Romania organizeaza cea mai mare expozitie, la Beijing. Comorile de 100 mil. EUR care vor putea fi admirate in China

Ultimul update: Duminica 17 Ianuarie 2016 07:32
Data publicarii: Joi 14 Ianuarie 2016 22:40
Categorie: Internaţional

"Comorile Romaniei", cea mai mare expozitie organizata vreodata de tara noastra, va fi vernisata luna aceasta in China, la Beijing.

Sunt opt tone de obiecte de patrimoniu asigurate la peste 100 de milioane de euro, care aduna mii de ani de istorie in spatiul romanesc. Printre ele se numara "Ganditorul de la Hamangia" si "Tezaurul de la Pietroasele".

In Muzeul National al Chinei, cu o suprafata de 200.000 de metri patrati si holul cat tot muzeul nostru de istorie - aici vor fi expuse cele mai importante obiecte de patrimoniu romanesti, timp de 5 luni. Transportul la Beijing a fost realizat cu un avion special - Boeing 777 F Cargo, extrem de rar vazut in Romania, iar pe teritoriul tarii noastre a fost pazit de brigada anti-tero.

Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul muzeul national de istorie: "Pe teritoriul Chinei, de asemenea, fortele speciale ale politiei chineze au escortat convoiul."

Cele peste 445 de exponate trimise in China provin din 30 de muzee din tara. Aduna 30.000 de ani de evolutie umana in spatiul romanesc, de la primii locuitori pana in secolul 19. Printre acestea se numara Ganditorul de la Hamangia, Tezaurul de la Pietroasele, Tezaurul de la Persinari, bratari dacice de aur, Stindardul lui Stefan cel mare, tesaturi, icoane, manuscrise sau statuete.

Expozitie foto emotionanta in memoria uneia dintre victimele din Colectiv. Universul, vazut prin lentila lui Alex Chelba

Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul muzeul national de istorie: "Din epoca paleolitica si apoi neolitica, epoca bronzului si a fierului, despre ceea ce au creat geto-dacii, civilizatia provinciei romane dacia, creatia romanilor in evul mediu, pana la inceputul perioadei moderne si obiecte care apartin civilizatiei maghiare si germane din Transilvania."

Yan Jianwu, consilier cultural al ambasadei Chinei: "Mi se pare foarte interesanta vechimea civilizatiei romanesti. Sunt surprins de valoarea istorica a pieselor din acest muzeu."

Expozitia este organizata in cadrul unui acord cultural incheiat intre Romania si China, dupa ce si chinezii au adus la noi, in 2013, soldatii de teracota.

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii: "Cred ca a sosit momentul in care sa ne putem mandri cu ceea ce avem mai frumos, cu aceasta sursa non-regenerabila a identitatii nationale, care este patrimoniul cultural romanesc, astfel incat sa-l facem cunoscut in strainatate"

Vernisajul de la Beijing va avea loc pe 28 ianuarie, iar expozitia va fi deschisa pana in luna mai. Muzeul National al Chinei este vizitat zilnic de peste 100.000 de oameni.
 

Expozitie dedicata fotografilor din Colectiv, la Palatul Victoria. Ce lucrari au putut admira cei prezenti

Expozitie dedicata fotografilor din Colectiv, la Palatul Victoria. Ce lucrari au putut admira cei prezenti

Eurostar

Trenul care parcurge distanța dintre Londra și Amsterdam în mai puțin de 4 ore

Decizia luată de Donald Trump privind armele de foc, în urma masacrului din Florida

Avocat, ginerele unui oligarh rus, pus sub acuzare în dosarul Rusia - Trump

Transportul din țara cu cele mai mari rezerve din petrol din lume, în colaps

Regina Elisabeta a participat, alături de editorul Vogue, la Săptămâna Modei din Londra

Dezertoare nord-coreeană arestată, după ce a trimis 130 de tone de orez regimului de la Phenian

Soldați ruși

Rusia: acțiunile militare SUA în zona Mării Negre sunt „un zdrăngănit de arme”

Dieta colectivă, soluția autorităților din Galicia pentru a combate obezitatea

Trei imigranți, atacați cu cuțitul. Atacatorul era „furios” pe Merkel

Ucraina pierde banii de la UE pentru construirea și modernizarea granițelor

Armata siriană a intrat în enclava kurdă Afrin. Erdogan anunța asedierea orașului

Peste 100 de morți și sute de răniți, după bombardamentele lui al-Assad asupra enclavei Ghouta de Est: „Este un masacru!”