Regina Elisabeta, amestecata de presa in controversa Brexit. Decizia fara precedent luata de Palatul Buckingham

Ultimul update: Duminica 13 Martie 2016 07:20
Data publicarii: Joi 10 Martie 2016 08:07
Categorie: Internaţional

Regina Elisabeta a II-a a fost amestecata, fara voia sa, in dezbaterea privind iesirea Marii Britanii din Uniunea Europena.

Fapt neobisnuit, palatul Buckingham a sesizat Autoritatea pentru reglementarea presei, dupa ce tabloidul The Sun a titrat pe prima pagina: "Exclusiv si exploziv: Regina sustine Brexit-ul".

"Controversa in privinta "Brexit"-ului a ajuns pana la regina. Pentru a-si justifica titlul, The Sun invoca doua surse "de incredere".

Prima sursa ar fi conversatia dintre regina si un grup de deputati, care ar fi avut loc in urma cu doi ani, in cursul unei receptii la Buckingham. "Nu inteleg Europa" - pretinde tabloidul ca i-ar fi marturisit regina unuia dintre parlamentari. A doua sursa evoca o discutie din 2011, cand suverana i-ar fi spus fostului vice-premier Nick Clegg ca "Uniunea Europeana merge intr-o directie gresita".

Intr-un mesaj pe Twitter, Clegg afirma ca articolul din The Sun este o "absurditate".

Palatul Regal a subliniat neutralitatea politica pe care Elisabeta a II-a o respecta cu sfintenie de 63 de ani. Dar a mers si mai departe si a inaintat o plangere la Autoritatea pentru reglementare in domeniul presei.

In aceasta dubla reactie, specialistii descifreaza iritarea sporita a Palatului Buckhingam fata de ziarul cu cel mai mare tiraj din Regat. Saptamana trecuta, publicatia se ocupa de asa-zisa lene a printului William, care ar trage chiulul de la slujba sa de pilot pe elicoptere de salvare, dar si de la indatoririle regale.

In plus, remarca observatorii, materialele din tabloidul The Sun, nu tocmai pozitive la adresa monarhiei, par sa marcheze sfarsitul unei lungi perioade in care au abundat articole mai mult decat binevoitoare despre jubileul reginei, nunta lui William si Kate si despre bebelusii regali.

Franta avertizeaza Marea Britanie in cazul in care va iesi din UE. Cum s-ar putea muta

Franta avertizeaza Marea Britanie in cazul in care va iesi din UE. Cum s-ar putea muta "Jungla din Calais" in Anglia

Johnson&Johnson

Despăgubiri de 417 milioane de dolari pentru o femeie, de la Johnson&Johnson

O tornadă a răvăşit un orăşel din nord-estul Chinei

Toți membrii grupului care a organizat atacul terorist din Barcelona sunt morți sau arestați

forte SDF in ofensiva spre Rakka

42 de civili ucişi în raiduri ale coaliţiei antijihadiste în oraşul sirian Rakka

Ucraina a eliminat de pe străzi toate cele 1320 de statui cu Lenin

Motivul pentru care Frederik, prințul moștenitor din Danemarca, nu a fost lăsat să intre în bar