un proces deschis in Rusia sub acuzatia ca ar fi ucis doi jurnalisti rusi in Ucraina, a afirmat joi seara ca a fost victima unei operatiuni a serviciilor speciale ruse.

Mark Feighin - unul dintre avocatii acestei aviatoare militare de 34 de ani, judecata de sase luni in Rusia si devenita eroina nationala in Ucraina - anuntase in cursul zilei ca a transmis clientei sale o scrisoare din partea presedintelui ucrainean Petro Porosenko, relateaza Agerpres, citand AFP.

In scrisoare, seful statului ucrainean o invita pe Nadia Savcenko sa-si inceteze greva foamei si a setei pe care aceasta o declarase, renuntand din 3 martie la hrana si apa.

Ea anuntase anterior - intr-o scrisoare transmisa avocatului ei - ca a reinceput sa bea apa, dar isi va continua greva foamei pana la pronuntarea sentintei, asteptata in 21-22 martie.

Numai ca scrisoarea presedintelui ucrainean era un fals, afirma acum Mark Feighin. 'Scrisoarea era falsa, iar noi nu ne-am dat seama decat acum', a declarat avocatul pentru AFP intr-o convorbire telefonica joi dupa-amiaza.

Potrivit unei surse apropiate presedintiei ucrainene, Petro Porosenko i-ar fi comunicat intr-adevar Nadiei Savcenko ca ar dori ca ea sa renunte la greva foamei si a setei, insa oral, nu printr-o scrisoare.

'Presedintele a transmis cuvinte de sprijin Nadiei Savcenko prin sora ei, Vera, si prin mama lor. Dar nu i-a adresat nicio scrisoare', a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ucrainene, Sviatoslav Tsegolki, pentru AFP.

Mark Feighin a acuzat serviciile speciale ruse ca au efectuat o 'operatiune bine planificata' cu scopul de a-i 'discredita' pe Nadia Savcenko si pe avocatii ei in perspectiva enuntarii verdictului.

El a mai spus ca a primit scrisoarea de la o persoana care i s-a prezentat ca fiind angajat al administratiei presedintelui ucrainean. Aceeasi persoana contactase miercuri seara consulatul general al Ucrainei de la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) pentru a-i cere coordonatele sale, potrivit avocatului.

Femeia pilot militar Nadia Savcenko este acuzata ca ar fi furnizat armatei ucrainene pozitia a doi jurnalisti rusi observati in timpul unei misiuni de zbor, iar acestia au fost ucisi printr-un tir de mortier in estul Ucrainei in vara anului 2014, ceea ce ea neaga.

 

Nadiya Savchenko Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Bild:

Bild: "Rusia conduce o campanie pentru destabilizarea Germaniei". Dezvaluirile facute de serviciile secrete germane

Petro Porosenko si Klaus Iohannis

Ucraina, ”decepționată” după ce Klaus Iohannis și-a anulat vizita

Români, indieni şi nigerieni, sclavi pe o plantaţie din Italia

O navă care ducea migranţi spre România s-a scufundat în Marea Neagră

Alertă de erupţie vulcanică, în Indonezia. Mii de oameni evacuaţi

Un tânăr de 18 ani, inculpat pentru atacul de la metroul din Londra

Bilanț nou în Mexic: 273 de morți. Mărturiile românilor: "E ceva care îţi ridică părul pe mâini"

rostov

Doi morți și sute de evacuați după un incendiu într-un hotel din Rusia

Doi oficiali polonezi s-au vaccinat unul pe altul în public ca să promoveze imunizarea

Facebook va contribui la ancheta alegerilor americane. „Publicul merită să știe”

Un avion privat s-a prăbușit pe aeroportul din Istanbul și a fost cuprins de flăcări

Bandă de români, care ar fi comis 30 de jafuri, arestată în Franța

Liliane Bettencourt, cea mai bogată femeie din lume, a murit