Raport al sefului NATO: Rusia a simulat atacuri cu arme NUCLEARE impotriva unor tari europene. "Este o poveste de groaza"

Suhoi PAK FA

Exercitiile militare ale Kremlinului starnesc panica in Alianta Nord-Atlantica, in conditiile in care Rusia ia in calcul folosirea arsenalului sau nuclear.

Rusia a simulat atacuri nucleare impotriva unor tari membre ale NATO (ca parte a exercitiilor militare Zapad) sau impotriva unor parteneri ai Aliantei, precum Suedia, in martie 2013, se mentioneaza in raportul anual al secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, dat publicitatii recent la Bruxelles.

In raportul pe 2015, Stoltenberg mentioneaza cresterea numarului de aplicatii militare ale Rusiei in ultimii trei ani.

Rusia a desfasurat 18 manevre de anvergura numai in decursul anului 2013, potrivit raportului, care denunta aceste actiuni ale Moscovei ca pe un factor 'imprevizibil si destabilizator'.

Citeste si: Oficial rus: Romania va deveni automat tinta pentru rachete nucleare. Armele de care scutul american nu ne poate apara

Citește și
pilot rusia - cover
Rusia acuza o provocare premeditata dupa doborarea avionului: "Nu atacam Turcia!" Prima declaratie a pilotului supravietuitor
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Aplicatiile militare care au inclus si simularea unui atac nuclear impotriva Suediei au avut loc in 2013 aproape de granita de est a arhipelagului Stockholm, a relatat miercuri publicatia The Local. Suedia a avut o reactie lenta la aceste aplicatii din cauza personalului militar aflat in concediu si a trebuit sa se bazeze pe asistenta din partea NATO, scrie sursa citata.

Doua bombardiere Tu-22M3, capabile sa transporte arme nucleare, insotite de patru avioane de lupta au survolat insula suedeza nelocuita Gotska Sandön si au simulat un atac nuclear impotriva Stockholmului, relatase inca in aprilie 2013 ziarul suedez Svenska Dagbladet, citand surse militare. Pana acum aceste informatii nu fusesera confirmate la nivel oficial.

Centrul european de analiza geopolitica (European Center for Geopolitical Analysis) indicase anterior ca Rusia a efectuat manevre similare si in 2015, cand a fost simulata capturarea unor zone din Danemarca, Norvegia, Suedia si Finlanda, potrivit newsru.com.

Autoritatile de la Stockholm au declarat recent ca Rusia reprezinta o amenintare reala pentru tara lor.

La mijlocul lunii octombrie 2015, militarii suedezi au detectat un submarin neidentificat in apropierea coastelor Suediei. S-a speculat ca submarinul ar apartine Federatiei Ruse, dar Ministerul Apararii de la Moscova nu a confirmat niciodata pana acum acest fapt.

La sfarsitul lunii aprilie anul trecut, un submarin neidentificat a fost detectat in apropierea Finlandei, iar militarii finlandezi au deschis atunci foc de avertisment. Submarine neidentificate au aparut si in largul coastelor altor tari europene, aminteste newsru.com.

Andrei Krasov, vicepresedintele Comisiei de aparare din Duma de Stat (camera inferioara rusa), a catalogat informatiile despre simularea de catre Rusia a unui presupus atac nuclear impotriva Suediei drept o 'noua poveste de groaza' a NATO. 'Aceasta este o noua poveste de groaza, o noua incercare de a demoniza actiunile de succes ale Rusiei in lupta impotriva terorismului international', a spus oficialul rus, citat de RIA Novosti.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Seful fortelor de rachete rusesti sustine ca scutul de la Deveselu nu e eficient. „Nu poate rezista”
Seful fortelor de rachete rusesti sustine ca scutul de la Deveselu nu e eficient. „Nu poate rezista”

Unul dintre cei mai importanti oficiali militari ai Kremlinului transmite un avertisment aliatilor SUA.

Rusia acuza o provocare premeditata dupa doborarea avionului:
Rusia acuza o provocare premeditata dupa doborarea avionului: "Nu atacam Turcia!" Prima declaratie a pilotului supravietuitor

NATO a chemat Turcia si Rusia la dialog, pentru detensionarea crizei, dupa incidentul aviatic ce a tulburat relatiile dintre cele doua tari. Kremlinul continua insa atacurile dure la adresa Turciei si ia primele masuri concrete.

Primele imagini cu blindatele americane care vor apara Romania si Bulgaria.
Primele imagini cu blindatele americane care vor apara Romania si Bulgaria. "Aliatii se tem de agresiunea militara a Rusiei"

Infanteria Marina a SUA a deplasat tancuri, artilerie si vehicule blindate usoare de recunoastere in Europa, pentru a sustine aliatii NATO si partenerii internationali.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.