Replici tensionate intre Viktor Orban si Angela Merkel: "Nu toate democratiile sunt neaparat liberale"

Viktor Orban, Angela Merkel

Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat luni ingrijorarea cu privire la tratamentul acordat ONG-urilor si mass-media din Ungaria, chiar in timpul vizitei sale oficiale de la Budapesta.

Conform Yahoo News, care citeaza AFP, inca din 2010, de cand a ajuns la putere, premierul maghiar Viktor Orban a fost acuzat de subminare a democratiei in Ungaria, inclusiv prin incercarile de cenzurare a presei sau prin masurile de ingreunare a functionarii ONG-urilor straine.

"Societatea noastra prospera prin incercarile de a gasi cele mai bune metode prin dialog. Este foarte important intr-o democratie, inclusiv in una care beneficiaza de o majoritate, sa recunoasca rolul opozitiei, al societatii civile si al media. Iar acest lucru ar trebui sa fie un model pentru Ungaria", a declarat Angela Merkel intr-o conferinta de presa comuna - si uneori tensionata - cu premierul Viktor Orban, al carui partid de dreapta are doua treimi din majoritatea parlamentara.

Ulterior, intr-un discurs sustinut la Universitatea Andrassy din Budapesta, oficialul german a adaugat: "Intr-o democratie, opozitia nu este un dusman, iar majoritatea trebuie sa protejeze minoritatea ...alaturi de un respect pentru Constitutie. Societatea civila trebuie sa se simta in siguranta, ca poate comunica libera. Un guvern ar trebui sa fie un partener in asta, intr-o societate puternica si de succes, in care mass-media independenta se dezvolta." a mai spus Angela Merkel.

Pe de alta parte, cei doi oficiali s-au contrazis in privinta viziunii a ceea ce a fost numit modelul "democratiei neliberale", cum sunt cele din Rusia, Turcia si China, unde valorile liberale sunt uneori date in spate. "Nu toate democratiile sunt neaparat liberale. Daca cineva spune ca toate democratiile sunt liberale, se refera la obtinerea unor privilegii intr-o scoala a ideilor, ceea ce noi nu putem face", a declarat Orban la conferinta de presa.

Citește și
proteste orban
Ingrijorati de "apropierea" de Rusia, mii de unguri au manifestat impotriva lui Viktor Orban, la Budapesta
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Replica lui Merkel a venit imediat: "Personal, nu pot sa inteleg cu adevarat ce inseamna neliberal cand vine vorba de democratie... Radacinile democratiei au fost intotdeauna in liberalism".

Pe de alta parte, Merkel a "aratat cu degetul" spre Orban si legaturile lui directe cu Rusia, care au provocat putina ingrijorare in restul Uniunii Europene, in special de cand a inceput criza din Ucraina. In 2014, Viktor Orban s-a dus la Budapesta pentru a incheia o intelegere in valoare de 14 miliarde de dolari cu Rusia, pentru extinderea unor centrale nucleare care au fost construite de fostul partid comunist maghiar in timpul erei sovietice.

In schimb, Germania si Ungaria au cazut de acord ca nu vor furniza armament serviciilor de securitate ucrainene care lupta impotriva insurgentilor prorusi. "Conflictul din Ucraina nu poate fi rezolvat pe cale militara. Berlinul va face totul pentru solutionarea crizei prin negocieri", a declarat Angela Merkel la Budapesta, dupa intrevederea cu Viktor Orban. "Este necesar un nou armistitiu, iar Acordul de la Minsk va fi baza oricarei incetari a focului", a spus Merkel, subliniind, in contextul crizei ucrainene, ca este importanta diversificarea resurselor energetice.

Liderul rus este asteptat in capitala ungara la 17 februarie, pentru prima sa vizita intr-o tara membra UE din octombrie. Orban a anuntat deja ca va profita de aceasta pentru a incheia un nou contract pe termen lung cu Rusia, pe tema gazelor.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Premierul maghiar face echilibristica diplomatica. Merkel si Putin vin la Budapesta, la cateva zile distanta unul de celalalt
Premierul maghiar face echilibristica diplomatica. Merkel si Putin vin la Budapesta, la cateva zile distanta unul de celalalt

Premierul ungar Viktor Orban, care agaseaza UE si Washingtonul intretinand relatii stranse cu Vladimir Putin, se pregateste de doua saptamani de echilibristica diplomatica primindu-i, succesiv, pe cancelarul german Angela Merkel si presedintele rus.

Ingrijorati de
Ingrijorati de "apropierea" de Rusia, mii de unguri au manifestat impotriva lui Viktor Orban, la Budapesta

Mii de personae au manifestat vineri seara, la Budapesta, impotriva premierului Viktor Orban, denuntand intr-o noua serie de proteste "incompetenta elitei politice", relateaza AFP.

Viktor Orban acuza SUA ca se amesteca in afacerile interne ale unor tari din Europa Centrala.
Viktor Orban acuza SUA ca se amesteca in afacerile interne ale unor tari din Europa Centrala. "Am intrat intr-o noua era"

Premierul ungar Viktor Orban a acuzat marti Statele Unite de amestec in afacerile interne ale unor tari din Europa Centrala, calificand drept "pretext" acuzatiile de coruptie lansate de Washington impotriva Budapestei.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie
Kirilo Budanov: Federația Rusă a știut despre planificarea unui atac terorist în regiunea Moscova încă din februarie

Conform declarațiilor șefului spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, Rusia era conștientă încă din luna februarie de planurile pentru atacul terorist din Moscova, însă a ales să nu intervină.

 

 

 

 

 

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.