Roman acuzat de sclavie in Irlanda de Nord. Ce le spunea "Ministrul" victimelor sale sa manance atunci cand se plangeau

roman sclavi

Un roman acuzat de trafic si exploatare de persoane in Irlanda de Nord a pledat vinovat in fata unui tribunal, la doi ani dupa ce a fost arestat intr-o operatiune a politiei nord-irlandeze, relateaza Belfast Telegraph.

In acelasi caz au pledat vinovati si sotia lui Lacatus, Cristina Nicoleta Covaci, in varsta de 31 de ani, precum si fratele acesteia Samuil Covaci, 25 de ani, pentru complicitate si trafic de persoane.

Ioan Lacatus, 33 de ani, cunoscut de victimele sale sub porecla "Ministrul", a condus un grup infractional in Craigavon, in perioada mai-august 2014.

Barbatul a adus in Marea Britanie 12 conationali, sub promisiunea unor locuri de munca, pe care i-a cazat in "conditii de sclavie" in locuinta sa de trei camere din localitatea Portadown, din Irlanda de Nord. Lacatus a confiscat pasapoartele victimelor la sosirea acestora in Marea Britanie, iar apoi le-a silit pe acestea sa munceasca in programe de aproape 70 de ore pe saptamana, in timp ce le-a pus sa semneze documente prin care acceptau sa-si vireze salariile in conturi apartinand lui si sotiei sale.

Victimele primeau un cec de 500 de euro lunar din partea lui Lacatus, dar banii le erau apoi luati catre inculpat dupa incasare.

Citește și
Sebastian GhitaDeputatul Sebastian Ghita s-a prezentat in fata comisiei juridice a Camerei Deputatilor, in Bucuresti, marti 29 martie 2016
“Daca asta de la Microsoft da spaga 60 de milioane, noi sa murim de foame?” Jaful din proiectele IT ale statului roman
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Conform procurorului David McDowell, victimele "proveneau dintr-o zona rurala saraca, situata in apropiere de granita dintre Romania si Ungaria", iar inculpatul le-ar fi promis inainte sa ajunga "salarii de 400 de euro pe saptamana" pentru opt ore de munca/zi, precum si cazare si mancare, scrie Adevarul.


Foto: Cristina Covaci

In realitate, cele 12 victime locuiau impreuna cu Lacatus, sotia si cumnatul acestuia intr-un apartament de trei camere al barbatului, avand la dispozitie o singura toaleta si un singur dus. Victimele erau somate de catre Lacatus sa nu vorbeasca cu alte persoane. Acestea erau trimise la munca prin intermediul unei agentii de recrutare locale, muncind pentru mai multe companii concomitent, chiar si cate 12 ore pe zi. Cinci dintre romanii exploatati s-au hotarat sa anunte politia locala, iar operatiunea care a dus la arestarea celor trei romani a avut loc in august 2014.

Politistii care au participat la eliberarea romanilor sechestrati au descris in rechizitoriu cum victimele au fost gasite infometate si au avut nevoie tratamente medicale. Una dintre victime a precizat ca, atunci cand acestia s-au plans inculpatului despre lipsa de mancare, acesta i-a indemnat sa "manance pietre".

O decizie in acest caz a fost amanata pana saptamana viitoare.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Roman injunghiat mortal intr-un club din Italia chiar pe ringul de dans. Cine l-a ucis si pentru ce gest a fost
Roman injunghiat mortal intr-un club din Italia chiar pe ringul de dans. Cine l-a ucis si pentru ce gest a fost "pedepsit"

O crima comisa cu sange rece de un roman, intr-un oras de langa Roma, a socat comunitatea. Marius, un tanar din Mures, se afla de ziua lui intr-un club, unde aveau loc si preselectii pentru un concurs de frumusete.

“Daca asta de la Microsoft da spaga 60 de milioane, noi sa murim de foame?” Jaful din proiectele IT ale statului roman
“Daca asta de la Microsoft da spaga 60 de milioane, noi sa murim de foame?” Jaful din proiectele IT ale statului roman

DIGITALIZAREA HOTIEI, partea a II-a. Suntem prea saraci ca sa esuam in proiectele de modernizare a Romaniei si totusi o facem. Digitalizarea administratiei s-a facut fara un proiect coerent, o viziune asupra viitorului.

Mesajul lui Leonardo DiCaprio despre Romania cu 193.000 de like-uri in 12 ore:
Mesajul lui Leonardo DiCaprio despre Romania cu 193.000 de like-uri in 12 ore: "Guvernul roman trebuie sa o protejeze"

Leonardo DiCaprio, actorul cunoscut si pentru activitatea sa sustinuta in domeniul protectiei mediului, a postat pe pagina lui oficiala de Instagram un mesaj despre Romania, prin care promoveaza o actiune de ecologizare a padurii din zona lacului Vidraru.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.