Referendum pentru indepedenta Scotiei. Ce pierde Marea Britanie daca rezultatul va fi "DA": actori, mancare, castele, scotch

×
Codul embed a fost copiat

Ziua adevarului se apropie. Scotienii merg joi la urne sa decida daca vor sa puna capat uniunii vechi de 300 de ani cu Londra, si sa continue pe cont propriu.

Mai putin de 24 de ore ne despart de referendumul, care va decide daca Scotia ramane sau nu, parte a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. Rezultatul se anunta extrem de strans, iar sondajele sugereaza ca decizia finala .. sta in mainile a 350.000 de indecisi. Pe ultima suta de metri, cele doua tabere au aruncat in lupta artileria grea: guvernul de la Londra le-a promis scotienilor ca, daca voteaza impotriva independentei, vor avea puteri de decizie sporite.. in problema cheltuielilor publice. In cursul noptii, sute de sustinatori ai Uniunii au depus lumanari la Unity Cairn, un monument aflat la granita dintre Anglia si Scotia si care simbolizeaza atasamentul scotienilor pentru Marea Britanie.

Rory Stewart, militant anti-independenta: "Ceea ce iubesc la Marea Britanie este ca nu e un proiect nationalist. Are patru natiuni in aceeasi tara.. Este o tara care transmite mesajul: "Suntem mai buni atunci cand exista oameni care nu sunt de acord cu noi, diferenta de opinie este un lucru bun" .

In fata ingrijorarilor privind chestiunile economice, premierul Scotiei si cel mai mare sustinator al independentei, Alex Salmond, le transmite concetatenilor ca nu au de ce sa-si faca griji..in privinta unei eventuale schmbari a monedei, de pilda.

Alex Salmond: "Un acord de bun simt, o moneda comuna, asta este politica noastra.. Este interesant de stiut ca se pune problema ca nu vom putea folosi lira sterlina. Nimeni nu ne poate interzice sa folosim lira "

Citește și
David Cameron
Referendum in Scotia: "Va rog, nu destramati aceasta familie!" Premierul David Cameron a facut o ultima si patimasa pledoarie
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Dupa cum arata ultimele sondaje de opinie, rezultatul scrutinului este pe muchie de cutit. 350.000 dintre cei 4,2 milioane de alegatori nu sunt inca decisi, iar guvernul de la Londra incearca sa ii castige de partea sa, cu promisiuni economice. Daca ramane in Marea Britanie, Scotia va avea putere de decizie sporita in ceea ce priveste cheltuielile publice.

Un vot negativ ar insemna sfarsitul unei uniuni care dateaza din 1707, scenariu de cosmar pentru premierul David Cameron.

Ce pierde Marea Britanie in cazul in care Scotia opteaza pentru independenta

Daca scotienii vor decide separarea de Marea Britanie, acest lucru va aduce Scotiei independenta, dar va insemna in acelasi timp si pierderi pentru britanici - de la mari actori ... la mancare si peisaje specifice, relateaza ABC News.

1. Scotch. Aceasta bautura provine, prin definitie, dintr-un singur loc si anume Scotia.

2. Sean Connery. Poate cel mai cunoscut actor scotian de la Hollywood, Sean Connery a afirmat clar ca este in favoarea independentei scotiene si sustine "valorile democratice centrale pentru care poporul Scotiei le pazeste cel mai bine".

3. Susan Boyle. Cantareata scotiana care a creat senzatie la concursul "Britain's Got Talent" considera ca scotienii "vor putea sa isi pastreze identitatea si in cadrul Marii Britanii".

4. Castelul din Edinburgh. Britanicii nu vor mai putea introduce Castelul din Edinburgh, o faimoasa atractie turistica, pe lista cu cele mai impresionante locuri de vazut de pe teritoriul sau, daca Scotia devine independenta.

5. Haggis. Este un fel de mancare traditional scotian din stomac umplut cu organe de oaie.

6. Gerard Butler. Un alt actor scotian faimos, Gerard Butler nu este prea sigur in legatura cu independenta Scotiei. "Eram total proindependenta (...) dar acum sentimentul meu este ca ar trebui sa ne strangem laolalta mai degraba decat sa ne separam", a declarat el in mai.

7. Robert Burns. Scriitor scotian faimos care a scris poemul "Auld Lang Syne", cantat in lumea intreaga de Anul Nou.

8. Monstrul din Loch Ness. Misterioasa creatura vine din Scotia si unele persoane s-au intrebat daca monstrul si-a facut aparitia pentru a-si exprima opinia cu privire la independenta. 

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Ce se intampla daca Scotia divorteaza de Regat. Povestea unui roman care munceste printre scotieni:
Ce se intampla daca Scotia divorteaza de Regat. Povestea unui roman care munceste printre scotieni: "Propaganda e puternica"

Scotia este pe cale sa puna capat unei istorii de peste 300 de ani alaturi de Regatul Unit, daca cei peste 4,8 milioane de cetateni cu drept de vot ai provinciei vor opta pentru “DA” la referendumul de joi, in care isi decid independenta.

Referendum in Scotia:
Referendum in Scotia: "Va rog, nu destramati aceasta familie!" Premierul David Cameron a facut o ultima si patimasa pledoarie

"Votati ca sa salvam Regatul Unit!" Premierul David Cameron a facut, luni, o ultima si patimasa pledoarie, indemnandu-i pe scotieni sa impiedice un "divort dureros" si sa voteze "NU" la referendumul pentru independenta.

Referendumul pentru independenta Scotiei. Care sunt cifrele ultimului sondaj de opinie, publicat cu 5 zile inainte de vot
Referendumul pentru independenta Scotiei. Care sunt cifrele ultimului sondaj de opinie, publicat cu 5 zile inainte de vot

Un nou sondaj realizat de Survation pentru campania "Better Together" arata un avans pentru tabara care se opune independentei Scotiei, cu 47% din intentiile de vot, fata de 40,8% pentru tabara care sustine separarea de Marea Britanie.

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este înscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.