Reportaj Euronews despre cum se văd protestele anticorupție dintr-un sat sărac din Giurgiu

giurgiu, reportaj, euronews, proteste anticoruptie,
Euronews

Euronews a publicat un reportaj din Singureni, Giurgiu, unul dintre ”cele mai sărace sate din România”.

Recentele proteste anticorupție, din marile orașe, nu-și găsesc susținere în zona rurală a României, se arată într-un reportaj publicat de Euronews.

Ecoul protestelor anticorupție de a începutul lunii din București de abia s-au auzit în Singureni, Giurgiu, unde îndemnnul contra corupției pare mult mai îndepărtat decăt cei aproape 40 de km care separa satul de centrul politic al țării.

Florica Trandafir in Singureni

Potrivit primarului, Singureni este unul dintre cele mai sărace sate din România, unde oamenii, 40% dintre ei persoane în vârstă, supraviețuiesc datorită ajutoarelor sociale.

Florica Trandafir, 67 de ani, a votat în decembrie anul trecut cu PSD. A văzut la televizor știri despre protestele recente, însă nu știe exact ce au cerut protestatarii: ”Nu știu mult. Nu mă uit. Seara mă culc”, a spus ea pentru Euronews.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Singureni, Romania

A lucrat timp de 6 ani într-o fabrică de încălțăminte, înainte de nașterea celor 5 copii ai ei. Acum 2 dintre ei trăiesc în Spania, cu familiile, la fel ca alți 3,4 milioane de români care au emigrat, potrivit unui raport al ONU, din 2016.

Florica și soțul ei trăiesc din pensia lui de 520 de lei pe lună (111 de euro). ”Nu am pensie, nu am nimic. Nici ajutoare sociale. Știți ce mi-a spus primarul? Să divorțez de soț - atunci pot să primesc ajutor social. Dumnezeu știe cum trăim din banii aștia... Când rămânem fără bani, fac pâine, mămăligă”, a povestit ea.

Primarul, Marian Patuleanu, a făcut parte în trecut din opoziția liberală, dat a trecut în tabăra social democraților care i-a dat acces la fonduri europene pentru drumuri și școli: ”Nu sunt de acord cu multe lucruri. Asta nu înseamnă că trebuie să ies în stradă să protestez. Restul țării? Nu sunt mulți cei care protestează, cred că ei sunt mulțumiți cu ce se întâmplă.” spune el.

Singureni, Romania

Dumitru Costache, 41, muncitor în construcții, acum șomer, nu are nici el timp de proteste. A votat cu PSD. ”Ne preocupă prețurile care cresc în magazine. Corupția nu ne interesează. Este corupție peste tot în lume. Toți aleargă după bani” spune el.

Cătălin Olteanu, 31 de ani, muncitor petrolier, nu susține guvernul, însă nu este impresionat de protestatari.”Nu câștig nimic din vot. Prețurile ne afectează pe toți. Asta este. Românii sunt obișnuiți cu viața grea.”

Notă discordantă în sat face Tudor Puiu, 50 de ani, care a lucrat ca taximetrist în București timp de 30 de ani. ”Protestele sunt un lucru bun. Nu mai merge așa. Sunt numai hoți care își bat joc de popor. Corupție peste tot. N-am votat anul trecut pentru că m-am săturat de ei.”

Constanța și Constantin Anton, ambii de 79 de ani, foști muncitori la CAP, nu-i sprijină nici ei pe protestatari, în schimb sunt nostalgici după comunism: ”Nu a fost niciun partid mai bun decât cel comunist, avea grijă de toată lumea, te luau de pe stradă ca să-ți dea loc de muncă. Aștia ce-au făcut? Au distrus fabrici, au distrus tot.”
 

Singureni, Romania

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Filmul protestelor de duminică seara: Sute de persoane, din nou în stradă
Filmul protestelor de duminică seara: Sute de persoane, din nou în stradă

Sute de persoane din marile oraşe ale ţării au ieşit din nou în stradă duminică seară pentru a protesta.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.