Scandalul torturilor practicate de CIA. Ambasade SUA din intreaga lume sunt in alerta, de teama unor atentate teroriste

SUA - tortura - George W. Bush - cover

O comisie de ancheta a Senatului american critica extrem de dur practicile antiteroriste ale CIA dupa 11 septembrie. Raportul comisiei descrie in detaliu tehnici de interogare extrem de dure, folosite abuziv si care nici macar nu au folosit la ceva.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Autoritatile americane se asteapta la un val de indignare in lumea islamica si chiar la represalii. Multe ambasade americane sunt in stare de alerta, de teama producerii unor atentate teroriste.

CITITI in acest articol:

-► George W. Bush a aflat dupa 4 ani despre tehnicile de tortura practicate in inchisorile CIA

Citește și
detinuti, Guantanamo
Fost detinut de la inchisoarea Guantanamo, eliberat dupa 7 luni de detentie. Detaliile unui caz "controversat"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

-► Cele 20 de concluzii ale raportului Senatului SUA cu privire la tehnicile de interogare ale CIA

-► Cum a inceput scandalul provocat de controversatul program antiterorist CIA

-► ONU si aparatori ai drepturilor omului cer anchete judiciare in cazul practicilor CIA

Cronologia evenimentelor, miercuri, 10 decembrie 2014:

ora 08.00 ONU si aparatori ai drepturilor omului cer anchete judiciare in cazul practicilor CIA

ONU si militanti pentru apararea drepturilor omului au cerut, marti, anchete judiciare impotriva unor oficiali americani dupa publicarea unui raport privind tehnicile de tortura ale CIA, o eventualitate considerata putin probabila de Departamentul Justitiei. "Raportul confirma ceea ce comunitatea internationala stia", a declarat Ben Emmerson, raportorul Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului, dupa publicarea de catre Senatul american a unui raport cu privire la tehnicile dure de interogare utilizate de CIA impotriva unor detinuti dupa atentatele din 11 septembrie 2011. "In mod evident, a fost orchestrata o politica la cel mai inalt nivel al administratiei (presedintelui George W.) Bush, care a permis infractiuni sistematice si incalcari flagrante ale drepturilor omului", a adaugat el. A venit "timpul pentru a actiona si responsabilii de aceasta conspiratie criminala sa fie prezentati in fata justitiei", a subliniat el.

"Raportul este scandalos si este imposibil sa-l citesti fara a simti indignare din cauza faptului ca administratia noastra a comis aceste crime atroce", a apreciat Anthony Romero, directorul general al puternicei Uniunii Americane pentru Libertati Civice (ACLU). "Oficialii din administratie care au autorizat aceste practici ilegale ar trebui sa dea socoteala", a spus el.

Insa inceperea unor anchete judiciare pare putin probabila. Un oficial din cadrul Departamentului american al Justitiei a anuntat ca, din 2009, au fost deschise doua anchete pentru aplicare de rele tratamente detinutilor, insa acestea nu au adunat probe suficiente pentru inculpare. Raportul Senatului nu prezinta "vreo informatie noua" pentru anchetatori, a dat asigurari acest oficial intr-un comunicat.

Directorul general al Human Rights Watch, Kenneth Roth, a subliniat la randul sau ca raportul "arata in mod evident ca afirmatiile repetate, potrivit carora masurile drastice erau necesare pentru a-i proteja pe americani, nu erau decat o pura fictiune". ACLU l-a indemnat pe presedintele american Barack Obama sa ia masuri pentru a se "asigura ca Statele Unite nu vor mai tortura niciodata", numind in acest sens un procuror pentru a ancheta si reformand CIA.

ora 07.00 George W. Bush, informat dupa patru ani despre tehnicile de tortura practicate in inchisorile CIA

Fostul presedinte al Statelor Unite, George W. Bush, a fost informat in aprilie 2006, adica dupa patru ani, ca detinutii au fost supusi torturii in inchisori secrete ale CIA, releva raportul Senatului american publicat marti. Fostul presedinte american a fost pus in incurcatura atunci cand a descoperit "imaginea unui detinut, legat de tavan, purtand un scutec si obligat sa isi faca nevoile pe el", se poate citi la pagina 40 a raportului Comisiei de Informatii a Senatului. Conform acestui document, CIA l-a informat pe George W. Bush pentru prima oara la 8 aprilie 2006 despre folosirea tehnicilor de interogare brutale in locuri secrete din tari inca neidentificate, unde au fost inchisi 119 detinuti. Atunci cand George W. Bush a fost informat, unii dintre detinuti, precum Abu Zubaydah sau Abd al-Rahim al-Nashiri, erau supusi acestor tehnici inca din 2002, potrivit raportului, care se sprijina pe informatii din arhiva CIA.

In Biroul Oval, la 8 aprilie 2006, directorul CIA de la acea vreme, Porter Goss, i-a expus cele sapte tehnici si i-a aratat cel putin o imagine cu un detinut care era supus acestora. Presedintele si-a "exprimat jena", precizeaza raportul. Raportul descrie cum detinutii au fost tinuti timp de cateva zile in intuneric, aruncati de pereti, cufundati in apa cu gheata, privati de somn timp de o saptamana, loviti si hartuiti psihic.

Concluziile raportului Senatului SUA cu privire la tehnicile de interogare ale CIA

Tortura utilizata de CIA in interogatoriile incepute dupa atentantele din 11 septembrie 2001 nu a fost "un mijloc eficient pentru a obtine informatii sau colaborarea unor detinuti", apreciaza un raport al Senatului american in prima dintre cele 20 de concluzii prezentate mai jos.

1. Utilizarea de catre CIA a unor tehnici dure de interogare nu a fost un mijloc eficient pentru a obtine informatii sau cooperarea unor detinuti.

2. Justificarea de catre CIA a utilizatii tehnicilor dure de interogare se bazeaza pe afirmatii inexacte cu privire la eficienta lor.

3. Interogatoriile unor detinuti ai CIA au fost brutale si mult mai dure decat CIA le-a descris alesilor.

4. Conditiile de incarcerare ale unor detinuti ai CIA erau mai dure decat CIA le-a prezentat alesilor.

5. CIA a furnizat in mod repetat informatii inexacte Departamentului american al Justitiei, punand piedici unei analize juridice corecte asupra programului de detentie si interogare al CIA.

6. CIA s-a sustras activ sau a impiedicat supravegherea acestui program de catre Congres.

7. CIA a impiedicat supravegherea si procesul de decizie al Casei Albe.

8. Implementarea si gestionarea acestui program de catre CIA a complicat si uneori a impiedicat misiunile de securitate nationala ale altor agentii.

9. CIA a impiedicat supravegherea prin intermediul biroului inspectorului general al CIA.

10. CIA a coordonat difuzarea unor informatii clasificate presei, inclusiv informatii inexacte privind eficienta unor tehnici dure de interogare.

11. CIA (Agentia Centrala de Informatii) nu era pregatita in momentul lansarii programului de detentie si interogare, la peste sase luni dupa ce i s-a permis sa detina persoane.

12. Programul de detentie si interogare era implementat inadecvat si prost gestionat in intregime, in special in 2002 si la inceputul lui 2003.

13. Doi psihologi externi au dezvoltat tehnicile dure de interogare ale CIA si au jucat un rol central in implementarea, estimarea si gestionarea programului. In 2005, CIA a subcontractat majoritatea operatiunilor legate de acest program.

14. Detinutii CIA au fost supusi unor tehnici coercitive de interogare care nu au fost aprobate de Departamentul Justitiei sau autorizate de oficialii CIA.

15. CIA nu a prezentat o lista completa sau exacta cu indivizii pe care ii detine si a retinut persoane care nu indeplineau criteriile pentru a fi inchise. Afirmatiile CIA cu privie la numarul detinutilor sai si al celor care au fost supusi tehnicilor sale de interogare erau inexacte.

16. CIA nu a reusit sa evalueze corect eficienta interogatoriilor sale fortate.

17. CIA a sanctionat rareori membrii sai care au comis incalcari grave si au efectuat activitati inadecvate.

18. CIA a ignorat numeroase critici interne si obiectii pe tema implementarii si gestionarii programului sau de detentie si interogare.

19. Programul CIA nu era viabil si s-a incheiat efectiv in 2006, dupa dezvaluiri de presa, diminuarea cooperarii altor state si aparitia unor preocupari de ordin juridic.

20. Programul CIA a afectat reputatia Statelor Unite in lume si a generat costuri suplimentare importante, atat de ordin financiar, cat si de alta natura.

Controversatul program antiterorist CIA

Controversatul program antiterorist CIA a inceput imediat dupa atentatele de la 11 septembrie, cand autoritatile americane se temeau de noi atacuri. CIA s-a lansat intr-o goana dupa suspecti si informatii pentru care americanii erau dispusi sa renunte la principii. George W. Bush, fost presedinte SUA: ''Daca un terorist pe care l-am capturat are informatii despre un complot impotriva noastra, trebuie sa aflam ce stie''.

Suspectii prinsi de CIA in Irak sau Afganistan erau transportati in inchisori secrete din toata lumea. Romania a fost printre tarile suspectate ca au gazduit asemenea centre de detentie, dar autoritatile de la Bucuresti au negat. In aceste inchisori, suspectii erau privati de somn pana la 180 de ore, batuti, izolati, supusi amenintarilor.

John Gearson, analist King's College, Londra: ''Mult mai multi oameni decat se crezuse initial au fost inclusi in program, iar unele tehnici au fost chiar mai rele decat s-a spus''.

CIA a sustinut permanent ca a folosit asemenea tehnici doar in cazuri exceptionale si ca a obtinut astfel informatii care au dus la prevenirea unor atentate. Insa raportul publicat marti arata ca practicile se aplicau la scara larga si ca informatiile obtinute nu au folosit la nimic. Republicanii au criticat momentul ales pentru publicarea acestui raport.

Mike Rogers, presedintele Comisiei de Informatii a Camerei Reprezentantilor: ''Propriile noastre servicii de informatii se astepta ca publicarea raportului sa provoace violenta si moarte''.

Tehnicile descrise in raport nu mai sunt folosite din 2007, iar Barack Obama a desfiintat oficial programul in 2009.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Senatul SUA acuza CIA de tortura. Raportul care arata ca inclusiv presedintele a fost mintit. Reactia lui Obama
Senatul SUA acuza CIA de tortura. Raportul care arata ca inclusiv presedintele a fost mintit. Reactia lui Obama

CIA a utilizat metode "brutale" si "ineficiente" de interogare a suspectilor de terorism, lucru denuntat de presedintele SUA, Barack Obama.

Fost detinut de la inchisoarea Guantanamo, eliberat dupa 7 luni de detentie. Detaliile unui caz
Fost detinut de la inchisoarea Guantanamo, eliberat dupa 7 luni de detentie. Detaliile unui caz "controversat"

Un fost detinut de la inchisoarea de maxima securitate Guantanamo Bay a fost eliberat dupa ce instanta a decis ca nu exista suficienti dovezi care sa il incrimineze. Omul a stat inchis in spatele gratiilor timp de sapte luni.

Daily Telegraph, care citeaza surse din domeniul securitatii: CIA a torturat suspecti al-Qaida
Daily Telegraph, care citeaza surse din domeniul securitatii: CIA a torturat suspecti al-Qaida "pana in pragul mortii"

Agentia americana de informatii CIA a torturat suspecti al-Qaida "pana in pragul mortii", relateaza luni cotidianul britanic Daily Telegraph, citand surse din domeniul securitatii, transmite AFP.

Barack Obama a recunoscut in premiera. SUA a
Barack Obama a recunoscut in premiera. SUA a "TORTURAT oameni" dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie

Presedintele american, Barack Obama, a admis vineri ca Statele Unite au facut lucruri "contrare" valorilor lor dupa atentatele din 11 septembrie si a recunoscut ca Washingtonul a "torturat oameni".

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.