Rusia avertizeaza NATO sa nu isi consolideze fortele navale din Marea Neagra, care nu are nicio legatura cu Alianta

NATO, Marea Neagra

Un inalt diplomat rus a avertizat NATO sa nu isi consolideze fortele navale din Marea Neagra si a atras atentia ca o astfel de masura va submina securitatea regionala si relatiile deja tensionate intre Moscova si Alianta.

"Daca va fi luata decizia de a crea o forta permanenta, bineinteles ca va fi destabilizator, pentru ca nu este o mare NATO”, a declarat miercuri un oficial din Ministerul rus de Externe, Andrei Kelin.

"(Marea Neagra – n.r.) nu are nimic de-a face cu Alianta. Nu cred ca ar imbunatati relatiile noastre cu NATO”, a adaugat el.

Kelin a facut aceste declaratii inainte de summit-ul NATO de la Varsovia, de luna viitoare, care are loc intr-o perioada in care relatiile dintre Rusia si Alianta sunt extrem de tensionate din cauza rolului jucat de Moscova in criza din Ucraina.

NATO analizeaza ce masuri poate lua pentru a contracara atitudinea tot mai agresiva a Rusiei. Moscova sustine ca nu reprezinta nicio amenintare la adresa Aliantei.

Citește și
distrugator american
Rusia ameninta fortele navale din Marea Neagra: "Nu este o mare a NATO"
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

Saptamana aceasta, statele membre NATO au agreat constituirea unei prezente inaintate adaptate in zona de sud-est a teritoriului aliat, cu o componenta terestra formata dintr-o brigada multinationala situata in Romania. O decizie concreta ar urma sa fie luata la summitul NATO de la Varsovia.

Presa rusa a anuntat luna aceasta ca distrugatorul american USS Porter a intrat in Marea Neagra pentru o misiune de rutina, o masura care a nemultumit Moscova, pentru ca vasul a fost echipat recent cu un nou sistem de rachete.

In baza Conventiei Montreux, tarile care nu au iesire la Marea Neagra nu pot desfasura nave de razboi in zona timp de mai mult de 21 de zile. Statele NATO Romania, Bulgaria si Turcia se afla in bazinul Marii Negre.

Rusia, care a anexat Crimeea in Crimeea in 2014, are propria sa flota in Marea Neagra, cu baza la Sevastopol.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Polonia va trimite 4 avioane de vanatoare de tip F-16 intr-o misiune NATO impotriva ISIS.
Polonia va trimite 4 avioane de vanatoare de tip F-16 intr-o misiune NATO impotriva ISIS. "Echipajele sunt pregatite"

Polonia este pregatita sa trimita patru avioane de vanatoare de tip F-16 in cadrul unei misiuni NATO de recunoastere impotriva luptatorilor Statului Islamic, in Orientul Mijlociu, anunta ministrul polonez al Apararii, relateaza The Associated Press.

Rusia ameninta fortele navale din Marea Neagra:
Rusia ameninta fortele navale din Marea Neagra: "Nu este o mare a NATO"

Un diplomat rus de rang inalt a avertizat miercuri NATO sa nu amplaseze forte navale in Marea Neagra, conform Moscovei o asemenea miscare fiind de natura sa submineze securitatea in regiune.

Bulgarii si ucrainenii promit ca ne vor trimite soldati. Rusia anunta o replica dura:
Bulgarii si ucrainenii promit ca ne vor trimite soldati. Rusia anunta o replica dura: "Vrem sa le fie clar de la inceput"

Romania va fi aparata de un contingent al vecinilor nostride la sud de Dunare. Cel putin, asa promite ministrul bulgar al Apararii dupa o intalnire cu cel roman.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.