Reformatorii au castigat alegerile din Iran, conform rezultatelor partiale. Schimbarea prin care ar putea trece Teheranul

Ultimul update: Marti 01 Martie 2016 06:59
Data publicarii: Sambata 27 Februarie 2016 21:30
Categorie: Internaţional
alegeri Iran

Una dintre cele mai conservatoare tari din lume ar putea sa isi schimbe directia ca urmare a scrutinului de vineri.

Candidatii reformatori s-au clasat pe primul loc in alegerile legislative din Iran, potrivit unor rezultate partiale publicate sambata seara dupa numararea a 44% din buletinele de vot, relateaza AFP.

Un total de 1,3 milioane din 2,9 milioane de alegatori au votat vineri la Teheran in favoarea coalitiei reformatorilor si moderatilor care urmeaza sa obtina 29 din cele 30 de locuri in capitala.

Circa 55 milioane de iranieni au fost chemati sa ii aleaga pe cei 290 de membri ai parlamentului si 88 de membri ai Adunarii Expertilor, doua instante dominate de conservatori. Aceste alegeri au fost primele de la incheierea in iulie a unui acord intre marile puteri si Teheran asupra programului nuclear iranian, care ar trebui sa permita Iranului sa iasa din izolare si sa relanseze o economie slabita de aproape zece ani de sanctiuni internationale. Adunarea Expertilor este o institutie de clerici responsabili cu numirea si eventual cu demiterea liderului suprem iranian.

Rata participarii la alegerile legislative si cele pentru Adunarea Expertilor, desfasurate vineri in Iran, a fost de 58%, ceea ce inseamna ca la sectiile de votare s-au prezentat circa 32 de milioane dintre cei 55 de milioane de alegatori iranieni, a anuntat sambata purtatorul de cuvant al Ministerului de Interne iranian, Hossein-Ali Amiri.

Presedinte Rohani, ales in 2013, mizeaza pe o majoritate favorabila in parlament. Acest lucru ar ajuta la stabilirea, prin investitii straine asteptate, unei politici de reforme economice si sociale inainte de incheierea mandatului sau in 2017, noteaza France Presse. Reformatorii au boicotat partial scrutinul din 2012 pentru a protesta contra realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad in 2009, considerand acele alegeri frauduloase.
 

alegeri Iran Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Pro TV

Iranul si SUA negociaza reluarea zborurilor comerciale, dupa o intrerupere de 36 de ani. Cand vor fi reluate cursele directe

Iranul si SUA negociaza reluarea zborurilor comerciale, dupa o intrerupere de 36 de ani. Cand vor fi reluate cursele directe

Johnson&Johnson

Despăgubiri de 417 milioane de dolari pentru o femeie, de la Johnson&Johnson

O tornadă a răvăşit un orăşel din nord-estul Chinei

Toți membrii grupului care a organizat atacul terorist din Barcelona sunt morți sau arestați

forte SDF in ofensiva spre Rakka

42 de civili ucişi în raiduri ale coaliţiei antijihadiste în oraşul sirian Rakka

Ucraina a eliminat de pe străzi toate cele 1320 de statui cu Lenin

Motivul pentru care Frederik, prințul moștenitor din Danemarca, nu a fost lăsat să intre în bar