Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Scandal la nivel inalt, cu spaga si prostituate pentru Flota Pacificului. Acuzatiile grave aduse comandantului

comandant la inchisoare

Comandantul american al Flotei Pacificului a fost condamnat dupa mai multe acuzatii ca ar fi furnizat informatii secrete fostului ministru malaysian al apararii Najib Razak, in schimbul serviciilor unor prostituate si a cazarilor la hoteluri luxoase.

Capitanul Daniel Dusek, in varsta de 49 de ani, este ofiterul cu cel mai inalt grad care a fost vreodata condamnat in cel mai mare scandal de coruptie din armata SUA.

 

Barbatul trebuie cum si sa plateasca o amenda de 70.000 de dolari si 30.000 de dolari drept compensatie pentru ca a furnizat informatii confidentiale despre nave si orare lui Leonard Glenn Francis, cel care l-a denuntat dupa el insusi a ajuns in atentia procurorilor.

Francis a pledat vinovat in 2015, cand a recunoscut ca Glenn Defence Marine Asia (GDMA) le-a oferit lui Dusek si altora mese la restaurante luxoase, alcool, cazari in hotelui de cinci stele, precum si serviciile unor dame de companie, pentru ca navele SUA sa opreasca in porturile controlate de GDMA.

Inculpare pentru coruptie in dosarul submarinelor vandute de Franta Malaeziei

Un industrias francez a fost inculpat pentru coruptie intr-o ancheta asupra vanzarii de submarine franceze Malaeziei in 2002, a aflat vineri AFP din surse concordante.

Fostul presedinte al DCNI, filiala internationala a Directiei Constructiilor Navale (DCN), Dominique Castellan, a fost inculpat pentru corupere activa a unor agenti publici straini si abuz de bunuri sociale, au precizat aceste surse.

In aceasta ancheta inceputa in 2010, judecatorul suspecteaza ca sub acoperirea unor contracte de consultanta au fost acordate comisioane care au putut servi pentru coruperea fostului ministru malaysian al apararii Najib Razak, in prezent prim-ministru, prin unul dintre consilierii acestuia, Abdul Razak Baginda, scrie Agerpres.

Alt industrias francez, fostul presedinte al Thales International Asia (Thint Asia) Bernard Baiocco, a fost deja inculpat in decembrie pentru corupere de agenti publici straini, aceiasi Najib Rakaz si, respectiv, Abdul Razak Baginda.

In centrul anchetei, declansata in urma plangerii unei ONG malaysiene, Suaram, se afla vanzarea in 2002 - dupa negocieri care durasera mai multi ani - a doua submarine Scorpion si a unui submarin Agosta Malaysiei pentru aproape un miliard de euro.

In timpul negocierilor, un contract semnat in august 2000 prevedea varsarea de catre DCNI, filiala DCN, a 30 de milioane de euro catre Thales International Asia. La vremea respectiva, DCN era detinuta in procent de 100% de statul francez.

Or, ancheta releva ca alta societate - Terasasi - al carei actionar principal era consilierul ministrului apararii malaysian, Abdul Razak Baginda, incasase aproape aceeasi suma pentru consultari asupra dosarului.

Anchetatorii suspecteaza ca aceste consultari nu au fost decat un paravan pentru mita. 'Ne rezervam declaratiile pentru judecatorul de instructie', a declarat pentru AFP avocatul lui Castellan, Alexis Gublin.

'Perimetrul responsabilitatilor se contureaza. Raman de identificat beneficiarii comisioanelor', a reactionat la randul sau avocatul ONG Suaram, William Bourdon

 

Sursa: The Guardian, Data publicarii: 26 Martie 2016
Citeste mai multe despre: submarin, mita, spaga, comandant, condamnare, inchisoare,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed