Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

"Scrisoarea presedintelui era falsa." Cum au pacalit-o rusii pe "eroina Ucrainei" sa renunte la greva foamei

Nadiya Savchenko

Unul dintre avocatii pilotului ucrainean Nadia Savcenko, care asteapta verdictul intr-un proces deschis in Rusia sub acuzatia ca ar fi ucis doi jurnalisti rusi in Ucraina, a afirmat joi seara ca a fost victima unei operatiuni a serviciilor speciale ruse.

Mark Feighin - unul dintre avocatii acestei aviatoare militare de 34 de ani, judecata de sase luni in Rusia si devenita eroina nationala in Ucraina - anuntase in cursul zilei ca a transmis clientei sale o scrisoare din partea presedintelui ucrainean Petro Porosenko, relateaza Agerpres, citand AFP.

In scrisoare, seful statului ucrainean o invita pe Nadia Savcenko sa-si inceteze greva foamei si a setei pe care aceasta o declarase, renuntand din 3 martie la hrana si apa.

Ea anuntase anterior - intr-o scrisoare transmisa avocatului ei - ca a reinceput sa bea apa, dar isi va continua greva foamei pana la pronuntarea sentintei, asteptata in 21-22 martie.

Numai ca scrisoarea presedintelui ucrainean era un fals, afirma acum Mark Feighin. 'Scrisoarea era falsa, iar noi nu ne-am dat seama decat acum', a declarat avocatul pentru AFP intr-o convorbire telefonica joi dupa-amiaza.

Potrivit unei surse apropiate presedintiei ucrainene, Petro Porosenko i-ar fi comunicat intr-adevar Nadiei Savcenko ca ar dori ca ea sa renunte la greva foamei si a setei, insa oral, nu printr-o scrisoare.

'Presedintele a transmis cuvinte de sprijin Nadiei Savcenko prin sora ei, Vera, si prin mama lor. Dar nu i-a adresat nicio scrisoare', a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei ucrainene, Sviatoslav Tsegolki, pentru AFP.

Mark Feighin a acuzat serviciile speciale ruse ca au efectuat o 'operatiune bine planificata' cu scopul de a-i 'discredita' pe Nadia Savcenko si pe avocatii ei in perspectiva enuntarii verdictului.

El a mai spus ca a primit scrisoarea de la o persoana care i s-a prezentat ca fiind angajat al administratiei presedintelui ucrainean. Aceeasi persoana contactase miercuri seara consulatul general al Ucrainei de la Rostov-pe-Don (sudul Rusiei) pentru a-i cere coordonatele sale, potrivit avocatului.

Femeia pilot militar Nadia Savcenko este acuzata ca ar fi furnizat armatei ucrainene pozitia a doi jurnalisti rusi observati in timpul unei misiuni de zbor, iar acestia au fost ucisi printr-un tir de mortier in estul Ucrainei in vara anului 2014, ceea ce ea neaga.

 

 

Sursa: Agerpres, Data publicarii: 11 Martie 2016
Citeste mai multe despre: Nadia Savcenko, rusia, ucraina,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed