Secretarul de Stat american s-ar putea intalni cu Putin. Trump l-a numit pe Bashar al-Assad "animal"

Donald Trump

Presedintele american Donald Trump afirma ca omologul sau rus Vladimir Putin sustine o ”persoana malefica” in Siria, in timpul vizitei secretarului de Stat Rex Tillerson la Moscova, relateaza The Associated Press.

Trump considera ca presedintele sirian Bashar al-Assad este ”un animal”.

Sustinerea pe care Putin i-o acorda lui al-Assad este ”foarte rea pentru Rusia”, a declarat el pentru Fox Business Network.

Ea este, de aseenea, ”foarte rea pentru omenire”, a apreciat seful statului american.

Trump exercita presiuni tot mai mari asupra lui Putin, ca acesta sa-l abandoneze pe al-Assad, in timpul unei vizite de doua zile a sefului sau al diplomatiei, Rex Tillerson, la Moscova.

Citește și
Vladimir Putin
Vladimir Putin anunta noi atacuri chimice in Siria: "Avem informatii ca sunt inscenate pentru a da vina pe guvernul sirian"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Putin ar putea sa-l primeasca pe Tillerson in timpul vizitei la Moscova, anunta Kremlinul

Presedintele rus Vladimir Putin ar putea sa il primeasca pe secretarul de Stat american Rex Tillerson, aflat intr-o vizita de doua zile la Moscova, a anuntat miercuri un purtator de cuvant al Kremlinului, relateaza The Associated Press.

Tillerson, care a sosit marti in prima sa vizita in Rusia in calitate de sef al diplomatiei americane, participa la o intalnire cu omologul sau rus Serghei lavrov.

”Daca se hotaraste” ca seful statului rus sa fie informat despre rezultatul intalnirii dintre Lavrov si Tillerson, atunci el se va intalni cu seful diplomatiei americane, a declarat miercuri un purtator de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov.

Kremlinul a refuzat sa spuna pana acum daca Putin il va primi pe Tillerson.

Relatiile dintre Moscova si Washington s-au deteriorat de cand a venit Donald Trump la putere, a declarat miercuri Putin.

”Se poate spune ca nivelul increderii la nivel de lucru, in special la nivel militar, nu s-a imbunatatit, ci cel mai probabil s-a degradat”, a declarat Putin intr-un interviu difuzat miercuri de televiziunea de stat Mir.

Putin a dat asigurari ca Siria s-a conformat unui acord in vederea distrugerii arsenalului sau chimic ”din cate stim noi”.

El a reiterat pozitia rusa, potrivit careia presupusul atac chimic de martea trecuta de la Khan Sheikhoun, in urma caruia Statele Unite au lansat 59 de rachete de croaziera de tip Tomahawk asupra bazei aeriene siriene al-Shaayrat, a fost fie o provocarea rebela fie urmarea unui raid aerian sirian care a bombardat armament chimic apartinand rebelilor.

Interviul lui Putin a fost difuzat in timp ce secretarul de Stat american Rex Tillerson participa, la Moscova, la prima sa reuniune cu omologul sau rus Serghei Lavrov.

SUA ameninta Siria cu noi atacuri

Secretarul Apararii, James Mattis, a declarat ca nu exista ”nicio indoiala” cu privire la vinovatia fortelor guvernamentale siriene pentru atacul chimic sangeros, care a luat viata a 87 de civili in localitatea Khan Sheikhoun, transmite France Presse.

De asemenea, oficialii americani au acuzat Moscova de lansarea unei campanii de dezinformare in urma atacului chimic de la Khan Sheikhoun.

Acuzatia este ca rusii incearca sa-i ascunda pe cei care sunt responsabili pentru tragedia de pe 4 aprilie, in care 87 de civili si-au pierdut viata, inclusiv 31 de copii din provincia Idlib.

Presedintele Vladimir Putin a cerut marti lansarea unei investigatii complete a OPCW, sugerand ca Assad este victima unor acuzatii false cu privire la atacul chimic de la Khan Sheikhoun.

De asemenea, liderul rus a sugerat ca oponentii rebeli se pregatesc pentru viitoare atacuri chimice pentru a incuraja interventia militara a Statelor Unite.

Un oficial american a sustinut ca Moscova incearca ”sa creeze confuzie in lume”, in vreme ce Mattis a precizat ca vina ii apartine lui Assad.

”Nu exista nicio indoiala ca regimul sirian este responsabil pentru decizia de a ataca si pentru atacul in sine”, a declarat secretarul Apararii in prima sa conferinta de presa de la Pentagon.

De asemenea, acesta a reiterat amenintarea ca utilizarea armelor chimice va rezulta in noi actiuni militare din partea Statelor Unite.

”Daca ei folosesc arme chimice, atunci ei vor plati un pret extrem de greu”.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite va vota miercuri o noua rezolutie, prin care se cere cooperarea regimului sirian la o ancheta privind presupusul atac chimic din provincia Idlib. insa, diplomatii atrag atentia ca rusii ar putea sa blocheze prin veto rezolutia, asa cum au facut in ultimii ani cu orice rezolutie legata de conflictul sangeros din Siria.

Marea Britanie, Franta si Statele Unite au inaintat un text pentru noua rezolutie, care reprezinta o versiune putin corectata a propunerii prezentata saptamana trecuta la reuniunea de urgenta a Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite, dupa atacul chimic asupra civililor din localitatea Khan Sheikhoun.

Diplomatii ar urma sa voteze incepand cu ora locala 15.00 (21.00 ora Romaniei), in timp ce Rex Tillerson incearca sa puna presiune pe Rusia pentru a-si reconsidera sprijinul militar pentru regimul Assad.

Rusia ar urma sa-si foloseasca dreptul de veto pentru a bloca masura, fiind a opta oara cand reprezentantii rusi apeleaza la veto pentru a bloca o rezolutie privind Siria in Consiliul de Securitate.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Putin a anuntat noi
Putin a anuntat noi "provocari" cu arme chimice in Siria. SUA: Minciuni si dezinformare pentru a-l acoperi pe Bashar al-Assad

Un oficial american de rang inalt de la Casa Alba a acuzat marti Rusia ca duce o campanie de dezinformare pentru a musamaliza atacul chimic din Siria si a-l ajuta pe Bashar al-Assad sa para nevinovat, relateaza AFP.

Vladimir Putin anunta noi atacuri chimice in Siria:
Vladimir Putin anunta noi atacuri chimice in Siria: "Avem informatii ca sunt inscenate pentru a da vina pe guvernul sirian"

Acuzatii dure lansate de liderul Rusiei, Vladimir Putin, la finalul unei intalniri la Moscova cu presedintele Italiei.

G7 a respins propunerea sanctionarii Rusiei dupa
G7 a respins propunerea sanctionarii Rusiei dupa "atacul chimic" din Siria. Italia: "Nu trebuie sa punem Rusia la colt"

Grupul Celor Sapte (G7) cel mai industrializate tari din lume nu a ajuns la un acord cu privire la impunerea unor noi sanctiuni Rusiei si Siriei, relateaza BBC News.

Armata rusa se antreneaza pentru scenariul unui atac american cu rachete de croaziera, ca in Siria. Duelul S-400 vs. Tomahawk
Armata rusa se antreneaza pentru scenariul unui atac american cu rachete de croaziera, ca in Siria. Duelul S-400 vs. Tomahawk

Bombardamentul american asupra Siriei cu rachete de croaziera a pus in alerta fortele Kremlinului, care au inceput sa faca pregatiri pentru un astfel de atac.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.