S-a nascut in Auschwitz si a scapat pentru ca era prea slabita ca sa planga. Povestea celei mai tinere supravietuitoare

auschwitz poarta - getty

Angela Orosz cantarea doar o treime din greutatea normala atunci cand s-a nascut, in lagarul de concentrare Auschwitz. Aceasta a reusit sa scape din Auschwitz doar pentru ca era prea slabita ca sa planga, iar gardienii nu au stiut de existenta ei.

Angela are 71 de ani si se pregateste sa apara la proces, in fata judecatorilor, pentru a depune marturie impotriva lui Reinhold Hanning, fost gardian la Auschwitz, despre care spune ca "a facut parte din masinaria de ucis", care a luat vietile a 1.1 milioane de oameni in lagarele de concentrare, relateaza Yahoo.

Angela traieste in Canada, dar spune ca "tocmai pentru ca a trecut atat de mult timp de atunci, este important ca ultimii supravietuitori sa vorbeasca despre asta. Eu cred ca sunt cea mai tanara dintre supravietuitori, dar pentru mine este o datorie sa pastram vie acea amintire si sa nu uitam sa spunem ce s-a intamplat" a spus aceasta pentru Yahoo.

Nasterea lui Orosz in lagarul de concentrare este aproape un miracol, tinand cont de abuzurile suferite de mama acesteia, tot in Auschwitz. Din cate stie, ea este al doilea bebelus nascut in lagarul de concentrare care a supravietuit.

Parintii Angelei s-au casatori in 1943, iar un an mai tarziu nasizistii au invadat Ungaria, iar acestia au fost urcati cu forta intr-un tren pentru transportat vite. Mama ei era deja insarcinata cand a ajuns in Auschwitz, dar a fost pusa imediat la munca grea.

Citește și
Oskar Groening
"Contabilul de la Auschwitz", in lacrimi dupa marturia tulburatoare a unei foste detinute: "Eram tratati ca niste animale"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Tatal ei a murit de extenuare, iar mama ei era atat de subnutrita incat sarcina s-a vazut abia in luna a saptea. Conform marturiilor ei, mama ei a fost supusa experimentelor ingrozitoare conduse de doctorul Josef Mengele, inclusiv unei proceduri de sterilizare prin care i s-a injecat o substanta toxica in cervix, in timp ce era gravida cu Angela.

Desi avea o luna cand a scapat din Auschwitz, Angela spune ca este o experienta care i-a marcat viata. "Am fost un copil foarte bolnav, aratam groaznic. In noiembrie 1945, cand aveam doar un an, cantaream doar 3 kilograme, adica greutatea unui nou nascut" a povestit aceasta.

Angela a spus ca ea a fost singurul copil pe care l-a avut mama ei si care a supravietuit. Mama ei a trait si ea, insa a avut nevoie de ani de recuperare pana cand a reusit sa mearga din nou.

"Nu am uitat niciodata cat a suferit mama mea, dar si ce 'mostenire' mi-a lasat Auschwitz. Astazi sunt un om care n-are inaltime nici de 1.55 metri. Am fost furioasa" a spus Angela.

Anul trecut, Angela a revenit la Auschwitz, convinsa de fratele ei vitreg. "Am ezitat prima data, pentru ca mama mi-a spus mereu 'daca nu ai amintiri din locul ala, nici sa nu iti faci'. Dar m-am gandit mai bine si mi-am facut curaj. A fost cumplit sa merg acolo, dar in acelasi timp, eu si ceilalti supravietuitori am vrut sa aratam lumii ca am supravietuit, ca Hitler n-a castigat, ca evreii sunt un popor puternic si asa va fi mereu" a mai povestit Angela.

In vizita ei de la Auschwitz, a fost abordata de un avocat, care a convins-o sa depuna marturie impotriva Oskar Groening, considerat vinovat de uciderea a 300.000 de evrei in lagare. Angela a spus ca inceput sa ii fiarba sangele de suparare cand a vazut alti supravietuitori care au declarat ca il iarta.

"Noi, supravietuitorii nu avem voie sa iertam asa ceva, in numele celor sase milioane de oameni omorati. Asa ca am decis sa ma prezint la proces". In sala de judecata, ea i-a spus lui Groening ca "nu te pot ierta".

In aceasta luna, ea va reveni in sala de judecata pentru a depune marturie impotriva lu Reinhold Hanning, un alt gardian la Auschwitz.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Turistii evrei, socati de ce au gasit in fostul lagar de concentrare Auschwitz, din Polonia.
Turistii evrei, socati de ce au gasit in fostul lagar de concentrare Auschwitz, din Polonia. "Este de prost gust"

Turistii care au vizitat in aceasta perioada fostul lagar de Concentrare Auschwitz din Polonia au fost socati de decizia pe care a luat-o managementul Memorialului.

"Contabilul de la Auschwitz", in lacrimi dupa marturia tulburatoare a unei foste detinute: "Eram tratati ca niste animale"

Un fost gardian nazist, supranumit "Contabilul de la Auschwitz", care si-a recunoscut vina "morala" in masacrarea a 300.000 de evrei, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, a izbucnit in lacrimi la proces.

Experimentele facute pe gemenii din Auschwitz de capitanul SS Josef Mengele:
Experimentele facute pe gemenii din Auschwitz de capitanul SS Josef Mengele: "Ma uitam la un perete intreg, plin cu ochi"

Cand armata sovietica a eliberat prizonierii lagarului nazist Auschwitz, in urma cu 70 de ani, multi dintre acestia erau morti deja sau fusesera evacuati in graba de armata germana care se retragea.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.